Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν στο κοινό της Θράκης, την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου στις 20.00, την έκθεση του καταξιωμένου Έλληνα φωτογράφου κ. Δημήτρη Λέτσιου με θέμα:

«Οδοιπορία στο φως και στη σκιά της Ελλάδας»

Ο Δημήτρης Λέτσιος είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ού αιώνα, που κατέγραψε για ένα διάστημα 60 περίπου χρόνων το ελληνικό τοπίο, τον λαϊκό πολιτισμό, τον απλό άνθρωπο της υπαίθρου και τον αγώνα του.

Το αρχείο του, που ξεκινά από τα τέλη του μεσοπολέμου και εκτείνεται σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο, είναι μια πολύτιμη καλλιτεχνική, ιστορική, κοινωνική και λαογραφική παρακαταθήκη.

Μέσα από τις φωτογραφίες του παρελαύνουν τα ελληνικά χωριά και μοναστήρια, τα αυθεντικά τοπία του βουνού και του κάμπου, τα ίχνη του δημώδους πολιτισμού (πέτρινα γεφύρια, ξωκλήσια κλπ.), παραδόσεις και έθιμα. Στα πορτραίτα ανώνυμων χωρικών, αναγνωρίζουμε το πρόσωπο του μεταπολεμικού Έλληνα και της Ελληνίδας που αγωνίζεται με αντίξοες συνθήκες.

Στο σύνολο των 40.000 περίπου φωτογραφιών του αρχείου του καθρεφτίζεται ποιητικά το πρόσωπο της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Ο Λέτσιος διακρίθηκε για τη διακριτικότητα του χαρακτήρα του, το σεβασμό προς τη φύση, τους ανθρώπους και τα ίχνη τους, στοιχείο που μαρτυρά ίσως έναν από τους λόγους που συνδέθηκε τόσο στενά με τη φωτογραφία, καθώς του επέτρεπε να διατηρεί την εικόνα των ανθρώπων και των πραγμάτων, χωρίς να παρεμβαίνει. Η στάση αυτή, ως μυστικό της φωτογραφίας αλλά και της κοσμοαντίληψης του Λέτσιου, κρύβεται ίσως στις εικόνες όπου αναδύεται σε κάποια γωνία του κάδρου ως σκιά, μαρτυρώντας συνείδηση της φωτογραφικής πράξης, αναδεικνύοντας συγχρόνως τον Λέτσιο ως ευγενική σκιά που προβάλλεται στα πράγματα χωρίς να επιβάλλεται. Αποτελούν συγχρόνως καίρια μαρτυρία της ευλαβικής και ακούραστης ματιάς του, που αποτελεί ενσυνείδητο όσο και διαισθητικό καρπό της ποιητικής οδοιπορίας του στη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας…

Στα εγκαίνια, στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», θα μιλήσει για το έργο του καλλιτέχνη ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης κ. Ηρακλής Παπαϊωάννου.

Η έκθεση που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της EUROBANK, θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής από τις 09.00-14.00 και από τις 19.00 έως τις 21.00..

Χορηγός επικοινωνίας είναι το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης «Όμορφη πόλη».

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620