Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Όπως είναι γνωστό ο Νομός Ξάνθης είναι καπνοπαραγωγικός τόπος. Ειδικότερα στη βορειοανατολική ορεινή περιοχή, ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια και δη της ποικιλίας ΜΠΑΣΜΑΣ. Η φετινή διάθεση του προϊόντος αυτού είχε προβλήματα αλλά και χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα να φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, διότι το 15% πουλήθηκε με 4 ευρώ και το 85% της ποσότητας πουλήθηκε με 2,3 ευρώ κατά μέσο όρο. Σαν να μην έφθανε αυτό για την φετινή χρονιά το καπνεμπόριο δεν προχώρησε σε νέες συμβάσεις στο σύνολο της παραγωγής με αποτέλεσμα πανελλαδικά να υπάρχουν περίπου 5.000 τόνοι στον αέρα. Στο Νομό Ξάνθης 500 , στο Νομό Ροδόπης 2.000 , στο νομό Σερρών 300, στην Περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 850 και μικροποσότητες σε άλλους νομούς.

Συνοπτικά οι καπνοπαραγωγοί αφενός θα διαθέσουν το προϊόν τους οριακά στις προκαθορισμένες ημερομηνίες με εξευτελιστικές τιμές και αφετέρου δεν θα υπογράψουν νέες συμβάσεις για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο και άρα κινδυνεύουν να διαγραφούν από τα αντίστοιχα μητρώα, με βάση τους κανονισμούς της Ε.Ε.

Η Ελλάδα με βάση τα παραπάνω στοιχεία κινδυνεύει να χάσει από την συνολική ποσόστωση στον καπνό περίπου 5.000 τόνους για την ερχόμενη χρονιά γεγονός που σημαίνει απώλεια εσόδων για τη χώρα ύψους 20.000.000 ευρώ από επιδοτήσεις της Ε.Ε. καθώς και 15.000.000 ευρώ σε αγροτικό εισόδημα λόγω εμπορικής αξίας. Δηλαδή η πριμοδότηση 5.000 τόνοι καπνού Χ 4 ευρώ ανά κιλό και η εμπορική αξία 5.000 τόνοι Χ 2,8 μέση τιμή ανά κιλό.

Επειδή η γενικότερη καπνική πολιτική και η περιρρέουσα κατάσταση γύρω από την εμπορία του καπνού είναι ανησυχητική για τους παραγωγούς και τη χώρα:

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για να μην χαθεί ποσότητα 5.000 τόνων καπνού, από την συνολική ποσόστωση του προϊόντος για την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο, με τις παρεπόμενες οικονομικές επιπτώσεις;
  2. Τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση στην περίπτωση διαγραφής παραγωγών από τα Μητρώα καπνοπαραγωγών της Ε.Ε., λαμβανομένου υπόψη ότι ειδικά για το Νομό Ξάνθης, αυτό θα είναι καταστροφικό για πολλούς, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης καλλιέργειας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Σγουρίδης

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620