Αρχική Σελίδα

Αναζήτηση

Επικοινωνία
 

Κατηγορίες

 

 Συνεντεύξεις

 Editorial

 Μαγειρική

 Συμβουλές Ομορφιάς

 Υγεία - Fitness

 Μόδα

 Γάμος

 Προτάσεις

 Χιούμορ

 

Τελευταία Άρθρα

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Συνέντευξη : Ροφαέλα Έλενα

Πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας.

Επανάσταση στους σκελετούς γυαλιών

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

www.gamosxanthi.gr - Προτάσεις για ένα ονειρεμένο γάμο από το πρώτο site στοχευμένο ειδικά για μελλόνυμφους.

Τα οφέλη από τη συστηματική καθημερινή σωματική άσκηση.

Συνέντευξη : Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου «Οι γυναίκες πρέπει να τολμούν»

Υγεία - Fitness

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

Τα Ναι και τα Όχι της σωστής διατροφής

Υγεία - Fitness

Μητρικός Θηλασμός

Πλήρες αφιέρωμα από την

ιατρό Ευγενία Ξενοδοχίδου

2541023057

e-mail : xristinia@yahoo.gr

Γενικά

Η φυσιολογία του θηλασμού

Γενικοί κανόνες για επιτυχή θηλασμό

Αντενδείξεις θηλασμού

Διαφορές μεταξύ μητρικού θηλασμού και αγελαδινού γάλακτος

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το παιδί

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την μητέρα

Μειονεκτήματα της φυσικής διατροφής

Τεχνητή διατροφή

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν

Για ποιους λόγους δεν θηλάζει η σύγχρονη γυναίκα

Γενικά

1-7 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού θηλασμού. Έχετε αναρωτηθεί γιατί πρέπει να <<γιορτάζεται>> το αναφαίρετο δικαίωμα των νεογνών να θηλάσουν από το στήθος της μητέρας τους; Την στιγμή που τα μωρά γεννιούνται με την έμφυτη ικανότητα να βρίσκουν το στήθος της μητέρας τους και να προσκολλώνται σ΄αυτό; Η απάντηση είναι απλή ,σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, στις μέρες μας υπάρχει μία σημαντική μείωση του ποσοστού των γυναικών που θηλάζουν, με αποτέλεσμα πάνω από 1,5 εκατομμύρια μώρα να πεθαίνουν κάθε χρόνο από επιπλοκές που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους.
Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας τρόπος για να προστατεύσουμε την υγεία της μητέρας και του μωρού. Η υγεία των οποίων αφορά όλους μας είτε είμαστε γονείς, εν δυνάμει μέλλουσες μητέρες, παππούδες, γιαγιάδες. Αφορά λοιπόν το σύνολο της κοινωνίας, γιατί πολύ απλά το σύνολο της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά και μάλιστα τα ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ.
Στην ΕΛΛΑΔΑ από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν εκτιμάται ότι κάτω από το 5% των Ελληνίδων θηλάζουν αποκλειστικά το μωρό τους για ένα τουλάχιστον εξάμηνο. Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ [WHO] και η UNICEF, ωστόσο προτείνουν πως όλα τα παιδιά πρέπει να θρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα από την γέννησή τους ως τον 6ο μήνα, και να συνεχιστεί ο μητρικός θηλασμός μαζί με συμπληρωματική τροφή μέχρι και τον 2ο χρόνο.
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ έχει ως στόχο της να βελτιώσει το περιβάλλον στήριξης για μια μητέρα έτσι ώστε ν΄αρχίσει και να συνεχίσει να θηλάζει. Σκεφτήκατε όμως ποτέ αν οι γυναίκες έχουν την στήριξη αυτή και από ποιον θα μπορούσαν να την αναζητήσουν;
Οι γυναίκες χρειάζονται πρώτα-πρώτα την στήριξη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, των επαγγελματιών του χώρου υγείας [γενικών οικογενειακών γιατρών, γυναικολόγων, παιδιάτρων, μαιών], των εργοδοτών τους και γενικά της ευρύτερης κοινότητας. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει την ενθάρρυνση, την ορθή και έγκαιρη ενημέρωση, την σωστή φροντίδα κατά την γέννηση, την παροχή συμβουλών, καθησυχασμού και έμπρακτης βοήθειας.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Η φυσιολογία του θηλασμού

