Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

ΝΙΓΗΡΑΣ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ζητούν δωρεάν διανομή τροφίμων για τους πληθυσμούς που υποφέρουν από υποσιτισμό

Παρίσι, 9 Ιουνίου 2005. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ανταποκρινόμενοι στην επισιτιστική κρίση στο Νίγηρα, έχουν τριπλασιάσει την επιχειρησιακή τους παρέμβαση για τη φροντίδα των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών. Η άμεση παροχή τροφίμων αποτελεί το μόνη λύση ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση που θα απειλήσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών, τα οποία ήδη πλήττονται από υποσιτισμό.

Σήμερα, δύο μήνες μετά την επείγουσα έκκληση που απηύθυναν οι ΓΧΣ και άλλες οργανώσεις, η ανταπόκριση στην επισιτιστική κρίση στον Νίγηρα παραμένει ιδιαίτερα ανεπαρκής σε σχέση με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Διατροφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ΓΧΣ και το Κέντρο Ερευνών Epicentre στα τέλη Απριλίου, αποκάλυψε ότι 1 στα 5 παιδιά υποφέρει από οξύ υποσιτισμό στα χωριά γύρω από τις επαρχίες Μαραντί και Τάχουα. Από την αρχή του έτους, οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει περισσότερα από 6.000 παιδιά κάτω των 5 χρόνων, που υπέφεραν από σοβαρό υποσιτισμό - αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που υποφέρουν από μέτριο υποσιτισμό, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Στην περιοχή Κέιτα, στην επαρχία Τάχουα, η έρευνα αποκάλυψε ότι το 2,9% των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό. Στα χωριά Λούντου Ιμπαταγκατάνε και Ουάντεϊ, οι ομάδες των ΓΧΣ βρήκαν ότι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πάνω από 6% - ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό που είναι εξαιρετικά σπάνιο σε ένα πολιτικά σταθερό περιβάλλον.

Στα τέλη Απριλίου, η διατροφική έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν ήδη πολύ υψηλά: ενώ το όριο θνησιμότητας σε συνθήκες επείγοντος για τα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι 2 θάνατοι/10.000 άνθρωποι /μέρα, το ποσοστό θνησιμότητας στα χωριά βόρεια του Μαραντί και της Τάχουα έφτανε το 2,2 και 2,4, αντίστοιχα.

Αυτή είναι η αρχή της πιο κρίσιμης περιόδου του έτους κι ενώ βρισκόμαστε τέσσερις μήνες μακριά από την επόμενη σοδειά, όλοι οι δείκτες βρίσκονται ήδη στα «κόκκινα». Η εποχική ελονοσία και τα διαρροϊκά σύνδρομα κορυφώνονται μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, και αν συνδυαστούν με τον υποσιτισμό, θα μπορούσαν να είναι θανατηφόρες για τα παιδιά αυτά που είναι ήδη πολύ αδύναμα. Παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο πληθυσμός είναι αναγκασμένος να πληρώσει για την ιατρική του περίθαλψη και τα τρόφιμα, έξοδα στα οποία οι πιο ευάλωτοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Για να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση στα ποσοστά θνησιμότητας των παιδιών μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, πρέπει να παρθούν επειγόντως ειδικά μέτρα. Για το λόγο αυτό, οι ΓΧΣ ζητούν από την κυβέρνηση της χώρας και τις διεθνείς οργανώσεις να διασφαλίσουν τη δωρεάν διανομή τροφίμων στα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τον υποσιτισμό.

Η κυβέρνηση του Νίγηρα αντέδρασε σε αυτήν την κρίση και ενέτεινε τις πρωτοβουλίες παροχής τροφίμων. Ωστόσο, το κύριο μέτρο που υιοθετήθηκε, η πώληση δημητριακών σε μειωμένες τιμές, αφορά μόνο πολύ περιορισμένες ποσότητες. Επίσης, η έλλειψη των χρημάτων για την αγορά τροφίμων και τα απομακρυσμένα σημεία πώλησης σημαίνει ότι τα τρόφιμα δεν είναι προσβάσιμα στην πλειοψηφία των οικογενειών που τα χρειάζονται. Μόνο η κινητοποίηση θεσμικών δωρητών και διεθνών οργανώσεων όπως η WFP (World Food Program) και η UNICEF, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί θα έχουν δωρεάν και άμεση πρόσβαση σε τρόφιμα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στο Νίγηρα στο Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο του Μαραντί από το 2001. Αυτό το χρόνο, ανταποκρινόμενοι στην επείγουσα κατάσταση, λειτούργησαν τρία Θεραπευτικά Επισιτιστικά Κέντρα, ένα στο Ντακόρο στην επαρχία του Μαραντί και δύο στην Κέιτα και την Τάχουα. Επίσης, 27 Κινητές Θεραπευτικές και Επισιτιστικές Μονάδες παρακολουθούν και επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τα παιδιά των οποίων η κατάσταση δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνουν μαζί με τη θεραπευτική αγωγή και επιπλέον τρόφιμα για την οικογένειά τους για μία εβδομάδα. Στο τέλος της θεραπείας, οι ΓΧΣ διανέμουν σε κάθε οικογένεια τρόφιμα για ένα μήνα (δημητριακά, φασόλια και λάδι).

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620