Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Με αφορμή την σύσκεψη των φορέων του Νομού που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας και της αποβιομηχανοποίησης του Νομού, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εντοπίζει τα εξής:

Α. Το ζήτημα της περαιτέρω λειτουργίας των βιομηχανιών εκείνων που η διοίκησή τους καθορίζεται έμμεσα από το κράτος, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας (συνεταιριστικά – Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), είναι καθαρά πολιτικό. Και τούτο γιατί:

1)Τα εργοστάσια αυτά δημιουργήθηκαν προκειμένου ο αγροτικός μόχθος να έχει αντίκρισμα και ο παραγόμενος πλούτος από αυτόν, να παραμένει στην περιοχή που τον παράγει. Κατά συνέπεια η επιλογή περί της συνέχισης και ενίσχυσης της λειτουργίας τους, δεν μπορεί να αποφασίζεται με μόνη παράμετρο εκείνη της κερδοφορίας τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λειτουργούν ζημιογόνα.

2)Η μεγαλομέτοχος των εργοστασίων αυτών Αγροτική Τράπεζα συστήθηκε προκειμένου να συνδράμει στην ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής και του δευτερογενούς τομέα που επεξεργάζεται αγροτικά προϊόντα. Γι’ αυτό άλλωστε το κράτος παραχώρησε σημαντικά προνόμια στη λειτουργία της. Σήμερα η Αγροτική Τράπεζα, ενώ διατηρεί τα προνόμιά της, πουλά το ακριβότερο χρήμα της αγοράς στα συνεταιριστικά εργοστάσια, τα κρατά ομήρους με τις επιβαρύνσεις των ακινήτων τους και κερδοσκοπεί σε βάρος τους σε τέτοιο βαθμό που ούτε ο πλέον στυγνός ιδιώτης τραπεζίτης θα τολμούσε.

3)Με την τελευταία απόφασή της για την πώληση των μετοχών της ΡΟΔΟΠΗΣ ανοίγει τον δρόμο του ξεπουλήματος των εργοστασίων αυτών με τελικό στόχο τη ΣΕΚΑΠ. Κι ας μην είναι κανείς πλέον αφελής. Πωλούνται για να κλείσουν προκειμένου οι ισχυροί του κάθε κλάδου να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά και τα κέρδη. Άμεση συνέπεια θα είναι η δραματική μείωση των προσφερόμενων τιμών αγοράς στους παραγωγούς.

4)Η παρούσα κυβέρνηση έχει οδηγήσει τις κοινωνικές ομάδες σε στιγματισμό και κανιβαλισμό. Στρέφουν την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και διαλύουν κάθε διάσταση κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Στιγματίζουν κοινωνικές ομάδες ως δήθεν προνομιούχες προκειμένου να αποκρύψουν τους πραγματικά προνομιούχους που εξυπηρετούν και που είναι οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι μεγάλοι εργολάβοι και τα πολιτικά τζάκια.

5)Οι ευθύνες του συντοπίτη μας υφυπουργού, του Νομάρχη και των τοπικών πολιτικών παραγόντων της Ν.Δ., που μετά από βαρύγδουπες δηλώσεις έσπευδαν τον περασμένο Γενάρη να πανηγυρίζουν για την φοβερή επιτυχία τους να μην κλείσει το Ζαχαρουργείο Ξάνθης της ΕΒΖ, είναι καθολικές. Σε ανακοίνωσή μας την 20-1-2006 τους καταγγείλαμε ότι κατέστησαν εαυτούς συνεργούς της προσπάθειας της Κυβέρνησης της Ν.Δ. «να προετοιμάσουν ψυχολογικά την τοπική κοινωνία για το στόχο τους, δηλαδή το κλείσιμο του εργοστασίου, για να ξαναεπανέλθουν όταν θα έχουμε αρχίσει πλέον να το χωνεύουμε». Έξι μήνες μετά επανέρχονται. Προφανώς θεωρούν ότι το χωνέψαμε.

Β) Η θέση μας που εκφράστηκε στη σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης συνοψίζεται στα παρακάτω:

1)Η τοπική κοινωνία οφείλει με βασικό άξονα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Επιμελητήριο να παρουσιάσει έστω και τώρα, έστω πολύ αργά, το συνολικό σχέδιο μετατροπής και εκσυγχρονισμού της τοπικής οικονομίας, από αμιγώς αγροτική οικονομία σε οικονομία ευέλικτης και καινοτόμου παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων, τεχνογνωσίας και παροχής υπηρεσιών.

2)Το σχέδιο αυτό, με την έγκριση της τοπικής κοινωνίας, να αποτελέσει το τοπικό διεκδικητικό πλαίσιο προς την κεντρική εξουσία, πέρα από κομματικά, οικονομικά και προσωπικά συμφέροντα.

3)Να προσυπογραφεί από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα συνδικάτα, τους επαγγελματικούς συλλόγους και Επιμελητήρια, το Πανεπιστήμιο, τα κόμματα, ως μια Χάρτα Ανάπτυξης και προόδου για το Νομό μας.

4)Οι εκλεγμένοι σε όλους του παραπάνω φορείς να λογοδοτούν στο κατά πόσο προώθησαν τον στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και με βάση τις επιδόσεις τους να κρίνονται από τους ψηφοφόρους.

Επί τέλους τα άλλοθι για όσους διαχειρίστηκαν τις τύχες αυτού του τόπου ας εκλείψουν. Διαβούλευση – συμμετοχή – αναπτυξιακή στρατηγική – πιστοποίηση – λογοδοσία είναι μία αλυσίδα που οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι άρχοντες του τόπου να ακολουθήσουν, ώστε η πολιτική και κοινωνική λειτουργία μας να καταστεί σαφής και οι πολίτες να νιώσουν την αξιοπιστία όλων μας.

Ν.Ε. ΞΑΝΘΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620