Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Αστυνομία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ 2006
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθορίστηκαν οι βασικοί άξονες της αντεγκληματικής πολιτικής, καθώς και οι στόχοι και προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2006.

Ο κεντρικός στρατηγικός στόχος και η φιλοσοφία της αντεγκληματικής πολιτικής που αποτυπώνεται στο δίπτυχο: «Σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία κοντά στον πολίτη», παραμένει ως βασική αρχή και για το 2006.

Ο σχεδιασμός της αντεγκληματικής πολιτικής, τόσο των προηγούμενων ετών όσο και του έτους 2006, βασίστηκε σε διαδικασίες μελέτης και ανάλυσης των δεδομένων της εγκληματικότητας, των επιστημονικών ερευνών, των απόψεων κοινωνικών φορέων και της διεθνούς εμπειρίας. Εξετάστηκε επίσης, η απόδοση και η αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών, ενώ ελήφθησαν υπόψη οι απόψεις - προτάσεις των Διευθυντών των Υπηρεσιών σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της περιοχής ευθύνης τους.

Ως προτεραιότητες της αντεγκληματικής πολιτικής για το έτος 2006 ορίστηκαν:

  • Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος
  • Η καταπολέμηση των ναρκωτικών
  • Η αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας
  • Η οδική ασφάλεια
  • Η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική τους εκμετάλλευση (trafficking)
  • Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  • Η προστασία των ανηλίκων
  • Η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων
  • Οι κατασχέσεις πυροβόλων όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και η διενέργεια ελέγχων τήρησης όρων ασφάλειας στη νόμιμη διακίνηση και φύλαξή τους
  • Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Για τις προτεραιότητες δράσης της αντεγκληματικής πολιτικής δεν τίθενται ποσοτικοί στόχοι. Κατ΄ εξαίρεση για την αξιολόγηση συγκεκριμένων δράσεων, τίθενται ποσοτικοί στόχοι, σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο.

Ενδεικτικά:

Α. Δημόσια Ασφάλεια

Επιμέρους ποσοτικοί στόχοι τίθενται από τους κατά τόπους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές, ειδικότερα για αδικήματα όπως:
κλοπές,
-διαρρήξεις,
-ληστείες,
-κλοπές οχημάτων,
-σεξουαλική εκμετάλλευση κ.α.,

καθώς και για άλλα αδικήματα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα εγκληματικότητας που επικρατούν σε κάθε περιοχή, με στόχο τη μείωση του αριθμού των διαπραττόμενων εγκλημάτων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας στον τομέα των εξιχνιάσεων.

Β. Οδική Ασφάλεια

Κεντρικός στόχος είναι η μείωση συγκριτικά με το 2005 κατά 7% του αριθμού των νεκρών και των παθόντων και η αύξηση κατά 10% ή 20 % του αριθμού των ελέγχων για μέθη, υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού και χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους.

Γ. Παράνομη μετανάστευση

Επιμέρους ποσοτικοί στόχοι τίθενται από τους κατά τόπους Γενικούς Αστυνομικούς Διευθυντές, αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των συλλήψεων των :

-προσώπων, τα οποία διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση αλλοδαπών στη χώρα (είσοδο, διακίνηση) και συμμετέχουν κυρίως, σε οργανωμένα κυκλώματα λαθροδιακίνησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και
-παρανόμως εισερχομένων στη χώρα μας.

Δ. Ποιότητα ζωής των πολιτών

Κεντρικός ποσοτικός στόχος είναι η διατήρηση στα ίδια επίπεδα με το έτος 2005 του αριθμού των ελέγχων ηχορύπανσης.

Επιμέρους ποσοτικοί στόχοι τίθενται κατά την κρίση των κατά τόπους Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών, σχετικά με τον αριθμό των ελέγχων και των παραβάσεων της ηχορύπανσης, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες συσκευές ηχομέτρησης.

Ε. Παραβάσεις του Νόμου περί όπλων

Επιμέρους ποσοτικοί στόχοι τίθενται κατά την κρίση των κατά τόπους Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών, σχετικά με τον αριθμό των βεβαιωθεισών παραβάσεων του Νόμου περί όπλων και των κατασχέσεων πυρομαχικών, πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοτικά στοιχεία του 2005 και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.


Για την υλοποίηση των στόχων και των προτεραιοτήτων εκπονήθηκαν ολοκληρωμένα σχέδια δράσεων, εναρμονισμένα με τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και προσαρμοσμένα στο προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν οι κατά τόπους Υπηρεσίες.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, για το έτος 2006:

  • Συνεχίζεται η συγκρότηση και δράση των συνεργείων αστυνομικών ελέγχων και εξορμήσεων (γενικών και ειδικών), σε τοπικό, νομαρχιακό και διανομαρχιακό επίπεδο, με σκοπό τη συνδυασμένη και συντονισμένη δράση για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.
  • Πεζές και εποχούμενες περιπολίες δραστηριοποιούνται στοχευμένα, με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη γεωγραφική κατανομή της εγκληματικότητας.
  • Συνεχίζεται η δράση των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), με σκοπό την υποστήριξη της δράσης των αστυνομικών Υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ειδικών ή αυξημένων προβλημάτων εγκληματικότητας.
  • Συνεχίζεται η πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» σε:
    -τριάντα πέντε (35) Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής
    -επτά (7) Αστυνομικά Τμήματα της Θεσσαλονίκης και
    -στις έδρες δεκατριών (13) Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας (Αλεξανδρούπολης, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Ηρακλείου, Αχαΐας).
  • Αναπτύσσονται εξειδικευμένες δράσεις για τους ανήλικους με κύριο στόχο την προστασία τους από τις συνέπειες της παράνομης κατανάλωσης αλκοόλ, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, της, καθώς και της συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνονται εκπαιδεύσεις του προσωπικού που χειρίζεται υποθέσεις ανηλίκων.
  • Υλοποιούνται οι δράσεις για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας στα μικτά συνεργεία ελέγχου που απαρτίζονται από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Δημοτικής Αστυνομίας κ.λπ.
    Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Πειραιά, ενώ έχει ήδη υπογραφεί ανάλογο μνημόνιο το 2004 με τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων.
  • Ερευνώνται σε βάθος υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων, αξιοποιώντας τη διεθνή συνεργασία και τις διακρατικές αστυνομικές συμφωνίες, ενώ παράλληλα, οργανώνονται εξειδικευμένα σεμινάρια για την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού.
  • Για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μεταξύ άλλων, απλουστεύονται οι διοικητικές διαδικασίες και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης στις κλήσεις και στα καθημερινά αιτήματα των πολιτών.
  • Εντατικοποιείται η τροχονομική αστυνόμευση των εθνικών οδών και ειδικότερα του οδικού δικτύου Π.Α.Θ.Ε. από τα Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων που ήδη λειτουργούν από το Μάρτιο του 2005, καθώς και νέων που πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2006.
  • Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνσης Διαβατηρίων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δεδομένου ότι από 1-1-2006 εκδίδει τα διαβατήρια νέου τύπου, καθώς και των Γραφείων έκδοσης Ταυτοτήτων, αφού από 1-11-2005 τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας εκδίδονται αυθημερόν, με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ύστερα από τον εκσυγχρονισμό σχετικού νομοθετικού πλαισίου (18-10-2005).

Από αύριο, Δευτέρα (23-1-06) έως 30-1-06, σε ειδικές εκδηλώσεις στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλης της χώρας, θα πραγματοποιηθεί ο απολογισμός του έτους 2005 και η παρουσίαση των κατά τόπους στόχων και προτεραιοτήτων για το έτος 2006.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620