Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Κόσμος

Νότιο Σουδάν: σοβαρή επισιτιστική κατάσταση για τα παιδιά

Οι ΓΧΣ αυξάνουν την παρέμβασή τους και διανέμουν τρόφιμα για 28.000 παιδιά

Γενεύη/Παρίσι 20 Ιουλίου 2005. Οι ομάδες των ΓΧΣ που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της επαρχίας Μπαρ ελ Γκαζάλ, στο νότιο Σουδάν, έχουν έρθει αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό παιδιών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Μετά από μία φτωχή σοδειά και λιγοστές βροχές, η επισιτιστική κατάσταση είναι σοβαρή σε πολλά χωριά της περιοχής. Τα αποθέματα τροφής έχουν εξαντληθεί εδώ και μήνες και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται μέχρι την επόμενη σοδειά το Σεπτέμβριο. Σε ορισμένες περιοχές του Μπαρ ελ Γκαζάλ η κρίσιμη επισιτιστική κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με την επιστροφή εκτοπισμένων προσφύγων, μετά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μόνο στην επαρχία Αουέιλ Ηστ έχουν ήδη επιστρέψει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά δεν έχει καταφτάσει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα. Παρά το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού είχε προειδοποιήσει για τον ερχομό της δύσκολης περιόδου όπου θα σημειωνόταν έλλειψη σε τρόφιμα, οι ποσότητες που έφτασαν στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς. Κι αυτό είναι εμφανές από τα ιδιαίτερα ανησυχητικά ποσοστά υποσιτισμού στην περιοχή.

«Μέχρι σήμερα, και παρά τα υψηλά ποσοστά υποσιτισμού ήδη από το Μάρτιο, δεν έγινε καμία διανομή τροφίμων στο Μάριαλ Λου και στο Παλιάνγκ. Οι διανομές τροφίμων που είχαν προγραμματιστεί από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού την άνοιξη για την περιοχή Τονγ, δεν ήταν εκτεταμένες. Οι υπεύθυνοι του παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού μάς είπαν ότι θα προχωρήσουν σε μία πρώτη διανομή τον Ιούλιο. Οι διανομές αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν όλον τον πληθυσμό, αλλά μόνον τους πιο ευάλωτους, και δε θα περιλαμβάνουν ολόκληρες μερίδες τροφίμων», εξηγεί η Σάλλυ Στήβενσον, επικεφαλής της αποστολής του Ελβετικού τμήματος των ΓΧΣ.

Στην επαρχία Αουέιλ Ηστ, οι ομάδες των ΓΧΣ δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες έναν αυξημένο αριθμό ασθενών στα επισιτιστικά τους κέντρα στο Ακουέμ. «Κάθε εβδομάδα, περισσότερα από 60 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά εισάγονται στα Επισιτιστικά Κέντρα μας, και τα οποία αν δε λάβουν άμεση ιατρική βοήθεια κινδυνεύουν να πεθάνουν. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Epicentre που πραγματοποιήθηκε από τις 18 ως τις 22 Ιουνίου, το ποσοστό σοβαρού υποσιτισμού φθάνει το 4%, ενώ το συνολικό ποσοστό του υποσιτισμού ανέρχεται στο 26% -το οποίο αντιστοιχεί σε 7.000 παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή», εξηγεί η Κλερ Μαγκόν, επικεφαλής της αποστολής του Γαλλικού τμήματος των ΓΧΣ.

Στην περιοχή Τονγ, οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν ήδη περιθάλψει περισσότερα από 1.500 παιδιά. Η επισιτιστική κατάσταση ήταν σε κρίσιμα επίπεδα ήδη από το Μάρτιο του 2005, με τα περιστατικά σοβαρού υποσιτισμού στο 2,8% και στο 21% το ποσοστό του συνολικού υποσιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 6.000 παιδιά υπέφεραν από υποσιτισμό στην περιοχή αυτή. «Τώρα που διανύουμε την περίοδο κατά την οποία σημειώνεται έλλειψη τροφίμων, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα αφού δεν έχουν πραγματοποιηθεί διανομές τροφίμων. Ετοιμαζόμαστε να διανείμουμε τώρα συμπληρωματικές μερίδες τροφίμων για 7.600 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και για τις οικογένειές τους», τονίζει η Σάλλυ Στήβενσον, επικεφαλής της αποστολής του Ελβετικού τμήματος των ΓΧΣ.

Αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, οι ΓΧΣ αυξάνουν την παρέμβασή τους και ξεκινούν εκτεταμένη διανομή τροφίμων για 28.000 παιδιά στις περιοχές Αουέιλ Ηστ και Τονγ, δυστυχώς όμως δεν μπορούν να καλύψουν όλη την περιοχή.

Παρά την πολυαναμενόμενη ειρήνη, οι κάτοικοι του νότιου Σουδάν εξακολουθούν να επιβιώνουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η ζωή τους κινδυνεύει ακόμα και από την πιο μικρή έλλειψη σε τρόφιμα, ενώ η διεθνής βοήθεια, που τόσο χρειάζονται, παραμένει ανεπαρκής.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620