Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Πολύωρη συνάντηση μεταξύ της Επιτρόπου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μariann Fisher-Boel και του δικτύου 26 Περιφερειών της Ελλάδας που έχει αντικείμενο το πρόβλημα των μεταλλαγμένων πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2005 στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του δικτύου τοποθετήθηκαν με εισηγήσεις οι επικεφαλής 5 Περιφερειών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κώστας Τάτσης.

Ο κ. Τάτσης έκανε καταρχήν μία πλήρη αναφορά της υπάρχουσας κατάστασης σήμερα στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη χωρίς καμία καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων, όπως ακόμη ότι η χώρα μας πρωτοπορεί από άποψη νομοθετικής κάλυψης στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια έκανε τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις προς την Κομισιόν και χαιρέτισε το γεγονός καταλήγοντας ότι η συνάντηση αυτή σπάζει για πρώτη φορά το γραφειοκρατικό κέλυφος της Κομισιόν και η Επίτροπος κ. Fisher-Boel έρχεται σε άμεση επαφή με τις τοπικές κοινωνίες για τόσο σημαντικά θέματα.

Οι προτάσεις του κ. Τάτση προς την Επίτροπο έχουν ως εξής:

1. Να επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους διαθέτουν στην αγορά γενετικά τροποποιημένους σπόρους ή γενετικά τροποποιημένο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό χωρίς να το προσδιορίζουν σαν τέτοιο.

2. Να καθιερωθεί σύστημα γνήσιας αντικειμενικής ευθύνης για τις τυχόν βλάβες των συμβατικών ή βιολογικών καλλιεργειών από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, χωρίς απαλλακτικές ρήτρες. Ο κύκλος των υπευθύνων να περιλαμβάνει τις εταιρίες πώλησης γενετικά τροποποιημένων σπόρων ή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού και τους παραγωγούς που εν γνώση τους καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένα.

3. Όσοι προτίθενται να καλλιεργήσουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς θα πρέπει να διαθέτουν άδεια και να είναι καταχωρημένοι σε ειδικό μητρώο καλλιεργητών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών που θα είναι προσβάσιμο από όλους.

4. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών είναι η ύπαρξη εθνικού και περιφερειακών σχεδιασμών για την προστασία των καλλιεργειών. Το εθνικό σχέδιο θα καθορίζει τις γενικές προϋποθέσεις και τα περιφερειακά σχέδια θα τις εξειδικεύουν. Για την επεξεργασία τους θα λαμβάνεται υποχρεωτικά υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργανώσεων των αγροτών και της ΕΝΑΕ.

Από το Γραφείο Τύπου

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620