Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

ΝΕΑ ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΠΟΜΑΚΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ

To Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης δημοσιεύει για πρώτη φορά ένα παραδοσιακό πομάκικο παραμύθι, εικονογραφημένο, για παιδιά. Το παραμύθι, που έχει τίτλο «Τα τρία χρυσά μήλα και ο δράκος με τα εφτά κεφάλια», είναι το πρώτο στη νέα σειρά εκδόσεων παιδικού βιβλίου «Παλιά Πομάκικα παραμύθια για παιδιά» που εγκαινιάζεται από το ΠΑΚΕΘΡΑ.

Το παραμύθι αυτό καταγράφηκε από Πομάκο αφηγητή στα Κιμμέρια Ξάνθης και εικονογραφήθηκε, με τρόπο μοναδικό, από τη Μάρθα Αποστολίδου. Στη συγκεκριμένη έκδοση το κείμενο του παραμυθιού δίνεται τόσο στην πομακική γλώσσα όσο και σε ελληνική μετάφραση. Στην απόδοση του πομακικού κειμένου χρησιμοποιήθηκε το αλφάβητο της πομακικής, όπως εισήχθηκε για πρώτη φορά από τον Ριτβάν Καραχότζα το 2001 στο Πομακο-Ελληνικό Λεξικό του. Τα γράμματα του αλφαβήτου αυτού βασίζονται στη λατινική γραφή με ορισμένους επιπλέον ειδικούς χαρακτήρες για την πιστή φωνητική απόδοση των λέξεων.

Η υπόθεση του παραμυθιού, που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, έχει ως εξής: Ένας δράκος κλέβει κάθε χρόνο τρία χρυσά μήλα. Ένα δυνατό αγόρι τον κυνηγάει στον κάτω κόσμο μέχρι να τον σκοτώσει. Στην περιπλάνησή του σώζει και τρία μικρά πουλάκια από ένα κακό φίδι. Η μάνα των πουλιών τον παίρνει πάνω στις φτερούγες της και τον βοηθάει να επιστρέψει στον επάνω κόσμο.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση αποσκοπεί στο να δώσει τη δυνατότητα στους μικρούς Πομάκους να διαβάσουν όμορφα παραμύθια στη μητρική τους γλώσσα. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να γνωρίσει τον πλούτο της προφορικής παράδοσης των Πομάκων της Θράκης. Με τέτοιες εκδόσεις πιστεύουμε ότι τα πομάκικα παραμύθια γίνονται πιο προσιτά στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτων ηλικίας.

Σχήμα βιβλίου: 22 εκ. Χ 18 εκ.

Τιμή: 5 ευρώ

Πληροφορίες:

Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης

Αντίκα 14, 67100 Ξάνθη Τηλ./fax. 25410-73808

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: vaival@civil.duth.grskias@civil.duth.gr

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620