Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι Kalfayan Galleries έχουν την χαρά να παρουσιάσουν στο κοινό της Θράκης στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», το έργο ενός καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου, του κ. Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο:

«Χώροι με ανθρώπους»

Την Έκθεση θα εγκαινιάσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κύριος Χρήστος Ζαχόπουλος, παρουσία της Πρόεδρου του Ιδρύματος, πρ. Υπουργού κυρίας Βιργινίας Τσουδερού, και του καλλιτέχνη την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2005 στις 20:00

«Ο Εδουάρδος Σακαγιάν είναι πάνω απ' όλα ένας μεγάλος αφηγητής, παραμυθάς μεν, σκληρά ρεαλιστής ζωγράφος όταν νομίζει, με την αποδόμηση και την αλληλεναπόθεση στοιχείων ως κυριότερα εργαλεία του. Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, φαίνεται να υλοποιεί πειστικά στα έργα του, όπου κυριαρχεί το ανθρώπινο πλήθος, η πόλη, η νύχτα, το σύγχρονο χάος, τη γνωστή μεταφορά "η ζωή είναι μια παράσταση". Πίνακες γεμάτοι κρυπτικές αναφορές, αλληγορίες, ελλειπτική αφήγηση, αινιγματική ατμόσφαιρα. Το σύνολο σχεδόν της ζωγραφικής του είναι ένας συλλογισμός πάνω στο ρόλο της εικόνας, που γίνεται χώρος του ειδώλου. Της εικόνας και της ψευδαίσθησης, της αντανάκλασης, της (παραμορφωμένης) αντανάκλασης του καθρέφτη, του σπασμένου καθρέφτη... με όλες τις λεπτές αποχρώσεις που προσδιορίζουν τα σύνορα ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Κι αυτές οι αντανακλάσεις μοιάζουν με κλεφτές ματιές στο υποσυνείδητο. Για τον καλλιτέχνη η τέχνη μοιάζει να είναι το όριο ανάμεσα στην αναπαράσταση του κόσμου (αλλά και το σχολιασμό του) και τον αυτόνομο κόσμο της ζωγραφικής, ο οποίος μπορεί να λειτουργεί και πέρα από την αναφορικότητα.»

Ο Εδουάρδος Σακαγιάν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 1981 με καθηγητές το Γιάννη Μόραλη και το Δημήτρη Μυταρά και σπούδασε με τριετή υποτροφία Βικάτου στην Beaux Arts στο Παρίσι με καθηγητή τον Cremonini.. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις (1988 Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο ''Ώρα'', Αθήνα ,1991 Γκαλερί Arichi, Παρίσι, Γκαλερί Eonnet-Dupuy, Παρίσι, 1993 Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 1996 Γκαλερί Dionne, Παρίσι, 1999 Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 2001 Γκαλερί Le Poinτ, Μόντε Κάρλο, 2002 Γκαλερί Lefor Openo, Παρίσι, 2003 Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα, 2004 Kalfayan Galleries, Θεσσαλον ίκη, Art Athina 05 Kalfayan Galleries, Αθήνα, Διάλογοι 2005 Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/Kalfayan Galleries, Θεσσαλονίκη.), ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές (1998 Σύγχρονη Ελλήνικη Τέχνη- Τρεις γενίες, Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα, 2001-2002 Voyageur sans boussole. Sur les traces de Dubuffet, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Κέντρο Georges Pompidou, Paris, In Arte Veritas, Ίδρυμα Π. και Μ. Κυδωνιέως, Άνδρος).

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2006, και θα είναι ανοικτή για το κοινό

καθημερινά (εκτός Κυριακής) 9.00 - 14.00 και 19.00 -21.00.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620