Ο μητρικός θηλασμός είναι η κατάληξη μίας σειράς μεταβολών, που αρχίζουν στη γυναίκα πριν εμφανιστεί η πρώτη έμμηνος ρύση. Η ορμόνη που προάγει την έκκριση του γάλακτος είναι κυρίως η προλακτίνη , αλλά και η ACTH και τα κορτικοστεροιδή, η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και τέλος η ινσουλίνη.

Οι ορμόνες αυτές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα κατά το τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως, αλλά παρόλα αυτά η έγκυος γυναίκα δεν παράγει γάλα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα οιστρογόνα ενώ αυξάνουν την έκκριση της προλακτίνης και ετοιμάζουν το μαστό για τη γαλουχία, εντούτοις μπλοκάρουν την δράση της προλακτίνης στο μαζικό αδένα και έτσι εμποδίζεται η παραγωγή γάλακτος κατά την κύηση. Αμέσως μετά τον τοκετό, η απότομη πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα των άλλων ορμονών συντελούν στην έναρξη της γαλουχίας.

Απαραίτητη στη γαλουχία είναι και η καλή και απρόσκοπτη λειτουργία του <<αντανακλαστικού του θηλασμού>>. Καθώς ερεθίζεται η θηλή από το στόμα του βρέφους, κεντρομόλα ερεθίσματα μεταβιβάζονται στον υποθάλαμο, με αποτέλεσμα να παράγονται οι ελκυτικοί παράγοντες που προάγουν την έκκριση της προλακτίνης και ACTH από τον πρόσθιο λοβό της υποφύσεως. Έτσι τα επίπεδα της προλακτίνης στον ορό της μητέρας τετραπλασιάζονται με την έναρξη του θηλασμού και μετά πέφτούν σιγά-σιγά, ώσπου να έρθει ο επόμενος θηλασμός.

Η διέγερση του υποθαλάμου με το <<αντανακλαστικό του θηλασμού>> προκαλεί επίσης την παραγωγή και έκκριση της ωκυτοκίνης από τον οπίσθιο λοβό της υποφύσεως. Η ωκυτοκίνη συσπά τα μυοεπιθηλιακά κύτταρα των κυψελίδων του μαζικού αδένα και έτσι το γάλα προωθείται προς τους γαλακτοφόρους πόρους και κόλπους για να καταλήξει στην θηλή.

Η ψυχική αγωνία, ο φόβος και η συγκίνηση είναι καταστάσεις που αναστέλλουν την γαλουχία. Αυτό γίνεται με την αύξηση της ντοπαμίνης στον υποθάλαμο, που αποτελεί τον ανασταλτικό παράγοντα έκκρισης της προλακτίνης. Οι παραπάνω καταστάσεις, καθώς και ο πόνος από ραγάδες των θηλών ,υπερπλήρωση των μαστών , διακόπτουν και το δεύτερο σκέλος του αντανακλαστικού του θηλασμού.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Γενικοί Κανόνες για επιτυχή θηλασμό


Έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση της μητέρας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την ίδια και το νεογνό.

Άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας. Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει εάν είναι δυνατόν το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό με την βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού.

Τήρηση της συχνότητας του θηλασμού ανάλογα με τις απαιτήσεις του νεογνού. Η φύση έχει προβλέψει έτσι ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου και του βρέφους, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μαστού, το οποίο δεν παίζει ρόλο στην ικανότητα παραγωγής γάλακτος.

Η εκπαίδευση της μητέρας στην τέχνη του θηλασμού και στην διατήρηση της γαλουχίας. Το νεογέννητο είναι απαραίτητο να βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα του στο μαιευτήριο. Η τοποθέτηση του μωρού σε μεγάλους θαλάμους μαζί με 20-30 άλλα μωρά ελλοχεύει πολλούς κινδύνους αλλά και αποτελεί καίριο πλήγμα για τον θηλασμό.

