Τουριστικός Οδηγός ΞΑΝΘΗΣ > Αξιοθέατα  >  Ορεινή Περιοχή  >  Ποταμός Κομψάτος  >  Παραδοσιακός Πολιτισμός
ΔΕΙΤΕ



Ευχαριστούμε τη Νομαρχία για την ευγενική παραχώρηση κάποιων φωτογραφιών του Νομού
Πομάκικα Υφαντά, Πλεκτά και Κεντήματα

Η ύφανση στον αργαλειό είναι μια τέχνη που ακόμα επιζεί σε πολλά Πομακοχώρια. Τα Πομάκικα πλεκτά περιλαμβάνουν τερλίκια, εσώρουχα, φανέλες, σκούφους και άλλα ρούχα. Οι Πομάκισσες κατασκευάζουν επίσης υπέροχα κεντήματα πάνω στις μαντήλες ή τα υπόλοιπα ενδύματα.

 

Τα παραδοσιακά ρούχα των ανδρών στα Πομακοχώρια ήταν το "σερβάλ" (παντελόνι σα βράκα), το "πατούρ", το "καβάτ" (πουκάμισο), το "αμπά" (σακάκι" και το "γελέκ" (γιλέκο) Οι άνδρες επίσης φορούσαν μάλλινο υφαντό ζωνάρι (πόες) και πλεχτές μαύρες ή άσπρες κάλτσες (τσουράπε). Στο κεφάλι φορούσαν κόκκινο φέσι με μαύρη φούντα ή σαρίκι τυλιγμένο με άσπρο μαντήλι. Για την προσευχή φορούν ειδικό κάλυμα της κεφαλής (σάπκα).

 

Στις γυναίκες, η ιδιαίτερη Πομάκικη φορεσιά διατηρείται ακόμα στις περιοχές Μύκης και Σμίνθης. Χαρακτηριστική είναι η ποδιά (πρέστενλικ) από μάλλινο υφαντό ύφασμα με κόκκινες, κίτρινες και μαύρες ραβδώσεις. Άλλα γυναικεία ρούχα είναι το "καβάτ" (φόρεμα από βαμβακερό ύφασμα), το "ρίζα" (πουκαμίσα), ο "φερετζέ" (μαύρο πανωφόρι), το "σεντίλο" (σάκος για τη μεταφορά μωρών).

 

Οι πλεχτές παντόφλες (τερλίκε) διακρίνονται για την τεράστια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, δείγματα μιας πλούσιας και αυθεντικής λαϊκής τέχνης.


Επιστροφή στη προηγούμενη σελίδα
Κατασκευή & Υποστήριξη


Η πύλη της Ξάνθης