Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Πέρα από τα πρωτοσέλιδα...

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουν τη λίστα

με τις 10 λιγότερο δημοσιοποιημένες ανθρωπιστικές κρίσεις για το 2005

Ν. Υόρκη, 12 Ιανουαρίου 2006. Η τεράστια απώλεια σε ανθρώπινες ζωές που έχουν προκαλέσει οι συγκρούσεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Αϊτή, στην Τσετσενία και στη βορειοανατολική Ινδία αποτελούν μόνο κάποιες από τις δέκα λιγότερο δημοσιοποιημένες ανθρωπιστικές ιστορίες του 2005, σύμφωνα με την ετήσια λίστα που δημοσιεύει σήμερα η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Επίσης, η ετήσια λίστα τονίζει την έλλειψη ενδιαφέροντος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

για τις κακουχίες που βιώνουν οι άμαχοι που ζουν παγιδευμένοι σε περιοχές χρόνιων συγκρούσεων όπως στην Κολομβία, τη βόρεια Ουγκάντα, την Ακτή Ελεφαντοστού, για τις συνεχιζόμενες κρίσεις στη Σομαλία και το νότιο Σουδάν, καθώς και για την απόλυτη έλλειψη έρευνας για τη δημιουργία νέων εργαλείων κατά του HIV/AIDS, προσαρμοσμένων σε φτωχά περιβάλλοντα.

«Η κάλυψη από τα Μέσα μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στις ανθρωπιστικές προσπάθειες -σκεφτείτε απλά την επισιτιστική κρίση στο Νίγηρα τον προηγούμενο χρόνο», δήλωσε ο Νίκολας ντε Τορρέντε, Διευθυντής των ΓΧΣ στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Παρόλο που η ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε πολύ αργά για πολλούς από τους κατοίκους του Νίγηρα, ο μόνος λόγος που οι προσπάθειες αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας εντάθηκαν, ήταν η προσοχή που έδειξαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια κορύφωσης της κρίσης».

Σύμφωνα με τον Άντριου Τίνταλ, εκδότη του online περιοδικού παρακολούθησης των ΜΜΕ "The Tyndall Report", οι 10 ιστορίες που οι ΓΧΣ φέρνουν στο φως της δημοσιότητας κάλυψαν το 2005 μόλις 8 λεπτά από 14.529 συνολικά λεπτά των βραδινών δελτίων ειδήσεων στα τρία μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι φυσικές καταστροφές όπως το τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία και ο πόλεμος στο Ιράκ κυριάρχησαν στα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα. Ωστόσο μέσα σε ένα χρόνο, ο οποίος σύμφωνα με τον Τίνταλ, είχε μία ασυνήθιστα μεγάλη κάλυψη των διεθνών θεμάτων, μόνο 6 λεπτά αφιερώθηκαν στη Λ. Δ. Κονγκό και μόνο 2 λεπτά στην Τσετσενία. Οι υπόλοιπες κρίσεις που παρουσιάζονται από τους ΓΧΣ, δεν καλύφθηκαν καθόλου από τα ΜΜΕ. Η κρίση του AIDS είχε συνολικά 14 λεπτά κάλυψης, αλλά κανένα από τα ρεπορτάζ δεν ασχολήθηκε με την έλλειψη έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμάκων.

«Τα ρεπορτάζ για το AIDS ποτέ δεν ασχολούνται με τη σχεδόν απόλυτη έλλειψη έρευνας για τη δημιουργία εργαλείων ειδικά προσαρμοσμένων για τους ασθενείς που έχουν πληγεί περισσότερο από το AIDS», δήλωσε ο Ντε Τορέντε. «Ένα παράδειγμα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παιδιατρικές εκδοχές των συνδυασμών αντιρετροϊκών φαρμάκων που υπάρχουν για τους ενήλικες. Χωρίς την έρευνα γι’ αυτά τα φάρμακα, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά θα εξακολουθούν να πεθαίνουν χωρίς λόγο κάθε χρόνο».

Παρόλο που παρατηρήθηκε μια γενική αύξηση στα ρεπορτάζ για διεθνή θέματα, η ανασφάλεια στις εμπόλεμες ζώνες εμπόδισε πάλι τους δημοσιογράφους να καλύψουν δημοσιογραφικά τα γεγονότα σε κάποιες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου.

«Οι άνθρωποι μάς λένε πόσο πολύ θέλουν να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να κάνουν περισσότερα πράγματα για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους σε χώρες που περνούν κρίσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως πώς μπορούν να το κάνουν αυτό, όταν μια κρίση είναι κυριολεκτικά αόρατη;» τόνισε ο Ντε Τορρέντε. «Εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να επιβιώσουν σε περιοχές που σπάνια, αν όχι ποτέ, αναφέρονται στις ειδήσεις και, μέσα από τη δική μας εμπειρία, η σιωπή αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο της αδικίας».

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620