Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Ξάνθη, 14 / 04 / 2005

Ψήφιση Γνωμοδότησης Τάτση για τα Διαρθρωτικά Ταμεία

Ψηφίστηκε ομόφωνα χθες στις Βρυξέλλες από την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. η γνωμοδότηση του Υπερνομάρχη Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Τάτση και του Δημάρχου Ostersund της Σουηδίας κ. Jens Nilsson στον Γενικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Διαρθρωτικά Ταμεία της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013, δηλαδή το αναμενόμενο Δ’ ΚΠΣ.

Η εν λόγω γνωμοδότηση, που ανατέθηκε τον Ιούλιο του 2004 από την Επιτροπή των Περιφερειών στον κ. Τάτση και τον κ. Nilsson, θεωρείται η πιο σημαντική που πέρασε από την Επιτροπή και η ψήφισή της αποτελεί διπλή επιτυχία:

1. για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι οποίες κρίνεται αναγκαίο να γίνουν οι πρωταγωνίστριες στην πολιτική συνοχής της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013,

2. για την Ελλάδα, αφού και η γνωμοδότηση της Επιτροπής των Περιφεριών αλλά και η αντίστοιχη γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί το τελικό κείμενο που θα αποτελέσει τον Κανονισμό λειτουργίας του Δ’ ΚΠΣ, μέσα στον οποίο σημαντική θέση κατέχουν και τα συμφέροντα της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τάτσης και ο κ. Nilsson, παρουσιάζοντας τη γνωμοδότηση στη σύνοδο Ολομέλειας υπογράμμισαν ότι η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης εξαρτάται από την αντίστοιχη καθεμιάς των περιφερειών της. Η ανάπτυξη θα προωθηθεί όχι με την επανεθνικοποίηση της αλλά με τη συνέχιση της περιφερειακής πολιτικής της Ένωσης.

Μολονότι η Επιτροπή των Περιφερειών εκφράζει την ικανοποίησή της "προς στιγμήν" για τις δημοσιονομικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις οποίες καθορίζεται το ποσό που χορηγείται για την περιφερειακή πολιτική σε 336,1 δισεκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση των 3 στόχων σύγκλισης (78%), για την περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση (18%), την εδαφική συνεργασία (4%), οι προτάσεις κρίνονται ικανοποιητικές για να συνεχισθεί η βοήθεια προς τις περιφέρειες της παλαιάς Ευρώπης των 15υποστηρίζοντας συγχρόνως ισότιμα τα νέα κράτη μέλη, παρόλα αυτά η Επιτροπή των Περιφερειών ζητά με τη γνωμοδότηση αυτή από την Επιτροπή και από τα κράτη μέλη να προσπαθήσουν ώστε να επιτευχθεί μια λογική αύξηση των μέσων που προβλέπονται για την κάλυψη των νέων αναγκών που οφείλονται στη διεύρυνση.

Κεντρικός άξονας της ψηφισθείσας γνωμοδότησης είναι η αντανάκλαση των στόχων που καθορίσθηκαν στη Λισαβόνα και στο Γκέτεμποργκ στη νέα πολιτική συνοχής 2007-2013: η μείωση των διαφορών μεταξύ των περιφερειών, η προώθηση της ανάπτυξης, η πλήρης απασχόληση, η ένταξη και η κοινωνική συνοχή. Η Επιτροπή των Περιφερειών επιθυμεί όπως η πολιτική συνοχής βοηθήσει όλες τις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχουν τους στόχους της Λισαβόνας.

Όσον αφορά την εφαρμογή της νέας γενεάς προγραμμάτων, υπενθυμίζεται η τήρηση της αρχής της επικουρικότητας όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εντός των κρατών μελών, ενώ ζητείται από την Επιτροπή να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνάψουν τριμερείς συμφωνίες στις οποίες θα συμμετέχουν οι περιφερειακές αρχές. Δεν είναι μόνο θέμα αποκέντρωσης, αλλά και ανάθεσης ευθυνών στους φορείς όλων των επιπέδων. Το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής αναφοράς πρέπει εξάλλου να είναι αρκετά συνοπτικό για να αφήνει επαρκές περιθώριο ελιγμών στις περιφέρειες ώστε να καθορίζουν συγκεκριμένους στόχους και δράσεις.

Η Επιτροπή των Περιφερειών εκφράζει επίσης την ανησυχία της μήπως το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης καθορισθεί βάσει του συνολικού ποσού των δημοσίων δαπανών, πράγμα που ενδεχομένως αποτρέψει τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Προτείνεται, συνεπώς, να υπολογισθεί η συμβολή των ταμείων με βάση το συνολικό ποσό των εθνικών δαπανών προκειμένου να τονωθούν οι εταιρικές σχέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τέλος, αναφορικά με τον στόχο της ευρωπαϊκής εδαφικής εργασίας, αυτός κρίνεται ότι πρέπει να καθορισθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια για να αποφευχθεί η πολυπλοκότητα των νομικών και διοικητικών ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν πρόκειται παραδείγματος χάριν για διασυνοριακά προγράμματα βοήθειας, ώστε να μην εμποδισθεί η διασυνοριακή συνεργασία.

Από το Γραφείο Τύπου

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620