Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Στην κατάμεστη αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα: «Οι πόλεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο Ελληνιστικός Πολιτισμός στην Ασία», η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων κα. Ποτίτσα Γρηγοράκου-Παρνασού, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Ο κ. Άγγελος Συρίγος καθηγητής της Παντείου και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, προσφώνησε την προσκεκλημένη και έκανε σύντομη εισαγωγή.

Η κα. Γρηγοράκου μάγεψε κυριολεκτικά το ακροατήριο με τον πλούσιο και μεστό της λόγο, ενώ την περιήγηση στους μακρινούς τόπους της Ασίας εμπλούτισε με παρουσίαση σειράς ιδιαίτερα ενδιαφερόντων διαφανειών.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε τόσο στην πολιτιστική χροιά της επιτυχίας του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία, όσο και στην εξάπλωση των ελληνικών πόλεων και του Ελληνικού πολιτισμού από τους Μακεδόνες ως την Ινδία κατά την Ελληνιστική εποχή.

Μίλησε, ακόμη, για την οικουμενικότητα της Ελληνικής γλώσσας (που για πάνω από 500 χρόνια αποτέλεσε την επίσημη γλώσσα της περιοχής), την επιρροή των Ελλήνων στους πολιτισμούς και τις τέχνες της Ασίας, καθώς και για τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη σύνδεση της Μακεδονίας με πολλές ασιατικές πόλεις. Πόλεις που υπήρξαν για αιώνες φωτοδότες του Ελληνικού πολιτισμού για τους ασιατικούς λαούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με τη βιβλιοθήκη, το Φάρο αλλά και το ειδικό μαυσωλείο που σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες βρισκόταν ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με το κοινό που βοήθησε να επιλυθούν πολλές επιμέρους απορίες, με τη βραδιά να κλείνει με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620