Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Μαΐου, ώρα 20.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Στα πλαίσια των παρουσιάσεων: "Ελληνικά έργα τέχνης στα μουσεία της Ευρώπης" την παρασκευή 12 Μαιου και ώρα 20.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ηΚυριακή Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος θα μας παρουσιάσει ταΕλληνικά έργα τέχνης που βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου.

Είσοδος ελέυθερη

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 Μαΐου, ώρα 20.30 - Λαογραφικό Μουσείο

Γνωριμία με τους θησαυρούς της Θράκης

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης οι αρχαιολόγοι, Διαμαντής ΤριαντάφυλλοςκαιΔόμνα Τερζοπούλου θα μας παρουσιάσουν με παράλληλη προβολή διαφανειών το θέμα :

«Άμαξες, άλογα και καύσεις νεκρών στον ταφικό τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης του Δήμου Κυπρίνου»

Σχετικά με την εκδήλωση:

Η κατασκευή τύμβων στο χώρο της αρχαίας Θράκης αρχίζει από την προϊστορική περίοδο και συνεχίζεται ως την ύστερη αρχαιότητα. Οι τύμβοι βρίσκονται κυρίως σε κορυφές χαμηλών υψωμάτων ή σε άλλες περίοπτες θέσεις και είναι διάσπαρτοι από το Αιγαίο ως το Δούναβη και από τον Εύξεινο Πόντο και την Προποντίδα ως τη γειτονική Μακεδονία Οι περισσότεροι χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους και καλύπτουν καύσεις επιφανών και πλουσίων ανδρών και γυναικών. Ένας από αυτούς είναι και ο τύμβος που κατασκευάστηκε στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. νότια του ποταμού Άρδα, στη θέση Πλούτος, ανάμεσα στα σημερινά χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα του Δήμου Κυπρίνου, στο δυτικό τμήμα του βόρειου Έβρου.

Η έρευνα στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας Ζώνης άρχισε από τη ΙΘ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης το Σεπτέμβριο του 2002 μ.

Με την ανασκαφή αποκαλύφθηκαν τέσσερις λάκκοι που περιείχαν τα υπολείμματα της καύσης των σωμάτων τριών ανδρών και μιας γυναίκας. Πολυάριθμα αντικείμενα συνόδευαν τους νεκρούς στον άλλο κόσμο: χάλκινα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, όπλα, κοσμήματα, λυχνοστάτες, λυχνάρια κ.ά.

Δίπλα στους λάκκους όπου είχε γίνει η αποτέφρωση των νεκρών, αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες, μαζί με τα υποζύγια τους. Οι πέντε άμαξες έχουν εναποτεθεί μαζί με τα υποζύγιά τους σε ρηχούς λάκκους Πρόκειται για τις άμαξες με τις οποίες είχαν μεταφερθεί οι νεκροί στον τόπο της ταφής. Σε όλες διατηρούνται οι σιδερένιοι άξονες, τα σιδερένια στεφάνια (επίσωτρα) και τα σιδερένια περιαξόνια των τροχών, καθώς και τα υπόλοιπα χάλκινα και σιδερένια λειτουργικά και διακοσμητικά εξαρτήματα. Κοντά στις άμαξες βρέθηκαν οι ταφές πέντε αλόγων. Η πρακτική της ταφής αμαξών και αλόγων δίπλα στους νεκρούς ιδιοκτήτες τους απαντά εκτός από τη Θράκη, σε πολλές περιοχές του αρχαίου κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία . Οι άμαξες και τα άλογα στις περιπτώσεις αυτές λειτουργούσαν ως σύμβολα του κύρους και του πλούτου των ιδιοκτητών τους. Σε πολλά σημεία του τύμβου εντοπίστηκαν περιοχές με σπασμένα αγγεία, στάχτες και οστά ζώων, υπολείμματα προσφορών που μαρτυρούν την τέλεση ταφικών τελετουργιών κατά τη διάρκεια της κατασκευής του τύμβου. Με τις ίδιες τελετουργίες σχετίζονται οι δύο λάκκοι-εστίες και οι δύο τετράπλευρες κατασκευές από πήλινες πλίνθους με στάχτες και θραύσματα αγγείων, που βρέθηκαν στο ανατολικό τμήμα του τύμβου.

Το εντυπωσιακό σύνολο των καύσεων, αμαξών και αλόγων που αποτελεί μοναδικό εύρημα για τον ελλαδικό χώρο, οδήγησε το Υπουργείο Πολιτισμού στην απόφαση της δημιουργίας εκθεσιακού χώρου στην περιοχή του τύμβου. Το έργο έχει ενταχθεί σήμερα στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων με πιστώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεχίζεται με τη συντήρηση των μεταλλικών αντικειμένων της ανασκαφής.

Είσοδος ελέυθερη

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620