Σε κάθε θηλασμό πρέπει να προσφέρονται και οι δύο μαστοί. Το καλύτερο ερέθισμα για την παραγωγή γάλακτος είναι η κένωση και των δύο μαστών. Με 5 λεπτά θηλασμού, το νεογνό λαμβάνει τα 2/3 περίπου του γάλακτος που περιέχει κάθε μαστός. Το νεογνό θηλάζει περίπου 15-20 λεπτά είτε θηλάζοντας από τον ένα και τον άλλον μαστό, είτε εναλλάξ και από τους δύο ταυτόχρονα.

Χορήγηση στο νεογνό μόνο μητρικού γάλακτος και η αποφυγή συμπληρώματος ξένου γάλακτος, εκτός και αν συντρέχει ειδικός ιατρικός λόγος που το επιβάλλει.

Αυστηρή τήρηση κανόνων καθαριότητας , όπως πλύσιμο της θηλής και των χεριών της μητέρας, πριν από τον θηλασμό, προστατεύει από επιπλοκές που μπορεί να δυσχεράνουν τον θηλασμό.

Σωστή στάση τόσο της μητέρας , όσο και του παιδιού. Η μητέρα πρέπει να κρατά σωστά το διογκωμένο μαστό, έτσι ώστε να μην αποφράσσονται από αυτόν τα ρουθούνια του νεογνού. Το στομάχι του μωρού πρέπει να έχει επαφή με το επιγάσριο της μητέρας , έτσι που το μωρό να μην χρειάζεται να γυρίσει το κεφάλι του στο πλάι για να θηλάσει αλλά να βλέπει κατευθείαν στο στήθος. Η επαφή με το μωρό της μητέρας θα πρέπει να είναι δέρμα με δέρμα χωρίς την παρεμβολή ρούχων ,τονίζουν οι παιδοψυχίατροι.

Η αποκατάσταση των νυχτερινών γευμάτων με πιπίλα είναι παράλογη.

Η ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα βρέφος ημερησίως είναι 150ml/kgr , όσες δηλ. είναι οι ανάγκες του σε νερό. Τις πρώτες μέρες δίνονται λίγο μικρότερες ποσότητες, ενώ στο πρόωρο δίνουμε 200 ml/kgr ,γιατί σε αυτό οι ανάγκες του τόσο σε νερό όσο και σε λεύκωμα είναι αυξημένες.

Εξήγηση προς την μητέρα ότι οι δυσκολίες , που τυχόν παρουσιάζονται στην αρχή είναι φυσιολογικές και ξεπερνιόνται σιγά-σιγά, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη του αισθήματος απογοήτευσης, το οποίο θα οδηγήσει στην αποτυχία του θηλασμού.

Από την πλευρά του νεογνού επιτυχής θηλασμός σημαίνει:1.ικανοποιτικά διαστήματα ύπνου 2.αύξηση του βάρους του 3. φυσιολογικές κενώσεις.

Την 1η-4η ημέρα μετά τον τοκετό αποβάλλεται από τον μαστό το πύαρ ή πρωτόγαλα, που είναι άριστη τροφή για το νεογνό τις πρώτες μέρες. Το πύαρ έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Α, άλατα νατρίου, φωσφόρου, αντισώματα και λευκοκύτταρα, έχει ταυτόχρονα μικρή περιεκτικότητα σε λίπη και υδατάνθρακες και χαρακτηρίζεται από καθαρτική δράση, ενώ συντελεί στον καθαρισμό του γαστρεντερικού σωλήνα του νεογνού, την αποβολή του μυκωνίου και την εγκατάσταση φυσιολογικής χλωρίδας στο έντερο. Μετά την 3η ημέρα το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την 7η-10η ημέρα γίνεται ώριμο γάλα. Παράγεται πλέον σε πιο μεγάλη ποσότητα και περιέχει μοναδική αναλογία σε λευκώματα , λίπη, υδατάνθρακες, άλατα, βιταμίνες και αντισώματα και είναι αναντικατάστατη τροφή για το νεογνό.

