Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ: Απευθύνουν...

Παγκόσμια έκκληση για νέες θεραπευτικές μεθόδους για τις Ξεχασμένες Ασθένειες

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2005. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, άλλες μη-κυβερνητικές οργανώσεις, επιστήμονες και προσωπικότητες που έχουν βραβευθεί με Νόμπελ, ένωσαν τις δυνάμεις τους σήμερα ανά τον κόσμο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα «Φάρμακα για τις Ξεχασμένες Ασθένειες» απευθύνοντας παγκόσμια έκκληση ώστε να εστιαστεί το ενδιαφέρον της έρευνας στη δημιουργία νέων φαρμάκων, διαγνωστικών τεστ και εμβολίων για τις Ξεχασμένες Ασθένειες. Οι υπογράφοντες απαιτούν τη λήψη πολιτικών αποφάσεων που θα καθορίσουν τις ερευνητικές προτεραιότητες, θα διασφαλίσουν σταθερή οικονομική υποστήριξη και θα περιορίσουν τις πατέντες ευρεσιτεχνίας και τα νομοθετικά εμπόδια στην παραγωγή φαρμάκων, προκειμένου να προωθήσουν τις ενέργειες για έρευνα και ανάπτυξη.

Οι ΓΧΣ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τη θέση στην οποία βρίσκονται καθώς αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αναποτελεσματικές ιατρικές τεχνικές για να θεραπεύσουν ασθενείς με την ασθένεια του Ύπνου, λεϊσμανίαση και άλλες θανατηφόρες ή επικίνδυνες ασθένειες, που πρωτίστως προσβάλλουν κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

«Για να καθορίσεις αν ένας ασθενής έχει προσβληθεί από φυματίωση χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα διαγνωστικά τεστ, έχεις αποτελέσματα μόνο στις μισές από τις περιπτώσεις. Για τα παιδιά, ή τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από AIDS και φυματίωση, αυτά τα τεστ είναι ακόμα πιο αναξιόπιστα. Δεν υπάρχει ένα απλό, αποτελεσματικό τεστ για τη διάγνωση της ασθένειας και την παρακολούθηση των ασθενών σήμερα», δηλώνει ο Δρ Τίντο Φον Σόεν- Άνγκερερ, συντονιστής Έρευνας & Ανάπτυξης της εκστρατείας των ΓΧΣ για την «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα». «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι πρέπει να ασκήσουμε κατώτερη ιατρική μόνο και μόνο γιατί οι ασθενείς μας ζουν σε φτωχές χώρες. Χρειαζόμαστε μία κουλτούρα ιατρικής καινοτομίας που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ξεχασμένων ασθενών. Μόνο η ύπαρξη μιας δυνατής διεθνούς πολιτικής ηγεσίας θα καταφέρει να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο».

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνείδηση ότι υπάρχει μία ανισορροπία όσον αφορά στην ιατρική έρευνα και ανάπτυξη. Νέες δημόσιες και ιδιωτικές συμμαχίες και άλλες πρωτοβουλίες έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να δημοσιοποιήσουν κάποιες από τις προκλήσεις που ενέχονται στην προσπάθεια πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των ξεχασμένων ασθενειών. Ενώ όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο σε αυτήν την προσπάθεια, δεν αποτελούν τη λύση. Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των ξεχασμένων ασθενειών παραμένει ανομοιόμορφη και ελλιπώς χρηματοδοτούμενη, βασιζόμενη σημαντικά στις φιλανθρωπικές δωρεές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να δώσει στο θέμα αυτό μεγαλύτερη προτεραιότητα.

Χρειάζονται πολύ περισσότεροι πόροι για να υλοποιηθεί το φιλόδοξο και χρονοβόρο έργο που απαιτείται για την πραγματοποίηση ιατρικής έρευνας και ανάπτυξης. Αυτό περιλαμβάνει μία μαζική επένδυση σε βασικές επιστημονικές μεθόδους για πολλά χρόνια. «Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί χωρίς να μιλήσουμε για την αποτυχία τους υπάρχοντος συστήματος έρευνας και ανάπτυξης που βασίζεται στο κέρδος και την ευρεσιτεχνία», τόνισε ο Δρ Φον Σόεν-Άνγκερερ.

Κάθε χρόνο διατίθενται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ιατρική έρευνα παγκοσμίως, ενώ μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για τις Ξεχασμένες Ασθένειες. Αυτό αποδεικνύει έμπρακτα πόσο λανθασμένες είναι οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Μέχρις στιγμής, το κόστος για την έρευνα και ανάπτυξη καλύπτεται κυρίως από τις πωλήσεις φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων και των διαγνωστικών τεστ και να υπάρχει έλλειψη καινοτομίας για τις ξεχασμένες ασθένειες.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ριζικά διαφορετικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης με σκοπό να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανισότητα», δήλωσε ο Δρ Φον Σόεν-Άνγκερερ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210-5200500/693-6699007/ press@msf.gr (Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Τύπου) / www.msf.gr

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620