Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Κόσμος

Λ.Δ. Κονγκό: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν μαζική εκστρατεία για τον εμβολιασμό 550.000 παιδιών κατά της ιλαράς

Κινσάσα/ Βρυξέλες, 13 Μαρτίου 2006. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινούν μαζική εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ιλαράς στο Μπούτζι Μάγι, στην ανατολική επαρχία του Κασάι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λ. Δ. του Κονγκό. Σε μερικές μόλις εβδομάδες, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπολογίζουν να έχουν εμβολιάσει περίπου 550.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τον Ιανουάριο του 2006, μία επιδημία ιλαράς ξέσπασε στο Μπούτζι Μάγι όπου ζουν περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ήδη από την αρχή του έτους, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 περιστατικά ιλαράς. Μετά τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από τις πρώτες αποστολές διερεύνησης και μετά την άδεια που του δόθηκε από τις αρχές του Κονγκό, οι ΓΧΣ ξεκίνησαν να συνθέτουν μια ομάδα 10 διεθνών εθελοντών και 500 ατόμων ντόπιο προσωπικό με στόχο να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού. Η πόλη χωρίστηκε σε 10 υγειονομικές ζώνες, στις οποίες ορίστηκαν 102 σημεία εμβολιασμού. Οι ΓΧΣ συνεργάζονται με το Υπουργείο Υγείας της Λ. Δ. του Κονγκό. Παράλληλα με τους εμβολιασμούς, δωρεάν θεραπεία θα παρασχεθεί στα παιδιά τα οποία έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια.

Στόχος της εκστρατείας που πραγματοποιούν οι ΓΧΣ είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 85% των παιδιών που ζει στις περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία της ιλαράς. Σε επισφαλείς συνθήκες, όπως είναι αυτές που επικρατούν στη Λ.Δ. του Κονγκό αλλά και σε περιοχές όπου οι επιδημίες ιλαράς είναι ενδημικές, είναι σημαντικό να αυξηθεί η κάλυψη του πληθυσμού με εμβολιασμούς.

«Σε μία χώρα ισοπεδωμένη από μία χρόνια ανθρωπιστική καταστροφή, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσεις μία μαζική εκστρατεία εμβολιασμού 550.000 παιδιών μεταξύ 6 μηνών και 5 χρονών. Μιλάμε δηλαδή για μια προσπάθεια να εμβολιάσουμε έναν πληθυσμό-στόχο μεγαλύτερο από τον πληθυσμό (κάτω από 5 ετών) σε χώρες όπως η Σουηδία (415.000) ή η Ελβετία (365.000), έχοντας στη διάθεσή μας μία πολύ φτωχή υποδομή. Στο Μπούτζι Μάγι, οι μεταφορές είναι εξαιρετικά δύσκολες και τα περισσότερα σημεία εμβολισμού πρέπει να τα προσεγγίσουμε με μοτοσικλέτες», λέει ο Ντέηβιντ Γκότγκεμπουερ, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Λ. Δ. του Κονγκό.

«Η στρατηγική μας είναι να κινηθούμε ταυτόχρονα προς δύο στόχους: να πραγματοποιήσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού και να εγγυηθούμε δωρεάν και ολοκληρωμένη θεραπεία για όλα τα παιδιά που έχουν ήδη προσβληθεί. Αυτά τα δύο βήματα είναι ουσιαστικά ώστε να ελέγξουμε το ποσοστό θνησιμότητας και να μειώσουμε την εξάπλωση της επιδημίας», συνεχίζει ο Γκότγκεμπουερ.

Σε παγκόσμια επίπεδο, η ιλαρά προκαλεί το θάνατο σε περίπου 450.000 ανθρώπους κάθε χρόνο (κατά μέσο όρο: 1.200 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα), και η πλειοψηφία τους είναι παιδιά. Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες που γνωρίζουμε και σχεδόν όλα τα παιδιά που δεν έχουν αντισώματα μολύνονται από την ασθένεια όταν εκτίθενται στον ιό.

Στις αρχές του 2006, οι ΓΧΣ είχαν ήδη εμβολιάσει 120.000 παιδιά κατά της ιλαράς στην επαρχία Κάτω Κόνγκο. Στα τέλη του 2004, στην επαρχία του Εκουατόρ, οι ΓΧΣ ολοκλήρωσαν μία εκστρατεία εμβολιασμού 600.000 παιδιών κάτω των 15 ετών. Η εκστρατεία εμβολιασμού χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί καθώς πολλά χωριά μπορούσαν να προσεγγιστούν μόνο με βάρκες.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620