Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η πρόκληση της επανένταξης:

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: ιατρική βοήθεια, τώρα!»

Αθήνα, 15 Απριλίου 2005. To 2005 σηματοδοτεί για το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μία νέα περίοδο ανάπτυξης καθώς από τον Ιανουάριο του 2005, εντάχθηκε ξανά στους κόλπους του Διεθνούς Κινήματος των ΓΧΣ, ως ισότιμο μέλος.

Η επανένταξη αυτή επιτεύχθηκε σε μια ιδιαίτερα ευτυχή συγκυρία. Όταν το κίνημα των ΓΧΣ, είχε ήδη περάσει στην εφαρμογή των νέων ιατρικών πολιτικών που απαντούσαν σε μια συνεχώς επιδεινούμενη πορεία των δεικτών υγείας των πληθυσμών. Όταν μια τεράστια πανδημία όπως αυτή του AIDS, γονατίζει ολόκληρες κοινωνίες και όταν μια αρχαία ασθένεια όπως η φυματίωση επανακάμπτει δυναμικά στις αρχές του 21ου αιώνα και τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι ένα διαγνωστικό τεστ ηλικίας 120 χρόνων και φάρμακα που έκλεισαν περίπου 50 χρόνια από την ανακάλυψή τους.

«Γιατί απλά το AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και άλλες ξεχασμένες και άγνωστες σε μας ασθένειες, συμπεριφέρονται όπως πάντα το είχαν συνήθειο τα λοιμώδη νοσήματα: χτυπούν τους φτωχούς, αυτούς που ποτέ δε θα μπουν στη λίστα των πιθανών αγορών του δυτικού ιατροφαρμακευτικού συμπλέγματος», όπως τονίζει η Ελένη Κάκαλου, γιατρός και Πρόεδρος των ΓΧΣ Ελλάδας.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο βιώνουν τον ίδιο πόνο και το ίδιο συναίσθημα εγκατάλειψης. Κι αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το έργο των ΓΧΣ διεθνώς σε εκατοντάδες προγράμματα. «Κάθε ασθενής δικαιούται φροντίδα απλά επειδή δεν την έχει και τη χρειάζεται. Κάθε άνθρωπος δικαιούται βοήθεια ώστε να αποκαταστήσει την προσωπική του αξιοπρέπεια. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, να βοηθάμε αυτούς που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, τώρα», επισημαίνει ο γιατρός και Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των ΓΧΣ (MSF), Rowan Gillies.

Για να πετύχουν αυτό το στόχο οι ΓΧΣ απάντησαν με την ανάπτυξη ακόμη πιο αποτελεσματικών και συντονισμένων δομών μεταξύ τμημάτων της οργάνωσης. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης-Αθήνας, που μοιράζονται το ισπανικό και το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ.

Σήμερα το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ έχει αυξήσει τις ομάδες και τις δραστηριότητές του στις αποστολές κι έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν στην Αιθιοπία, τη Ζάμπια, το Μαλάουι και την Αρμενία. Στην Παλαιστίνη διερευνάται η πιθανή συνέχιση της αποστολής με βάση τις νέες συνθήκες ενώ τα προγράμματα στη Σερβία παραδόθηκαν σε άλλες οργανώσεις όπως και τα εντός συνόρων προγράμματα.

Μετά την επανένταξη, το ελληνικό τμήμα έχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε περισσότερες επείγουσες κρίσεις μέσα από το συντονισμό με το διεθνές κίνημα, πολλαπλασιάζοντας τα αποτελέσματα δράσης του.

«Η ανεξαρτησία μας μάς επιτρέπει να φτάνουμε σε περιοχές σιωπηρών κρίσεων και να βοηθάμε αυτούς που έχουν ξεχαστεί», σημειώνει ο Rowan Gillies για να προσθέσει: «Ενώ δεν μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια σε όλους αυτούς που τη χρειάζονται, η παρουσία μας σε σχεδόν 80 χώρες, εξασφαλίζει βοήθεια για τους πιο ευάλωτους και μας επιτρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για όσα γινόμαστε μάρτυρες».

«Έχουμε περισσότερες ιστορίες να διηγηθούμε, περισσότερους προβληματισμούς να μοιραστούμε μαζί σας, περισσότερα ερωτήματα να απαντήσουμε», σχολίασε η Πρόεδρος των ΓΧΣ Ελλάδας, γιατί: «Οι ευθύνες για όλους εμάς τους εθελοντές των ΓΧΣ έχουν αυξηθεί. Μαζί και οι ευθύνες των υποστηρικτών μας και της ελληνικής κοινωνίας. Στεκόμαστε σήμερα εδώ μπροστά σας και ζητάμε να σταθείτε δίπλα μας σ’ αυτήν τη νέα περιπέτεια που αρχίζει για το ελληνικό τμήμα».

Και η Ελένη Κάκαλου, καταλήγει: «Θα μπορούσε να είναι μια μέρα γιορτής για όλους μας.. αν δεν είχαμε τόσους πολλούς ασθενείς στην αίθουσα αναμονής μας και έναν αγώνα δρόμου για να προλάβουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις ελπίδες τους...».

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210-5200500/693-6699007

(Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Τύπου) και στο www.msf.gr

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620