Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Κόσμος

Επισιτιστική κρίση στο Νίγηρα:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν άμεση κινητοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων

Επισιτιστική έρευνα στην περιοχή Ζίντερ αποκαλύπτει επιδείνωση της κατάστασης

Γενεύη/Ζίντερ, 13 Σεπτεμβρίου 2005. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά στο Νίγηρα χρειάζονται ακόμα άμεση επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τους ΓΧΣ. Μία έρευνα για την επισιτιστική κατάσταση και τα επίπεδα θνησιμότητας που διεξήχθη από την οργάνωση και το Ερευνητικό Ινστιτούτο, Epicentre, στην περιοχή Ζίντερ τον περασμένο Αύγουστο, αποκάλυψε ότι 1 στα 5 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κατάσταση για τα παιδιά ηλικίας κάτω από 30 μηνών είναι ακόμα πιο σοβαρή, με σχεδόν 1 στα 3 παιδιά να υποφέρουν από υποσιτισμό και 5,6% να είναι σοβαρά υποσιτισμένα. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ δέχτηκαν περίπου 1.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά για θεραπεία μόνο στην περιοχή Ζίντερ.

Από την αρχή της κρίσης τον Ιανουάριο του 2005, τα ποσοστά θνησιμότητας στην περιοχή για τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, ήταν 4,1 θάνατοι/10.000 κατοίκους ανά ημέρα –δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο όριο που χαρακτηρίζει μια κατάσταση επείγουσα. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2005, πλησιάζοντας τους 5,3 θανάτους/10.000 κατοίκους /ημέρα στη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Σχεδόν το 90% των οικογενειών ανέφεραν ότι δεν τους είχαν απομείνει πλέον καθόλου αποθέματα τροφίμων.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι ΓΧΣ προειδοποιούσαν τη διεθνή κοινότητα για την άμεση επιδείνωση της επισιτιστικής κατάστασης στο Νίγηρα και για την επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων», δήλωσε ο Κριστιάν Καπτιέ, Γενικός Διευθυντής των ΓΧΣ στην Ελβετία, που βρίσκεται τώρα στο Ζίντερ.

«Φτάσαμε τώρα στην πιο κρίσιμη περίοδο της κρίσης, και κάθε μέρα συνειδητοποιούμε ότι η επείγουσα ανταπόκριση δεν έχει καταφέρει ακόμα να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κατοίκων. Αν τα παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό δε λάβουν άμεση βοήθεια, αυτή η ανθρώπινη καταστροφή θα γίνει ακόμα πιο τραγική».

Παρά τις μεγάλες ποσότητες τροφίμων που φτάνουν στο Νίγηρα, χιλιάδες παιδιά εξακολουθούν να υποκύπτουν στο σοβαρό υποσιτισμό. Ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρχε μια γενικότερη ευαισθητοποίηση για την κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης του Κόφι Άναν, οι επείγουσες ανάγκες των κατοίκων δεν μπορούν ακόμα να καλυφθούν αποτελεσματικά.

Από τον Ιανουάριο του 2005, οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερα από 30.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στα επείγοντα Επισιτιστικά Κέντρα στο Μαραντί, την Τάχουα, το Ζίντερ, την Ντίφα και το Τιλαμπέρι. Οι ιατρικές ομάδες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα περιθάλψουν περισσότερα από 40.000 παιδιά με σοβαρό υποσιτισμό.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620