Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Δυσχεραίνει η υγεία των ανθρώπων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, επισημαίνουν οι ΓΧΣ σε Έκθεσή τους

Μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας, απουσία ιατρικής περίθαλψης και αποκλεισμός από την ιατρική φροντίδα της πλειοψηφίας των ασθενών: παρόλο που η ειρήνη έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Λ. Δ. του Κονγκό, η κατάσταση υγείας των κατοίκων της χώρας παραμένει ανησυχητική. Αντί για βελτίωση παρουσιάζει επιδείνωση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην πρόσφατη έκθεσή τους με τον τίτλο: «Πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, θνησιμότητα και βία στη Λ.Δ. του Κονγκό».

Βρυξέλλες/Κινσάσα, 15 Νοεμβρίου 2005. Όταν το 2001 η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σπαρασσόταν από τον πόλεμο, οι ΓΧΣ ζητούσαν από τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί στη δυσχερή κατάσταση υγείας των κατοίκων της περιοχής. Μία σειρά από έρευνες που διενεργήθηκαν από τους ΓΧΣ σε πέντε ιατρικές ζώνες σε συνολικά τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας είχαν αποκαλύψει πόσο δραματική ήταν η κατάσταση εκείνη την εποχή.

Το 2005, τα συμπεράσματα πέντε νέων ερευνών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της ειρήνης δίνουν μία ακόμα πιο σκοτεινή εικόνα από εκείνη που επικρατούσε πριν από τέσσερα χρόνια[1].

Δραματικά ποσοστά θνησιμότητας

Τα συμπεράσματα των ερευνών είναι ανησυχητικά: τα ποσοστά θνησιμότητας αποδεικνύουν μία συνεχιζόμενη επείγουσα κατάσταση σε τέσσερις από τις πέντε ζώνες όπου διεξήχθη η έρευνα. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι δείκτες για τις τρεις από τις πέντε ζώνες αποκαλύπτουν μία ιατρική κρίση, ακόμα και σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις και τη βία.

«Τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας στη Λ. Δ. Κονγκό δεν περιορίζονται μόνο στις περιοχές των συγκρούσεων», δηλώνει ο Μήνι Νικολάι, Διευθυντής Αποστολών των ΓΧΣ στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών. «Η ένδεια και οι δυσκολίες της ζωής επίσης κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές».

Τα περισσότερα θύματα υποφέρουν και πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες όπως η ελονοσία, οι αναπνευστικές ασθένειες και η διάρροια, όλες ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν.

Ούτε 1 στους 2 ασθενείς δεν έχει πρόσβαση σε βασική ιατρική περίθαλψη

Σύμφωνα με την έκθεση των ΓΧΣ, περίπου το 45 με 67% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε βασική ιατρική περίθαλψη. Το οικονομικό βάρος για τη πρόσβαση στις υπάρχουσες ιατρικές υπηρεσίες πέφτει εξολοκλήρου στους ώμους των ασθενών. Καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι αναγκάζονται να επιβιώσουν με ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 0,50 δολάρια ανά άτομο την ημέρα, το κόστος της βασικής ιατρικής περίθαλψης είναι απαγορευτικό για τον πενιχρό προϋπολογισμό μιας οικογένειας. Σαν αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική φροντίδα όταν είναι πλέον πολύ αργά.

Δεδομένης της κατάστασης, είναι απαράδεκτο να ζητάει κανείς από έναν πάμφτωχο λαό να διαθέσει έστω και το ελάχιστο χρηματικό ποσό. «Ακόμα και μία πολύ χαμηλή οικονομική συνεισφορά αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για πολλούς ανθρώπους», συμπληρώνει ο Μήνι Νικολάι.

Το κόστος δεν αποτελεί το μόνο εμπόδιο. Το σύστημα υγείας στο σύνολό του έχει αφεθεί στη μοίρα του και δεν μπορεί να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες των κατοίκων της Λ. Δ. Κονγκό. Παραμελημένο όσο και οι άνθρωποι τους οποίους πρέπει να φροντίζει, το ιατρικό προσωπικό της χώρας δεν έχει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Σε συνδυασμό με όλα αυτά, δεδομένων των μεγάλων αποστάσεων και της έλλειψης υποδομής, οι ασθενείς βρίσκουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα Κέντρα Υγείας. Εάν και όταν φτάσουν σε ένα Κέντρο Υγείας, συχνά ανακαλύπτουν ότι δεν υπάρχουν φάρμακα. Αυτοί οι παράγοντες προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς όταν έχουν ανάγκη πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη.

Σε μία εποχή που η Λ. Δ. Κονγκό και η διεθνής κοινότητα είναι απασχολημένες με τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης και την οικονομική αναδόμηση, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εθνικοί και οι διεθνείς παράγοντες να μην αδιαφορήσουν για την επείγουσα κατάσταση της χώρας. Η δυσχερής κατάσταση υγείας των πολιτών της

Λ. Δ. Κονγκό εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620