Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Αθλητικά Νέα

Σε τροχιά πρόκρισης η Εθνική Ανδρών μετά το 1-3 στην Γεωργία

του Φάνη Καραμπιπέρη
sports@ixanthi.gr

Σε τροχιά Μουντιάλ 2006 της Γερμανίας, έμειναν οι Πρωταθλητές Ευρώπης, που με ψυχή και καρδιά χιλίων Αργοναυτών, όργωσαν το «χωράφι» της Τιφλίδας, επικράτησαν πειστικά της Γεωργίας με 3-1. Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ, γύρισαν από την «κόλαση» που προς στιγμή δημιούργησε το γκολ του Ασατιάνι στο 22’, και μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών (δύο στο φινάλε του α’ μέρους και οκτώ στο ξεκίνημα της επανάληψης), πέτυχαν τρία γκολ (Καψής 43’, Βρύζας 45’, Γιαννακόπουλος 53’) και έδειξαν στους φιλότιμους Γεωργιανούς, ποιος είναι το αφεντικό! Για να κερδίσει κάποιος τους Πρωταθλητές Ευρώπης, πρέπει να έχει καρδιά και ψυχή, αλλά οι Έλληνες κράτησαν αυτά τα στοιχεία για τους εαυτούς τους, και γέμισαν όλους εμάς, για μια ακόμα φορά, με περηφάνια. Η Εθνική μας ομάδα, «σκαρφάλωσε» στους 11 βαθμούς, πλησίασε στο –3 την πρωτοπόρο Ουκρανία, σε μία μάχη που ανάβει…Επόμενο ραντεβού πλέον, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Καραϊσκάκη, απέναντι στην Αλβανία.

Η Εθνική μας ομάδα παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πάρει τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή και να μην επιτρέψει στους Γεωργιανούς να αναπτυχθούν από τα άκρα. Οι γηπεδούχοι από τα πρώτα λεπτά έδειξαν ότι θα αποτελέσουν σκληρό καρύδι για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι χάρη στην ψυχραιμία τους και την σωστή αλληλοκάλυψη κέρδισαν πολλές μάχες στο χώρο του κέντρου και βγήκαν με αξιώσεις προς την περιοχή του Λομάια. Στο 7΄ ο Αρβελάτζε ύστερα από ένα λάθος υπολογισμό του Κατσουράνη δεν βρήκε στόχο στο σουτ που έκανε. Η απάντηση της Ελλάδας δεν άργησε να έρθει. Ο Χαριστέας στο 10΄ βρέθηκε σε θέση βολής, επιχείρησε την προβολή μετά τη σέντρα του Βρύζα, αναγκάζοντας τον γκολκίπερ της Γεωργίας να διώξει δύσκολα σε κόρνερ. Η Εθνική μας είχε την υπεροχή, αλλά και την κατοχή της μπάλας. Απέναντι στους γρήγορους αντιπάλους αναζήτησε τρόπους να διασπάσει την αμυντική τους γραμμή, αλλά και να μη δώσει τη δυνατότητα να απειλήσουν την εστία του Νικοπολίδη με τους Αρβελάτζε και Ντεμετράτζε.

H πίεση που ασκούσε στη Γεωργία, η Εθνική μας ήταν ασφυκτική. Στο 15΄, μάλιστα ο Καραγκούνης με ένα εξαιρετικό χτύπημα φάουλ σημάδεψε το δοκάρι του Λομάια. Κι ενώ όλα έδειχναν να κυλούν…πρίμα για την Εθνική μας ομάδα σε μια ξαφνική –οργανωμένη- επίθεση της Γεωργίας, έγινε η ζημιά. Μολονότι, οι παίκτες του Ρεχάγκελ είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων και ανέβαζαν στροφές, ο Κομπιασβίλι με ένα μακρινό σουτ αιφνιδίασε τον Νικοπολίδη, ο οποίος δεν μπόρεσε να μπλοκάρει τη μπάλα «προσφέροντας» κυριολεκτικά στο πιάτο…το γκολ στον Ασατιάνι. Ο τελευταίος στο 21΄ με ένα απλό πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα του ανήμπορου να αντιδράσει κίπερ της Ελλάδας, κάνοντας το 1-0. Το γκολ του Ασατιάνι «μπλόκαρε» για αρκετά λεπτά την Εθνική μας ομάδα, η οποία έχασε την αυτοσυγκέντρωση της και κινδύνεψε πολλές φορές από τους «αφηνιασμένους» Γεωργιανούς.

