Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας: πρέπει να υποστηριχθούν

αναπτυξιακά προγράμματα για να διασφαλιστεί η μεταρρύθμιση υγείας

Οι ΓΧΣ Ελλάδας ολοκληρώνουν την αποστολή τους στη Σερβία & το Μαυροβούνιο

 

Βελιγράδι/ Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2005. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια δράσης (Απρίλιος 1999 - Δεκέμβριος 2004), και μέσα από την ανάπτυξη διαφορετικών προγραμμάτων για την ανακούφιση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, ολοκληρώνουν την αποστολή τους στη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Τα προγράμματα των ΓΧΣ Ελλάδας ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες δράσεις τους και πέτυχαν τους προβλεπόμενους στόχους τους, μέχρι το τέλος Δεκέμβρη 2004.

Τον Απρίλιο του 1999, οι ΓΧΣ Ελλάδας ξεκίνησαν επείγουσα παρέμβαση ανταποκρινόμενοι στις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού στην Πρίστινα και το Βελιγράδι. Το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε παρείχε βοήθεια στους πληθυσμούς που επλήγησαν από τον πόλεμο στην κεντρική και νότια Σερβία, με την υποστήριξη 21 Κέντρων Υγείας με βασικά φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε για δύο χρόνια (Ιούλιος 1999 - Μάιος 2001).

Το Φεβρουάριο του 2001, οι ΓΧΣ Ελλάδας αξιολογώντας κι άλλες ανάγκες του πληθυσμού και σε συνδυασμό με τις εκκλήσεις των ντόπιων υγειονομικών αρχών, ξεκινούν πρόγραμμα για την υποστήριξη και την εκπαίδευση ινσουλινοεξαρτώμενων ατόμων. Το πρόγραμμα «Υποστήριξη των ινσουλινοεξαρτώμενων ατόμων», εφαρμόστηκε πιλοτικά σε πέντε δήμους της νότιας Σερβίας ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των δράσεων και είχε διάρκεια από το Φεβρουάριο του 2001 μέχρι το Νοέμβριο του 2002.

Τον Ιούλιο του 2002, ξεκίνησε πρωτοβουλία δημιουργίας μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για την υποστήριξη των διαβητικών με κύριο στόχο να αναπτύξει μια βιώσιμη συνεργασία μεταξύ των ινσουλινοεξαρτώμενων ασθενών. Από την ίδρυση του Ruka Ruci (τοπική ΜΚΟ), μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, οι ΓΧΣ Ελλάδας χρηματοδότησαν όλες τις δαπάνες του προγράμματος.

Τον Ιούλιο του 2003, ξεκίνησε το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Μητρότητα στη νότια Σερβία» με γενικό στόχο τη βελτίωση της μητρικής και της παιδικής υγείας. Επιμέρους στόχοι του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη των προϋποθέσεων για την ασφαλή μητρότητα στο νοσοκομείο του Νις μέσω πρόληψης των ανεπιθύμητων κυήσεων, παροχή εξειδικευμένης φροντίδας κατά την εγκυμοσύνη, ενίσχυση του οικογενειακού προγραμματισμού και της προγεννητικής φροντίδας, καθιέρωση γενετικής συμβουλευτικής και ελέγχου και τέλος, βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών (αποστείρωση/ απολύμανση) στο γυναικολογικό τμήμα. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2004.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δραστηριοποίησης των ΓΧΣ Ελλάδας στη χώρα, οι ομάδες των εθελοντών προσπάθησαν να ενισχύσουν τη συνοχή των παρεμβάσεων με την καθιέρωση υποδομών και διαδικασιών, χρησιμοποιώντας ως κύριο εργαλείο την τεχνογνωσία τους και την παροχή των απαραίτητων τεχνικών μέσων.

Οι ΓΧΣ Ελλάδας για την πραγματοποίηση των προγραμμάτων τους συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Υγείας της χώρας καθώς επίσης και, με αντίστοιχες υγειονομικές δομές, Κέντρα Υγείας, τοπικές ΜΚΟ και αποδέκτες της βοήθειας. Ιδιώτες δωρητές καθώς επίσης και θεσμικοί χρηματοδότες (Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας), υποστήριξαν τις παρεμβάσεις των ΓΧΣ Ελλάδας στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τομέα υγείας της Σερβίας τα τελευταία χρόνια σε κρατικό επίπεδο, οφείλουν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων. Οι ΓΧΣ Ελλάδας παρατηρούν ότι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας υγείας στη Σερβία είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της υγείας, με την ανάπτυξη υπηρεσιών που θα σέβονται τα δικαιώματα του ασθενή, θα ενισχύουν τη συμμετοχή των κοινοτήτων, θα προσδιορίζουν τους αποκλεισμένους πληθυσμούς και θ’ αναλαμβάνουν δράση για την ενσωμάτωσή τους.

Οι ΓΧΣ Ελλάδας, εκφράζουν την ελπίδα ότι όσοι δραστηριοποιούνται στον αναπτυξιακό τομέα της υγείας (υπηρεσίες των Η.Ε, της ΠΟΥ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Υπ. Υγείας), θα υποστηρίξουν στο πλαίσιο της κοινωνικής μεταρρύθμισης, προγράμματα που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων (μειονότητες, εκτοπισμένοι, πρόσφυγες και άλλες αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες).

O Για περισσότερες πληροφορίες: στο τηλ. 210- 5200.500 / 693-6699007

(Σοφία Ιωάννου, Υπ. Τύπου).

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620