Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Πέμπτη 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρας Μουσείων

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Γνωρίζοντας την ιστορία μας

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, με αφορμή την διεθνή ημέρα μουσείων, σας προσκαλεί σε μία περιήγηση στη ιστορία της πόλης μας.

Το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό από τις 9.00 έως τις 14.00 και από τις 18.00 έως τις 21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Το κτίριο του μουσείο, ένα έκθεμα αυτό καθ΄ αυτό μαρτυρά πολλά για την ιστορία, την κοινωνική και οικονομική ζωή μιας πόλης που άκμασε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Τα εκθέματα έχουν συντηρηθεί κατά 60% με την συνδρομή ευεργετών. Το κτίριο έχει αποκατασταθεί εξωτερικά και γίνονται ενέργειες για την αποκατάσταση των εσωτερικών του χώρων, ενώ διενεργείται και νέα μουσειολογική μελέτη που θα δώσει τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του μουσείο με σύγχρονες προδιαγραφές.

Σήμερα το Μουσείο φιλοξενεί στους χώρος του, εκθέσεις που παρουσιάζουν στοιχεία από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, την κοινωνική, οικονομική, θρησκευτική ζωή της πόλης και της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Παράλληλα λειτουργούν εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα που δίνουν το στίγμα της νέας δημιουργίας στην πόλη.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας :Τετάρτη - Κυριακή 9.30 - 14.30

Σχετικά με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης

Στους κατοίκους της περιοχής είναι γνωστή και ταυτόσημη με κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα. Και τούτο, διότι πρόκειται για έναν ιστορικό πολιτιστικό φορέα, (έτος ιδρύσεως 1952) στενά συνδεδεμένο με την πορεία της πόλης τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Το ιδεολογικό πλαίσιο

Ο Φορέας διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην «ταυτότητα της περιοχής μας». Ιστορία και παράδοση ως παρακαταθήκη, αλλά και σύγχρονη δημιουργία για την ολοκλήρωση οραμάτων. Τ

ομείς και στόχοι δελεαστικοί, μέσα από τους χώρους του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης η ΦΕΞ παρουσιάζει το νέο πρόσωπο της πόλης.

Οι δράσεις

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και Αβδήρων, δημιούργημα και προσφορά της Φ.Ε.Ξ. Η συλλογή λαογραφικού υλικού και η ίδρυση του μοναδικού Λαογραφικού Μουσείου της Ξάνθης, σ’ ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά κτίρια. Η Κινηματογραφική Λέσχη, από τις παλαιότερες της Ελλάδας. Το Πολιτιστικό Ραδιόφωνο, ο θεσμός του «Ελεύθερου Πανεπιστημίου» η συμμετοχή της στην οργάνωση θεσμών της περιοχής και η λειτουργία των εργαστηρίων της (Χορευτικό, μουσικό θεατρικό, ζωγραφικής κ.ά.) τμήμα της προσφοράς στον τόπο.

Η νέα δυναμική…

Ένας σύγχρονος χώρος συναντήσεων ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.

Ένας αξιόπιστος φορέας που σέβεται την παράδοση και τροφοδοτεί με ευκαιρίες τη νέα δημιουργία.

Με πλούσια παρακαταθήκη σε ιστορία και παράδοση και υποστήριξη από φορείς όπως ΥΠ. Πολιτισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, κ.ά. Πολιτιστικοί Φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΦΕΞ παρουσιάζει μια νέα δυναμική.

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις δράσεις της ΦΕΞ.

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης - ΦΕΞ

Πληροφορίες:

Αντίκα 7 Ξάνθη 67100

τηλ. - Fax. 25410 25421 e-mail: fex1@acn.gr www.fex.org.gr

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620