Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Αθλητικά Νέα

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Μία στροφή πριν τον τελικό η Skoda Ξάνθης που διέσυρε την Λάρισα με 4-1

του Φάνη Καραμπιπέρη
sports@ixanthi.gr

Το ρόλο του φαβορί επιβεβαίωσε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο η Skoda Ξάνθη στον επαναληπτικό των προημιτελικών του Κυπέλλου κόντρα στη Λάρισα. Οι παίκτες του Γιάννη Ματζουράκη επιβλήθηκαν της θεσσαλικής ομάδας με 4-1, σκορ ικανό να τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα ημιτελικά του θεσμού (και μετέπειτα στον τελικό). Με πρωταγωνιστές τους Λαμπριάκο (γκολ, ασίστ) και Λουτσιάνο (δύο τέρματα) η ομάδα του Γιάννη Ματζουράκη έσπασε τον αμυντικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι φιλοξενούμενοι στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης κρατώντας ανέπαφη την εστία τους. Υπέκυψαν στην επανάληψη οι παίκτες του Δώνη, μολονότι επεδίωξαν στο τέλος να ανατρέψουν την κατάσταση.

Φυσικό και αναμενόμενο ήταν η Ξάνθη να πιέσει από το ξεκίνημα για το γκολ που θα ισοφάριζε το σκορ του πρώτου αγώνα. Χρειαζόταν τουλάχιστον ένα τέρμα για να για να καλύψει το αντίπαλο προβάδισμα για την πρόκριση στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Τόσο όμως το άγχος στις κινήσεις των παικτών της που οδηγούσε σε λανθασμένες επιλογές στις μεταβιβάσεις, όσο και η πολύ καλή αμυντική λειτουργία των φιλοξενούμενων που πίεζαν ψηλά δεν της επέτρεπαν να βρεθεί με αξιώσεις απέναντι στον Χριστόπουλο.

Ο Γιώργος Δώνης είχε άλλωστε επιλέξει να παρατάξει τη Λάρισα με πολυπρόσωπο κέντρο (ένας μόλις επιθετικός - Μακρής) δίνοντας περισσότερο έμφαση στα μετόπισθεν. Το αποτέλεσμα μάλιστα τον δικαίωσε, καθώς οι γηπεδούχοι δυσκολεύονταν απεριόριστα στη δημιουργία κινδύνων. Χωρίς κίνηση στο χώρο του κέντρου και κακή κυκλοφορία της μπάλας αποτελούσαν εύκολο στόχο για τους αντιπάλους αμυντικούς. Απόρροιαόλων αυτώνήταν η μόνη αξιόλογη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου να προέλθει από μια ατομική ενέργεια του Ντενίζ Μπαϊκαρά στο 20ο λεπτό, όταν το αδύναμο σουτ εντός περιοχής βρήκε σε ετοιμότητα τον πορτιέρο των "βυσσινί", ενώ ο Πρίττας δεν επωφελήθηκε της επαναφοράς στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Κατά τ’ άλλα, σέντρες από τα πλάγια που κατέληγαν ακούραστα στα χέρια του Χριστόπουλου, μακρινά σουτ που δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και μπαλιές προς τον Λαμπριάκο, λεία εύκολη για τον Φέρστερ και την παρέα του στα μετόπισθεν των Θεσσαλών. Επιθετικά απούσα ήταν βέβαια και η Λάρισα, αφού ο μοναχικός Μακρής αδυνατούσε να απειλήσει όντας ανάμεσα σε Ζαπρόπουλο (που επέστρεψε στην ενδεκάδα) και Σίκοφ. Από το πουθενά πάντως, οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν προ της επίτευξης ενός τέρματος, όταν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Διγκόζης μόνος απέναντι στον Πιζανόφσκι, μετά από παράλληλη πάσα του Μακρή, αστόχησε απελπιστικά.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε η Ξάνθη στην ανάπτυξη ανάγκασαν το Γιάννη Ματζουράκηνα αλλάξει τα πλάνα του τόσο σε πρόσωπα Τοροσίδης(Τοροσίδης αντί Κάραμπας) όσο και σχήματα, αφού με την έναρξη της επανάληψης ο Λεβάν Μαχράτζε κάλυπτε πλέον το δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής. Η κίνηση του ομογενή τεχνικού αποδείχθηκε καταλυτική για την εξέλιξη του αγώνα, αφού η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα του Γεωργιανού έδωσε την απαραίτητη ώθηση στους γηπεδούχους. Παράλληλα ο Λουτσιάνο τραβήχτηκε αρκετά πιο πίσω αναλαμβάνοντας την οργάνωση των επιθέσεων, ενώ συχνότατες ήταν επίσης οι επελάσεις του Γαρπόζη από τα αριστερά.

Ο Κύπριος μάλιστα προειδοποίησε για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει, καθώς με σουτ στο 57ο λεπτό ανάγκασε το Χριστόπουλο στην απόκρουση του αγώνα. Δυο λεπτά αργότερα πάντως το εκπληκτικό σουτ του Σταύρου Λαμπριάκου κατέληξε στα δίχτυα της Λάρισας χωρίς ο Χριστόπουλος να προβάλει αντίσταση. Έχοντας πλέον το ψυχολογικό πλεονέκτημα, οι Ξανθιώτες ήταν συνεχώς στην επίθεση προκαλώντας πανικόστα μετόπισθεντων Θεσσαλών. Η ψυχραιμία στις αντιδράσεις των αμυντικών του Δώνη, που στα πρώτα 45 λεπτά ήταν το μεγάλο όπλο τους, είχε εξαφανιστεί ως δια μαγείας, με αποτέλεσμα ο Λουτσιάνο και η παρέα του να ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Έτσι στο 66’ η Ξάνθη δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει στην επίτευξη και δεύτερου τέρματος, όταν ο Γαρπόζης με αριστερό ξερό σουτ νίκησε εκ νέου το Χριστόπουλο.

