Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Αθλητικά Νέα

 Πως μπορεί το Άθλημα του Ποδοσφαίρου να γίνει

Θεαματικότερο

Δικαιότερο και Ηθικότερο

 

του Φάνη Καραμπιπέρη

sports@ixanthi.gr

 

Έναν πρωτότυπο αγώνα ποδοσφαίρου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πριν λίγες ημέρες στο Δημοτικό γήπεδο της Χρύσας μεταξύ της ΑΠΟΕΛ και του Κόσμου Λεύκης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-2 για την ομάδα της Λεύκης η οποία πήρε την νίκη με γκολ από μακριά που μέτρησε διπλό. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν οι επαναστατικές λύσεις που προτείνει ένας εραστής της τέχνης του ποδοσφαίρου ο Στυλιανός Χατσούκης από την γειτονική μας Πέρνη - Χρυσούπολης, ώστε το ποδόσφαιρο να γίνει Θεαματικότερο - Δικαιότερο και Ηθικότερο. Μάλιστα τον έχουν δεχθεί σε διάφορα σεμινάρια ενώ πρόσφατα κλήθηκε σε σεμινάριο των ΤΕΦΑΑ.

 

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η

 

Να τι μας λέει: "Πιστεύω ότι αυτό το άθλημα των λαϊκών μαζών, το ποδόσφαιρο, που αγαπήθηκε, συγκίνησε και συγκινεί ακόμη, αν το επανεξετάσουμε και του δώσουμε τη μορφή και διάσταση που του πρέπει, θα συνεχίσει να συγκινεί στο απώτερο μέλλον δισεκατομμύρια φιλάθλους σε όλο τον πλανήτη. Έχει να προσφέρει ακόμη πολλά στον κόσμο του θεάματος, της ευγενούς άμιλλας έξω από σκοπιμότητες και στην αδελφοσύνη των λαών. Μπορεί να γίνει το ποδοσφαιρικό άθλημα ακόμη καλύτερο".
ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ - ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ - ΗΘΙΚΟΤΕΡΟ

 

Ο αθλητισμό άλλωστε αποτελεί έκφραση υψηλού ήθους, πνεύματος, ευγένειας, στοιχεία ανώτερης ποιότητας ζωής. Αυτή την ανώτερη ποιότητα ζωής την διασφαλίζουμε και απρόσκοπτη ενασχόλησή μας με την πολιτική του πολιτισμού, γιατί το ποδόσφαιρο μπορεί να παράγει πολιτισμό. Απαράβατοι κανόνες διέπουν το Σύμπαν και αυτούς ασπάζομαι για να τεκμηριώσω τις ιδέες και τις προτάσεις μου που αφορούν το άθλημα του ποδοσφαίρου.

 

Σύμπαν

 

Αυτή τη δομή έχει ο πλανήτης και ο άνθρωπος σαν μέρη του όλου. Το απαράβατο τρίπτυχο στην αρμονική σχέση του ανθρώπου είναι:
ΛΟΓΙΚΗ - ΕΝΣΤΙΚΤΟ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

Δύο από τους μεγαλύτερους προγόνους μας
Α) Ο Πυθαγόρας λέει: Νουν (Λογική) Φρένας (Συνειδήσεις) Θυμού (Συναίσθημα)
Β) Ο δε Πλάτων λέει: Θεός - ψυχή - ηθικό
Οι Ορθόδοξοι λένε: Πατήρ-Υιός- Άγιο Πνεύμα
Η Μουσική = Χρόνος - Ρυθμός - Μελωδία

 

Δίνοντας λοιπόν το στίγμα του αθλήματος (ποδόσφαιρο) ξεκινάμε από την τρισδιάσταση υφή του Λογική-Ένστικτο-Συναίσθημα, παραλληλίζοντας της Μουσικής, Χρόνος-Ρυθμός-Μελωδία ταυτόχρονα, αποκομίζοντας την ανθρώπινη οντότητα.. Λογική-Ένστικτο-Συναίσθημα λοιπόν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι. Ένα ζωντανό άθλημα όπως το ποδόσφαιρο προϋποθέτει ΑΛΛΑΓΕΣ για την ανάπτυξή του που είναι ιδιότητες έμφυτες στη διαδικασία της εξέλιξης της ύπαρξης. Δυστυχώς όμως η εξέλιξη του ποδοσφαίρου έγινε μια Μονοδιάσταση ξερή πραγματικότητα.

 

Σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά με τη Λογική αποκλείοντας το Ένστικτο και το Συναίσθημα που προϋπήρχε όταν ήταν άθλημα του Λαού και ειδικότερα των αγροτικών και των χαμηλών κοινωνικών τάξεων στα αστικά κέντρα, όπου υπήρξαν οι γνωστοί "ΑΛΑΝΕΣ" της γειτονιάς. Ας θυμηθούμε ότι όλοι οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές ήταν και είναι φτωχόπαιδα από την επαρχία και θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί σήμερα η Αφρική παράγει πολλούς άριστους ποδοσφαιριστές; Γιατί οι Αφρικανοί έχουν την νοοτροπία της ΥΠΟΜΟΝΗΣ - ΠΡΟΣΜΟΝΗΣ- -ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ, δηλαδή στοιχεία των αγροτικών κοινωνιών. Κοινωνιών που έχουν καλλιεργήσει περισσότερο το ΕΝΣΤΙΚΤΟ της ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ και το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ της χαράς και της δημιουργίας.

 

Το πώς το άθλημα του ποδοσφαίρου θα γίνει ΘΕΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ - ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ - ΗΘΙΚΟΤΕΡΟ, υπάρχουν τρεις καινοτόμες προτάσεις - λύσεις μου.

 

1. Αμεσότερη και δικαιότερη απονομή δικαιοσύνης από την διαιτησία, τρεις διαιτητές, μέσα στον αγωνιστικό χώρο παίζοντας τριγωνικά.

 

2. Βαθμολογώντας της επίτευξη τέρματος από σημείο επίτευξης (βαθμός δυσκολίας):

Α) από κόρνερ 3

Β) έξω από την μεγάλη περιοχή τερματοφύλακα 2, και επίτευξη τέρματος με κεφαλιά 2, από όλα τα σημεία του γηπέδου.

Γ) και με 1 βαθμό, επίτευξη τέρματος με σουτ μέσα από την μεγάλη και μικρή περιοχή της εστίας του τέρματος.

 

3. Προσθέτοντας μια παράλληλη γραμμή ανάμεσα στην μεσαία γραμμή του γηπέδου και στην μεγάλη περιοχή του τέρματος από κάθε πλευρά αυτής. Δίνοντας περισσότερο χώρο στους επιθετικούς παίχτες, για να μπορέσουνε να απελευθερώσουν όλη την προσωπική τους φαντασία στον αγωνιστικό χώρο (θεαματικές ενέργειες), απελευθέρωση προσωπικών ικανοτήτων ποδοσφαιριστών, μεταφέρουμε με το off-site από την μεσαία γραμμή του γηπέδου στις δύο μεσοκάθετες, που προτείνω.

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620