Η καρδιά της Πρωταθλήτριας Ευρώπης, της Εθνικής μας ομάδας μίλησε την κατάλληλη στιγμή. Οι παίκτες του Ρεχάγκελ, παρά το γεγονός ότι έχασαν την ψυχραιμία τους αμέσως μετά το γκολ που δέχθηκαν, μπόρεσαν να αντιδράσουν και μάλιστα κατάφεραν να φέρουν τα πάνω κάτω λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Το πείσμα ξεχείλιζε και η ψυχή των Ελλήνων δεν ήταν διατεθειμένη να παραδοθεί. Μέσα σε δύο λεπτά οι διεθνείς μας έκαναν το άλμα προς την κατάκτηση των τριών βαθμών και πήραν το πάνω χέρι στην υπόθεση νίκη. Ο Μιχάλης Καψής με ένα ασύλληπτο σουτ-οβίδα από πλάγια δεξιά, εκμεταλλευόμενος τις κόντρες στη μεγάλη περιοχή, ισοφάρισε σε 1-1 στο 43΄. Τα τερτίπια του κάκιστου αγωνιστικού χώρου, αυτή τη φορά χαμογέλασαν στην Ελλάδα! Δύο λεπτά αργότερα (45’), από τη σέντρα του Μπασινά, ο Γιαννακόπουλος γύρισε τη μπάλα με το κεφάλι στον επερχόμενο Βρύζα, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής νίκησε στον αέρα τόσο τους προσωπικούς του φρουρούς, όσο και τον Λομάια, και με κεφαλιά σημείωσε το 2-1.

Το πρώτο 5λεπτο στο δεύτερο μέρος κύλησε, με τους Γεωργιανούς να αναζητούν χώρους για να απειλήσουν, όμως οι διεθνείς μας κατάφεραν να εξοστρακίσουν τους κινδύνους. Στο 52’ ο Γιαννακόπουλος έκανε λάθος μεταβίβαση προς τον Νικοπολίδη, η οποία ευτυχώς δεν κόστισε, και για να «εξιλεωθεί» ο άσος της Μπόλτον, τι έκανε; Το 3-1 για την Εθνική μας! Στο 54’, ο Ζαγοράκης έκανε την κούρσα από δεξιά, ο Βρύζας έκανε την προβολή, δεν βρήκε τη μπάλα, αλλά η κίνηση του και μόνο ήταν αρκετή για να ξεγελάσει τον Λομάια. Ο Γεωργιανός τερματοφύλακας δε συγκράτησε τη μπάλα και ο Γιαννακόπουλος, εύκολα και απλά, έσπρωξε τη «στρογγυλή θεά» στα δίχτυα. Ο ελληνικός πάγκος πανηγύρισε έξαλλα το 3-1, το οποίο έδωσε το δικαίωμα στους διεθνείς μας να κυριαρχήσουν πλήρως στον αγωνιστικό χώρο. Το προβάδισμα των δύο γκολ, έφερε και τις αποδοκιμασίες των Γεωργιανών, στο πρόσωπο του Αλέν Ζιρές, ιδίως την ώρα της αλλαγής του αγαπημένου τους Σότα Αρβελάτζε.

Οι Έλληνες διεθνείς, το μόνο που έπρεπε να κάνουν πράξη, με την προίκα των δύο γκολ, ήταν να παγώσουν το ρυθμό, να επιδείξουν καθαρό μυαλό και να μη δώσουν σε κανένα σημείο το δικαίωμα στους γηπεδούχους, να πιστέψουν ότι μπορούν να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Με τους Καραγκούνη, Ζαγοράκη και Μπασινά να έχουν απλώσει τα «δίχτυα» τους στη μεσαία γραμμή και να αναχαιτίζουν τις προσπάθειες των Γεωργιανών, τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους, για μια μεγάλη και περήφανη ελληνική νίκη. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο από τους Γεωργιανούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν ταλέντο, αλλά απέχουν αρκετά από το να χαρακτηριστούν ομάδα. Πολυδιαφημισμένοι παίκτες όπως ο Κομπιασβίλι, ο Ντεμετράτζε και ο Ασατιάνι, δεν υπήρχαν στο γήπεδο. Μια ομάδα που αποσυντονίστηκε πλήρως μετά το 3-1, με τους παίκτες της να επιδίδονται σε φλύαρες ατομικές ενέργειες, που προσέκρουαν στους ογκόλιθους Καψή (συγκλονιστικός), Γκούμα και Κατσουράνη.

