Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Το Σάββατο 27 Μαΐου 2006, ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ έπληξε το νησί Ιάβα στην Ινδονησία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περίπου 20.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 200.000 έμειναν άστεγοι. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στην πόλη του Μπαντούλ (δύο ώρες με αυτοκίνητο από την Τζοκτζακάρτα). Οι πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Μπαντούλ, η Τζοκτζακάρτα και το Κλάτεν. Από το Σάββατο, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 450 μετασεισμοί.

Περίπου 35.000 κτίρια μέσα και γύρω από την Τζοκτζακάρτα καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Οι διακοπές ρεύματος και η βροχή που συνεχίζει να πέφτει, εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης και προκάλεσαν περισσότερη δυστυχία στους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Εκτός από τις δυσκολίες που προκαλούνται από την κατεστραμμένη υποδομή, η δυνατή βροχή που πέφτει στην περιοχή προκαλεί καθυστερήσεις στην προμήθεια τροφίμων και εμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα κατεστραμμένα σπίτια τους για να αναζητήσουν καταφύγιο. Οι αρχικές προσπάθειες αντιμετώπισης της καταστροφής ξεκίνησαν από το ντόπιο ιατρικό προσωπικό και τους διασώστες.

Το αεροδρόμιο της Τζοκτζακάρτα λειτούργησε ξανά. Περιμένουμε ακόμα περαιτέρω πληροφορίες για τις δυνατότητες προσγείωσης πριν αρχίσουμε την αποστολή φορτίων.

Οι δραστηριότητες των ΓΧΣ

Η ομάδα των ΓΧΣ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή αποτελείται από 35 άτομα (χειρουργοί, γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, τεχνικοί, ειδικοί ύδρευσης και υγιεινής).

Μετά από μια πρώτη αξιολόγηση που έγινε την Κυριακή στο γενικό νοσοκομείο της Τζοκτζακάρτα, η πρώτη ομάδα αποφάσισε να κινηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο γύρω από το Μπαντούλ, στο επίκεντρο του σεισμού. Η περιοχή του Μπαντούλ χωρίζεται σε 17 περιφέρειες, από τις οποίες οι 7 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό. Στην περιοχή αυτή πέθαναν περίπου 2.000 άνθρωποι, 1.400 τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ 1.600 είναι ελαφρά τραυματισμένοι.

Στην περιοχή Μπαντούλ έχουν στηθεί τουλάχιστον 10 καταυλισμοί, ωστόσο οι περισσότεροι άστεγοι αρνήθηκαν να αφήσουν πίσω τα λίγα υπάρχοντά τους που κατάφεραν να διασώσουν. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί αγρότες και εργάτες.

Οι ομάδες των ΓΧΣ αυτή τη στιγμή εντοπίζουν τις περιοχές όπου μπορούν να παρέχουν με τον καλύτερο τρόπο περίθαλψη στους τραυματίες. Τη Δευτέρα μία ομάδα επισκέφτηκε τις εφτά περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από το σεισμό. Οι τοπικές δομές υγείας έχουν άμεση ανάγκη ιατροφαρμακευτικού υλικού, ιατρικού προσωπικού και σκηνών για τη νοσηλεία των ασθενών. Φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό προσφέρθηκαν στα νοσοκομεία και στον Ινδονησιακό Ερυθρό Σταυρό.

Αύριο, τρεις Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στην περιοχή του Μπαντούλ. Μια πλήρης χειρουργική ομάδα, καθώς και επιπλέον ιατρικό και τεχνικό προσωπικό κατέφτασαν χθες στην Τζοκτζακάρτα.

Η ομάδα ψυχικής υγείας που αποτελείται από δύο ψυχολόγους έφτασε χθες στην περιοχή και σήμερα ξεκίνησε να αξιολογεί τις ανάγκες στην περιοχή του Κλάτεν. Μία ακόμα ομάδα ψυχικής υγείας αποτελούμενη από τρεις ψυχολόγους βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Σήμερα το βράδυ, ένα αεροπλάνο θα φύγει από το Μπορντό με περίπου 35 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, ένα κινητό νοσοκομείο, γεννήτριες, σκηνές και άλλα υλικά για περίπου 2.000 οικογένειες. Την Τετάρτη το απόγευμα ένα άλλο αεροπλάνο με 28 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού θα φύγει από την Οστένδη.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620