Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Τρικούβερτο γλέντι πραγματοποίησε ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ν. Ξάνθης "ο Γέρος του Μοριά", το Σαββατόβραδο 26 Μαρτίου» στο κέντρο "Διογένης".

Το υπέροχο συναρπαστικό άψογο χορευτικό 40μελές συγκρότημα της Τρίπολης "Αρκαδιανή", με τις ελληνικές φορεσιές, τους επιδέξιους οργανοπαίκτες στο κλαρίνο, μπουζούκι, νταούλι και τουμπερλέκι, μαγνητίζει και ξεσηκώνει, κεντρίζει τις ευαίσθητες χορδές, ενθουσιάζει, ανάβει το κέφι και ξεσπούν άπαντες, οι συμμετέχοντες στην πελοποννησιακή αυτή μουσικοχορευτική πανδαισία, σ' ένα απερίγραπτο ελληνικό ξεφάντωμα.

Το συγκρότημα τούτο, που παρουσιάζει εληνικούς χορούς αψεγιάδιαστους και δημιουργεί ατμόσφαιρα γαλήνια οικογενειακή, φιλική και πολύ διασκεδαστική, αντιπροσωπεύει χορούς και τραγούδια απ' όλες τις γωνιές της πελοπον­νησιακής χώρας, μεταπηδά στα άλλα διαμερίσματα Θεσσαλία, νησιά... και φτάνει ως τη Θράκη, την Ανατολική Ρωμυλία και μεταφέρει τους καημούς και τους πόθους από τις αλησμό­νητες πατρίδες του Πόντου και της Μικρασιατικής γης του Ομήρου και τόσων άλλων ελλήνων φιλοσόφων.

Μα τι να πρωτοθαυμάσει κανείς!... Τη θέα της ελληνικής φορεσιάς, τη λεβεντιά και ανδρειοσύνη των χορευτών, με τα τερτίπια του τσάμικου, τις φιγούρες, τα τσαλίμια και τα τσακίσμα­τα που προϋποθέτουν άσκηση και επιδεξιότητα, το γοητευτικό λίκνισμα, το χαμόγελο και τη ζωντάνια των χορευτριών;

Τον πρωτοχορευτή που ξεκινά με βήματα αργά και σταθερά, ρυθμικά και άνισα, που ξεδιπλώνεται, βεργολυγίζει τη μέση, κάνει κάθισμα βαθύ και πετάγεται ψηλά χτυπώντας το πόδι στον αέρα μια, δύο, τρεις και παραπάνω φορές, στριφογυρίζει στη φτέρνα με τεντωμένο χέρι, χτυπάει το δάπεδο και κάνοντας απότομη στροφή, λυγίζει και λικνίζεται στη θέση του καθίσματος, για να ξετιναχτεί και πάλι ψηλά και διαδοχικά να χτυπήσει τα πόδια στον αέρα και αφού προσγειωθεί, να επιχειρήσει την ακριβοθώρητη τούμπα, να σταθεί εκεί κάτω με υπερέκταση του κορμού προς τα πίσω, ν' ακουμπήσει την κορυφή της κεφαλής του κάτω για να περάσουν, πατώντας πάνω στο προτεινόμενο στήθος του, οι άλλοι χορευτές.

Συνεχίζεται καλαματιανός χορός που ταιριάζει σε σύγκριση με τον τσάμικο που προσιδιάζει στους άντρες περισσότερο στη γυναίκα, η οποία εκφράζει όλη την ομορφιά και τη συναρπαστική της κίνηση, που χαρίζει ένα γυναικείο κορμί. Και ο συρτός της σεμνής αρμονίας, με τη μαγευτική γλυκύτητα των κοριτσιών και τις σύμμετρες κινήσεις τους, γεμάτες χάρη και αξιοπρέπεια.

Ακολουθούν χοροί ανατολίτικοι και ευρωπαϊκοί. Κι ενώ ο "χορός καλά κρατούσε" και το γλέ­ντι με εναλλαγές είχε κορυφωθεί, παίρνει το μικρόφωνο ο Λιάκος, ο δραστήριος πρόεδρος των πελοποννησίων, ο θιασώτης του "Γέρου του Μοριά", που στο πρόσωπο του διαβλέπει κανείς μια κολοκοτρωναιϊκη ομοίωση, ο ταλαντούχος τραγουδιστής με την ανδροπρεπή μορφή και τη βροντερή θελκτική μπάσα του φωνή για να μας συναρπάσει και να μας ξεναγήσει στους πολύ­μορφους χώρους του χασάπικου, ζεϊμπέκικου, χασαποσερτικου και αρχορεμπέτικου τραγουδιού.

Ο πάντα πρόθυμος, δημιουργικός, δυναμικός και παντού ευρισκόμενος, που ξέρει από πολύ καλές συνταγές της... μαγείας για να σε προκαλέσει, να σε προδιαθέσει και να σε διασκεδάσει.

Ο αξιαγάπητος συμπατριώτης μας Λιάκος, που ξέρει και να σταθμίζει πράγματα και γεγονότα, ένα μόνο ζητάει από μας συσπείρωση, συναδέλφωση και συμμετοχή στις διάφορες εκδηλώσεις του συλλόγου μας, που, αναβαπτιζόμενοι στα νάματα των παραδόσεων μας, φέρνουν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας και αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ξάνθη 29-3 2005

Βασ. Σαρλής

εκπαιδευτικός

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620