Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2006, στις 19.30, στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με ομιλητές τον Εκπαιδευτικό-μουσικό κ. Δανιήλ Εμμανουηλίδη και τον υποψήφιο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικόλαο Κόκκα με θέμα:

«Η παραδοσιακή μουσική των Πομάκων της Θράκης»

Η σημασία των δημοτικών τραγουδιών για τη μελέτη του παραδοσιακού πολιτισμού των Πομάκων είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αυτά διατηρούν αρχαϊκούς γλωσσικούς τύπους και αναφορές σε γεγονότα και έθιμα που τείνουν να εξαφανιστούν.

Τα βασικότερα μουσικά όργανα που συνόδευαν τα τραγούδια των Πομάκων ήταν η φλογέρα, το καβάλι, η γκάϊντα, το σάζι και το νταούλι.

Η μουσική των Πομάκων της ορεινής Ξάνθης, φωνητική στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από τραγούδια που συνήθως δεν ξεπερνούν τα διαστήματα της τετάρτης και πέμπτης καθαρής, αντίστοιχα με την μελωδική γραμμή των τραγουδιών της Βουλγαρικής Ροδόπης, όπου η έκταση των τραγουδιών δεν υπερβαίνει την οκτάβα και τα τραγούδια συναντώνται στην διατονική και στην πεντατονική κλίμακα.

Τα παραδοσιακά τραγούδια των Πομάκων μπορούν να διακριθούν σε τραγούδια της αγάπης, νυφιάτικα, της ξενιτιάς, μοιρολόγια, νανουρίσματα, γνωμικά, περιγελαστικά, παραλογές, ιστορικά, κλέφτικα, τραγούδια της δουλειάς και της αρρώστιας.

Ως έκφραση των συναισθημάτων των ανθρώπων καθρεφτίζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής: τη γέννηση, τη χαρά, την αγάπη, τον πόνο, τον θάνατο.

Στην εκδήλωση θα τραγουδήσει ο παραδοσιακός Πομάκος μουσικός Αλή Ρόγγο από τη Γλαύκη και θα παρουσιαστούν επίσης σημαντικές μουσικές εκδόσεις των τραγουδιών των Πομάκων της Θράκης που έγιναν την τελευταία δεκαετία.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620