Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Παρίσι, 25 Απριλίου 2005. Υπό τη σκιά της αύξησης των περιστατικών σοβαρού υποσιτισμού στο Νίγηρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αυξάνουν σημαντικά τη δυνατότητά τους να παρέχουν υποστήριξη στους πληθυσμούς των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών που υποστηρίζονται από τις ομάδες των ΓΧΣ έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα γι’ αυτήν την εποχή του χρόνου, και η ήδη σοβαρή κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Οι ΓΧΣ ζητούν την κινητοποίηση και άλλων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.

Από τον Ιανουάριο του 2005, μόλις τρεις μήνες μετά την τελευταία σοδειά, οι ΓΧΣ περιέθαλψαν περισσότερα από 3.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στο πλαίσιο του θεραπευτικού επισιτιστικού τους προγράμματος στην πόλη Μαραντί, στο Νότιο Νίγηρα. Το ποσοστό των περιστατικών είναι τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

Σήμερα, οι οικογένειες ήδη υποφέρουν από την έλλειψη τροφής ενώ η επόμενη σοδειά δεν αναμένεται παρά τον Οκτώβριο. Η συνολική επισιτιστική κατάσταση για τους κατοίκους της περιοχής θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο εάν δεν αναληφθεί άμεση δράση.

Εξαιτίας της πρόσφατης μαζικής άφιξης ασθενών, οι ΓΧΣ άνοιξαν ένα δεύτερο Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο στο Μαραντί και θα λειτουργήσουν και ένα τρίτο στην περιοχή της Τάχουα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου, οι ΓΧΣ θα έχουν σε διαθεσιμότητα 500 ακόμα κλίνες για τη νοσοκομειακή περίθαλψη των πιο σοβαρών περιστατικών υποσιτισμού. Επίσης, έχει ξεκινήσει η λειτουργία ενός δικτύου 13 Συμβουλευτικών σημείων ώστε να εξασφαλιστεί η ιατρική και επισιτιστική παρακολούθηση των παιδιών που μπορούν να δεχτούν θεραπεία και εκτός νοσοκομείου.

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι ΓΧΣ προσαρμόζουν τα προγράμματά τους και αυξάνουν την ετοιμότητά τους, καθώς αναμένουν ότι στη διάρκεια του 2005 θα περιθάλψουν 20.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στα Επισιτιστικά Κέντρα και τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς. Συγκριτικά, το 2004 οι ΓΧΣ περιέθαλψαν 30.000 υποσιτισμένα παιδιά παγκοσμίως. Οι ΓΧΣ πρόκειται επίσης να διανείμουν 850 τόνους τροφίμων στις οικογένειες των παιδιών που περιθάλπονται από τις ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ. Οι πρώτοι 40 τόνοι έφτασαν στην πρωτεύσασα του Νίγηρα, Νιαμέυ, τη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Προκειμένου να αξιολογήσουν το μέγεθος των αναγκών, οι ΓΧΣ διεξάγουν επισιτιστικές έρευνες στο Μαραντί και στο Τάχουα. Οι ΓΧΣ καλούν και άλλους φορείς να κινητοποιηθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στην ήδη υπάρχουσα επισιτιστική κρίση. Η υποστήριξη που παρέχουν οι ΓΧΣ στα υποσιτισμένα παιδιά και στις οικογένειές τους θα μπορέσει να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, μόνο εάν τα προγράμματα γενικής διατροφικής υποστήριξης ξεκινήσουν άμεσα ώστε να υποστηρίξουν τους πληθυσμούς των περιοχών που έχουν πληγεί από την κρίση.

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620