Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Αγκόλα: προσπάθεια ελέγχου της επιδημίας χολέρας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί  η πρόσβαση σε ασφαλές και δωρεάν πόσιμο νερό

Λουάντα, 17 Μαΐου 2006. Η ακαταλληλότητα του συστήματος παροχής νερού και οι κακές συνθήκες υγιεινής στη Λουάντα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας αποτελούν τις βασικές αιτίες για τη γρήγορη εξάπλωση της επιδημίας χολέρας στην Αγκόλα. Μέχρι τις 14 Μαΐου, περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από χολέρα (17.500 μόνο στη Λουάντα), ενώ πάνω από 1.200 έχασαν τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι οι αρχές της Αγκόλας έχουν αναλάβει τώρα κάποιες πρωτοβουλίες για τον περιορισμό εξάπλωσης της ασθένειας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση της Αγκόλας και τους διεθνείς οργανισμούς να επιταχύνουν σημαντικά την επείγουσα παρέμβασή τους.

Σημαντική για τον έλεγχο της επιδημίας είναι η δωρεάν παροχή μεγάλων ποσοτήτων νερού στις περιοχές που έχουν πληγεί από τη χολέρα, ιδιαίτερα στις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας της Αγκόλας. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Λουάντα, ενώ πάνω από τα 2/3 αυτών κατοικούν σε παραγκουπόλεις χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Στις περιοχές αυτές, πάνω από το 70% των κατοίκων πληρώνουν μεγάλα ποσά για να αγοράσουν νερό από ιδιώτες πωλητές. Το νερό αυτό μεταφέρεται μέσα σε φορτηγά στους πωλητές, οι οποίοι με τη σειρά τους το πουλούν σε κουβάδες στις οικογένειες. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι αναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με ανεπαρκείς ποσότητες νερού. Σε συνδυασμό με τις φτωχές δομές υγιεινής και την απόλυτη απουσία αποχετευτικού συστήματος και της συλλογής απορριμμάτων, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση ασθενειών στις παραγκουπόλεις, όπως η χολέρα.

«Η χολέρα είναι στο “στοιχείο” της στις παραγκουπόλεις της Λουάντα», εξηγεί ο Ντέιβιντ Νογκέρα, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στην Αγκόλα. «Πέρα από τις προσπάθειες για την παροχή θεραπείας, είναι απαραίτητο να υπάρξουν μέτρα πρόληψης όπως η μαζική επείγουσα παρέμβαση για τη δωρεάν παροχή νερού στις πληγείσες περιοχές. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μη μολυνθούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι. Αν δε γίνει κάτι για να βελτιωθεί ο εφοδιασμός νερού και η υγιεινή, η επιδημία θα μπορούσε να συνεχιστεί με την ίδια ένταση για πολλούς ακόμα μήνες».

Τα πρώτα περιστατικά χολέρας καταγράφηκαν το Φεβρουάριο του 2006 στην παραγκούπολη Μπόα Βίστα. Από τότε, η επιδημία εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της χώρας, με αναφορές περιστατικών σε 11 από τις 18 επαρχίες της Αγκόλας. Ωστόσο, η Λουάντα έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ζουν στην πρωτεύουσα και 20% των θανάτων έχουν καταγραφεί εκεί. Καμία γειτονιά της πόλης δεν έχει γλιτώσει από την επιδημία.

Καθώς η επιδημία κάθε άλλο παρά φτάνει στο τέλος της, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να επιτευχθεί ο διπλός στόχος: η διασφάλιση του γρήγορου εντοπισμού περιστατικών και η θεραπεία των ασθενών καθώς και, ο περιορισμός εξάπλωσης της επιδημίας. Κάθε μέρα καταγράφονται περίπου 500 με 700 νέα περιστατικά και, κατά μέσο όρο, δέκα θάνατοι. Ανταποκρινόμενοι στην επιδημία, οι ΓΧΣ λειτουργούν 10 Κέντρα Θεραπείας της Χολέρας στη Λουάντα συνολικής χωρητικότητας 700 κλινών. Η οργάνωση έχει επίσης στήσει Κέντρα Θεραπείας της Χολέρας στην Μπεγκέλα, στο Μπένγο, στο Μαλάντζε, στο Μπιέ, στην Ουίλα, στο Χουάμπο, στο Κουάντζα Νόρτε και στο Ουίγκε.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 400 τόνοι ιατροφαρμακευτικού και τεχνικού υλικού έχουν αποσταλεί στην Αγκόλα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Στις ομάδες των ΓΧΣ συμμετέχουν συνολικά περισσότερα από 70 άτομα διεθνές προσωπικό και 1.000 ντόπιοι εργαζόμενοι.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620