Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Η ηγεσία του ΠΟΥ απέτυχε να αναβαθμίσει την προ-πιστοποίηση φαρμάκων

Γενεύη, Τρίτη 18 Μαΐου 2005 – Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι η έλλειψη θέλησης από την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ακρωτηριάζει την προσπάθεια για την πρόσβαση των πληθυσμών σε οικονομικές εκδοχές βασικών φαρμάκων.

«Ως επαγγελματίες της υγείας που εφαρμόζουν προγράμματα κατά του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, έχουμε θορυβηθεί από το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΟΥ δεν έκανε περισσότερα ώστε να ενδυναμώσει τη δυναμική της που δεν έχει ως στόχο παρά την επέκταση της πρόσβασης σε οικονομικά φάρμακα», δήλωσε ο Δρ. Ρόουαν Γκίλις, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των ΓΧΣ, σε Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Γενεύη.

Από το 2001 που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα προ-πιστοποίησης φαρμάκων του ΠΟΥ, προσφέρει μία αξιόπιστη διεθνή πηγή αναφοράς για τις χώρες που παρασκευάζουν βασικά φάρμακα. Με περίπου τα μισά φάρμακα που έχουν προ-πιστοποιηθεί να είναι αντίγραφα φάρμακα, το πρόγραμμα αυτό έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση σε οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα, και ειδικότερα στα φάρμακα κατά του AIDS. «Αν ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ δεν αυξήσει τη δυναμική αυτού του προγράμματος, το πρόγραμμα αυτό κινδυνεύει να γίνει εμπόδιο, και όχι εργαλείο, για την επέκταση της πρόσβασης στα φάρμακα», τόνισε ο Δρ Γκίλις.

Η ανάγκη για ένα σύστημα προ-πιστοποίησης από τον ΠΟΥ έχει αναγνωριστεί ευρέως από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών. Η Συνέλευση για την Παγκόσμια Υγεία του 2004, ζήτησε από το Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να «λάβει μέτρα ώστε να βελτιώσει την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στα φαρμακευτικά και διαγνωστικά προϊόντα για να μπορέσουν να διαγνώσουν, να θεραπεύσουν και να αντιμετωπίσουν τον ιό HIV/AIDS, και να ενδυναμώσει το πρόγραμμα προ-πιστοποίησης του ΠΟΥ» (απόφαση της Συνέλευσης Παγκόσμιας Υγείας 57.14).

Όμως 12 μήνες μετά, με τρία μόνο άτομα μόνιμο προσωπικό που υποστηρίζονται από έναν περιορισμένο αριθμό εξωτερικών αξιολογητών, το πρόγραμμα παραμένει ανεπαρκώς στελεχωμένο και με περιορισμένους πόρους. Επίσης, δεν υπήρξε καμία αύξηση στους οικονομικούς πόρους του προγράμματος από το 2004.

Το συμπέρασμα των ΓΧΣ είναι ότι το πρόγραμμα προ-πιστοποίησης του ΠΟΥ υποφέρει σήμερα από την ίδια έλλειψη υποστήριξης από την ηγεσία του ΠΟΥ που είχε υποστεί και ένα χρόνο πριν. Η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της Ελονοσίας και της Φυματίωσης, να χρηματοδοτεί μόνο τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή από μία αυστηρή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων έχει κάνει επείγουσα την ανάγκη για επέκταση του προγράμματος. Η συνέχιση της προσπάθειας παροχής βοήθειας στις χώρες που παράγουν ποιοτικά φάρμακα κατά του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για το προσωπικό του προγράμματος. Για παράδειγμα, από τα 31 φάρμακα κατά της φυματίωσης που έχουν καταγραφεί στη λίστα των Βασικών Φαρμάκων του ΠΟΥ, 26 φάρμακα δεν έχουν ακόμα προ-πιστοποιηθεί. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται όλα τα φάρμακα «δεύτερης γραμμής» κατά της φυματίωσης.

«Αυτό περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών στα βασικά φάρμακα σε πολλά μέρη όπου δουλεύουμε, και ειδικότερα σε χώρες που έχουν περιορισμένη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα των φαρμάκων», τόνισε ο Δρ Γκίλις.

«Ο ΠΟΥ πρέπει επίσης να αναλάβει δράση ώστε να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα οικονομικών βασικών φαρμάκων νέας γενιάς για όλους όσοι τα χρειάζονται», δήλωσε η Έλεν τ’Χόεν, διευθύντρια Στρατηγικής Μαρτυρίας και Έρευνας της εκστρατείας των ΓΧΣ «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα». «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν κόσμο όπου όλες οι χώρες εκτός από τις λιγότερο ανεπτυγμένες, παραχωρούν πατέντες στα φάρμακα. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη διεθνών μηχανισμών προκειμένου να μετριαστεί η άνοδος των τιμών των νέων φαρμάκων».

Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 210-5200500/693-6699007/ press@msf.gr (Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Τύπου) και στο www.msf.gr

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620