Πριν καλά-καλά οι φιλοξενούμενοι ανακαλύψουν τον τρόπο για να αντιδράσουν είχαν δεχθεί δύο γκολ που έκαναν την αποστολή τους εξαιρετικά δύσκολη. Μολονότι, ο Δώνης έριξε στη μάχη φρέσκο επιθετικό αίμα (Σέρμπαν, Αμπούνα) σκοπεύοντας στη μείωση του σκορ, ο Λουτσιάνο είχε διαφορετική άποψη, αφού στο 76’ εκμεταλλευόμενος τα κενά στον άξονα αλλά και την ταχύτητά του βρέθηκε απέναντι στον Χριστόπουλο και πλασάροντας τον άψογα στη γωνιά έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Ξάνθης.

Η πρόκριση φαινόταν πλέον χαμένο χαρτί για τους Θεσσαλούς. Τα περιθώρια είχαν στενέψει απελπιστικά, αφού ακόμα και ένα γκολ δεν θα ήταν αρκετό. Η μείωση πάντως του σκορ από τον Μακρή (μόνος απέναντι στον Πιζανόφσκι) στο 81’ πρόσφερε άλλο χρώμα στα τελευταία δέκα λεπτά του αγώνα. Ωστόσο, αν και η Λάρισα βγήκε μαζικά στην επίθεση, η εμπειρία στις αντιδράσεις των "ακριτών" αλλά και το άψυχο σουτ του Σέρμπαν ήταν τα στοιχεία που τους χάρισαν τη μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά. Εξάλλου, στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης ο Λαμπριάκος μοίρασε θαυμάσια τη μπάλα στο Λουτσιάνο, ο οποίος από κοντά δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το τελικό 4-1. Άριστη ήταν η διαιτησία του Καλαματιανού Τσίκινη. Έδειξε κίτρινη κάρτα στους Κάραμπα, Τοροσίδη - Τσιάτσιο, Γκίκα, Ζιάγκα, Μακρή αντίστοιχα.
Skoda Ξάνθη: Πιζανόφσκι, Μαχράτζε, Σίκοφ, Ζαπρόπουλος, Γαρπόζης, Πρίττας, Άντζας, Κάραμπας (46’ Τοροσίδης), Λουτσιάνο, Μπαϊκαρά (73’ Βόζαμπαλ), Λαμπριάκος
Λάρισα: Χριστόπουλος, Φέρστερ, Γκίκας, Παπακώστας, Ζιάγκας (71' Αμπούνα), Τσιάτσιος (69’ Σέρμπαν), Κατσιαρός, Διγκόζης, Στουρνάρας, Νεντέλκοβιτς (65’ Μπαχράμης), Μακρής.

Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ

Ματζουράκης: «Πρώτα από όλα, συγχαρητήρια στον κόσμο μας. Οι παίκτες μας ήταν σούπερ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία έπαιξε η αλλαγή στη διάταξη της ομάδας. Ίσως να μας βοήθησε επίσης το γεγονός πως στο δεύτερο ημίχρονο αλλάξαμε εμφανίσεις. Η Λάρισα ήταν άξιος αντίπαλος και απέδειξε πως δίκαια έφτασε μέχρι εδώ. Πλέον ξεκουραζόμαστε και ξεκινάμε πάλι δουλειά από τη Δευτέρα».

Δώνης: «Οι παίκτες μου είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Δείξανε τη δύναμή τους. Η εικόνα μας στο πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ καλή, αφού δεν αφήσαμε την Ξάνθη να δημιουργήσει ευκαιρίες. Στο δεύτερο ημίχρονο η Ξάνθη ήταν σαφώς καλύτερη και αξίζουν συγχαρητήρια. Εμείς χάσαμε την ψυχραιμία μας».

Λαμπριάκος: «Ευχαριστώ τον κ. Πανόπουλο, τη διοίκηση και τον κόσμο για τη στήριξή του (σ.σ πέναλτι με Κέρκυρα). Ο κόσμος μας βοήθησε πάρα πολύ. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε άγχος, όμως στην επανάληψη βελτιωθήκαμε και πήραμε την πρόκριση. Ελπίζω του χρόνου να συναντηθούμε με τη Λάρισα στην Α’ Εθνική».

*** Μετά το τέλος του αγώνα ο Γιάννης Ματζουράκης ενώ κατευθυνόταν προς το Le Chale δέχθηκε την επίθεση ορισμένων φίλων της Λάρισας, όμως χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

*** Για την Αστυνομική Διεύθυνση να πούμε ότι για ακόμη μία φορά έδωσε εξετάσεις και πέρασε με άριστα, χωρίς πολλές αστυνομικές δυνάμεις όλα κύλησαν ομαλά. Επικεφαλείς των μέτρων ήταν οι Αστυνομικοί Υποδιευθυντές κ.κ. Δρασκίδης Δήμος και Βαμβακερός Γεώργιος.

*** Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε και την φιέστα που ετοίμασαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ με επικεφαλής τον Νίκο Επιτρόπου, αφού σε κάθε κάθισμα υπήρχαν διάφορα αξεσουάρ κάνοντας βραζιλιάνικη ατμόσφαιρα.

*** Μάλιστα οι 8.000 φίλαθλοι που κατέκλυσαν το γήπεδο της Skoda Ξάνθης στα Πηγάδια απαιτούσαν ρυθμικά το κύπελλο.

*** Περί τους 300 φίλους της είχε η Λάρισα συμπαραστάτες μέχρι όμως το 65΄ αφού όταν έγινε το 2-0 σταμάτησαν να φωνάζουν.

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620