Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Οι διανομές τροφίμων του ΟΗΕ στον Νίγηρα δεν φτάνουν στους πληθυσμούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) απευθύνουν έκκληση στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν

Παρίσι / Νιαμέυ 23 Αυγούστου 2005 : Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προειδοποίησαν εχθές ότι οι διανομές τροφίμων που ξεκίνησαν πρόσφατα στο Νίγηρα δεν φτάνουν στους πληθυσμούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, ιδιαίτερα στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι ΓΧΣ ζητούν από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, να λάβει μέτρα ούτως ώστε να διασφαλίσει ότι οι οργανισμοί του ΟΗΕ, όπως το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και η UNICEF διανέμουν την ανθρωπιστική βοήθεια λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πληθυσμών.

Μέχρι σήμερα, οι διανομές που έχουν πραγματοποιηθεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων δεν είναι αρκετές, ούτε σε ποσότητα αλλά ούτε και σε ποιότητα, και δεν συμβαδίζουν με τη σοβαρότητα της υπάρχουσας επιδημίας σοβαρού υποσιτισμού, που αντιμετωπίζουν οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ στην περιοχή. Ο καθορισμός των περιοχών για τη διανομή των τροφίμων γίνεται με βάση ένα σύστημα πρώιμης προειδοποίησης, που παρακολουθεί τις σοδειές, το οποίο όμως δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές επισιτιστικές ανάγκες του πληθυσμού. Από το Νοέμβριο του 2004, αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.

Από τον Ιανουάριο του 2005, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν περισσότερα από 21.000 παιδιά που υπέφεραν από σοβαρό υποσιτισμό στα θεραπευτικά επισιτιστικά προγράμματά τους στις επαρχίες της Τάχουα, του Μαραντί και του Ζίντερ. Από αυτά τα παιδιά, περισσότερα από 12.000 ζουν σε τρεις περιοχές στα νότια της επαρχίας Μαραντί, όπου η επισιτιστική κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Από τις 8 ως τις 14 Αυγούστου, οι ΓΧΣ εισήγαγαν 1.053 παιδιά για επείγουσα επισιτιστική θεραπεία, προερχόμενα μόνο από αυτή την περιοχή – μία σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όταν είχαν εισαχθεί συνολικά 403 παιδιά. Ωστόσο το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων αναμένεται να διανέμει τρόφιμα μόνο για 110.000 ανθρώπους, δηλαδή μόλις για το 10% των 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής.

Οι ΓΧΣ προειδοποιούν επίσης ότι τα τρόφιμα που διανέμονται δεν είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά ή βρέφη, τα οποία αποτελούν και τα κύρια θύματα της πρόσφατης επισιτιστικής κρίσης στο Νίγηρα. Για να θεραπευτεί ο υποσιτισμός, πρέπει να χορηγηθούν στα παιδιά και στα βρέφη ειδικές τροφές, όπως εμπλουτισμένο αλεύρι, που δεν συγκαταλέγονται στα τρόφιμα που διανέμονται από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.

Ο ΟΗΕ καθυστέρησε να αντιδράσει στην υπάρχουσα επιδημία σοβαρού υποσιτισμού στο Νίγηρα και η αντίδρασή του παραμένει ανεπαρκής. Ο οργανισμός θεώρησε ότι η επισιτιστική κρίση προήλθε από την ξηρασία και από μία επιδρομή από ακρίδες, ενώ τον Νοέμβριο του 2004 υποστήριξε την απόφαση της κυβέρνησης του Νίγηρα να ανταποκριθεί στην επείγουσα κατάσταση προσφέροντας μόνο βοήθεια μέσω της επιδότησης στα τρόφιμα. Οι πιο εξαθλιωμένοι κάτοικοι του Νίγηρα, ή όσοι είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δεν είχαν καμία πρόσβαση στη βοήθεια.

Οι ΓΧΣ καλούν τις οργανώσεις του ΟΗΕ να τιμήσουν την ανθρωπιστική αρχή της αμεροληψίας, η οποία απαιτεί την παροχή βοήθειας μόνο με βάση τις ανάγκες των πληθυσμών, και ζητούν την περαιτέρω διανομή τροφίμων που θα μπορέσει να υποστηρίξει το έργο των ΓΧΣ για τα παιδιά που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό στις περιοχές όπου πεθαίνουν από την πείνα.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620