Μόλις στο τελευταίο 10λεπτο η Ελλάδα κινδύνευσε σοβαρά να δεχτεί κάποιο γκολ, με την κούραση ίσως να παίζει κάποιο ρόλο. Στο 80’, ο Ιασβίλι από πλεονεκτική θέση σημάδεψε τον…ουρανό της παγωμένης Τιφλίδας, ενώ στο 83’, ο ίδιος παίκτης σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Νικοπολίδη. Η παροδική πίεση πέρασε ανώδυνα για τους διεθνείς μας, οι οποίοι πλέον μετρούσαν αντίστροφα για το τελικό σφύριγμα του Ροζέτι, ώστε να πανηγυρίσουν την πρώτη εκτός έδρας νίκη, στο δρόμο προς τη Γερμανία. Ο Καραγκούνης είχε μια καλή προσπάθεια στο 85’, που κατέληξε άουτ, και που είχε ξεκινήσει από το ασφυκτικό πρέσινγκ των Χαριστέα και Βρύζα, που τα έδωσαν όλα και αυτοί με τη σειρά τους. Χωρίς άλλες συγκινήσεις, το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, με τους Έλληνες παίκτες να γίνονται ένα κουβάρι και να γεύονται τους καρπούς της μεγάλης τους νίκης!
Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία). Κιτρίνισε τους Μζαβανάτζε (42’), Κιζανισβίλι (44’)-Γκούμα (63’).
ΓΕΩΡΓΙΑ (Αλέν Ζιρές): Λομάια, Κιζανεϊσβίλι, Κιζανισβίλι, Καλάτζε, Μζαβανάτζε, Γκογκούα (46’ Τσκιτισβίλι), Κομπιασβίλι, Κβρικβέλια, Ασατιάνι, Ντεμετράτζε, Αρβελάτζε (60’ Ιασβίλι)
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Γκούμας, Κατσουράνης, Καψής, Καραγκούνης, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Βρύζας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

*** Ο κ. Οτο Ρεχάγκελ έγινε ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Η νίκη επί της Γεωργίας ήταν η 24η σε 43 αγώνες. Ο Γερμανός τεχνικός ξεπέρασε τον κ. Αλκέτα Παναγούλια (23 νίκες σε 74 ματς).

Ρεχάγκελ: «Οι παίκτες απέδειξαν με την εμφάνισή τους ότι θέλουν πολύ την πρόκριση. Η Γεωργία ξεκίνησε δυνατά στον αγώνα, αλλά οι παίκτες αντιστάθηκαν. Όταν μπήκε το γκολ των Γεωργιανών, ξέραμε ότι δεν είχε χαθεί τίποτα. Ισοφαρίσαμε και περάσαμε μπροστά στο σκορ πολύ γρήγορα. Την Τετάρτη με την Αλβανία πρέπει να νικήσουμε».

Χαριστέας: «Γνωρίζαμε ότι θα ήταν δύσκολο το παιχνίδι, καθώς η Γεωργία διαθέτει δυνατή έδρα. Ανατρέψαμε το σκορ μέσα σε δύο λεπτά και αυτό μας βοήθησε σημαντικά στη ψυχολογία. Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι και μετά το τρίτο μας τέρμα δεν απειληθήκαμε καθόλου. Έπρεπε να νικήσουμε για βαθμολογικούς λόγους, αλλά και για το γόητρο. Για το παιχνίδι της Τετάρτης έχουμε το ψυχολογικό αβαντάζ, όμως οφείλουμε να μείνουμε προσγειωμένοι για να νικήσουμε».

Γιαννακόπουλος: «Καταφέραμε να γυρίσουμε το παιχνίδι σε μια δύσκολη έδρα και σ΄ ένα κακό αγωνιστικό χώρο. Όλα κρίθηκαν στο τρίτο γκολ. Το 1-3 μας δίνει καλή ψυχολογία για τον αγώνα με την Αλβανία. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον αντίπαλό μας. Θέλουμε να νικήσουμε για να έρθει πιο κοντά ο δρόμος για τη Γερμανία».

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620