Ο θηλασμός εδραιώνεται τις 6 πρώτες εβδομάδες για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο το διάστημα αυτό να αποφεύγονται τα μπιμπερόν και οι πιπίλες. Η χορήγηση έτοίμων αφεψημάτων δεν συνίσταται.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Αντενδείξεις θηλασμού

Από μέρους της μητέρας

Από μέρους του βρέφους

1] Οξέα ή χρόνια λοιμώδη νοσήματα.

2] Πνευμονική φυματίωση.

3] Αναπνευστική , καρδιακή, ή νεφρική ανεπάρκεια.


4] Νεοπλασίες.


5] Λήψη κυτταροστατικών-χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, αντιθυρεοειδικών, φαινυλβουταζόνης.


6] Παθήσεις από τον μαστό όπως :έλλειψη θηλής, σοβαρή μαστίτιδα , εισολκή θηλής, επίπεδη θηλή.

7] Νωθρό βρέφος λόγω άλλης νοσήματος.


8] Συγγενείς διαμαρτίες όπως: ατρησία των χοανών, λαγόχειλος, λυκόστομα ή μικρογναθία.


9] Νεογνικός ίκτερος

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Διαφορές μεταξύ μητρικού [ΜΓ] και αγελαδινού γάλακτος [ΓΑ]

ΛΕΥΚΩΜΑ:Οι διαφορές στο λεύκωμα μεταξύ των δύο γαλάτων είναι ποσοτικές και ποιοτικές. Έτσι το ΜΓ αποτελείται από 0,75g λευκωματίνης και 0,45g τυρίνης. Ενώ το ΓΑ αποτελείται από 0,5 g λευκωματίνης και 3,0 g τυρίνης.

Η τυρίνη που υπερτερεί κατά πολύ στο ΓΑ είναι ένα λεύκωμα μικρότερης βιολογικής αξίας σε σύγκριση με την λευκωματίνη και στο στομάχι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα πήγματα που είναι δύσπεπτα.

Το ΜΓ περιέχει ακόμα και το μη πρωτεινικό αμινοξύ ταυρίνη, που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς ,ενώ το ΓΑ δεν περιέχει ταυρίνη και γι αυτό προστίθεται η ταυρίνη κατά την παρασκευή τους.

ΛΙΠΟΣ: Οι διαφορές είναι μόνον ποιοτικές. Το λίπος που περιέχει το ΜΓ είναι πολύ περισσότερο μονοακόρεστο ελαικό οξύ και τα δύο βασικά λιπαρά οξέα. Κατά την γαλακτοποίηση του λίπους στο ΜΓ σχηματίζονται μικρότερα λιποσφαίρια που είναι πιο εύπεπτα. Αλλά και η πέψη του λίπους του ΜΓ διευκολύνεται και αρχίζει νωρίτερα με την βοήθεια της λιπάσης που περιέχει.

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ: Πρακτικά δεν υπάρχουν διαφορές ποιοτικές ανάμεσα στην γλυκόζη των δύο γαλάτων.

ΑΛΑΤΑ: Είναι πολύ περισσότερα στο ΓΑ.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΚΑΙ ΦΩΣΦΟΡΟΣ: Και τα δύο είναι σε μεγαλύτερες ποσότητες στο ΓΑ , η σχέση όμως Ca/P είναι μεγαλύτερη στο ΜΓ.

ΣΙΔΗΡΟΣ: Και στα δύο γάλατα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή και ανεπαρκή ποσότητα, η βιοδιαθεσιμότητά του είναι όμως μεγαλύτερη στο ΜΓ.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Στο ΜΓ η βιταμίνηC σχεδόν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του βρέφους, ενώ στο ΓΑ καταστρέφεται με τον βρασμό. Στο ΜΓ υπάρχει αρκετή βιταμίνη D σε υδροδιαλυτή μορφή. Το μητρικό γάλα έχει απλά λιγότερη βιταμίνη Κ , αυτό προκαλεί την κλασσική αιμορραγική νόσο του νεογνού και για τον λόγο αυτό πρέπει να χορηγείται έξτρα.

ΛΑΚΤΟΦΕΡΡΙΝΗ: Είναι ένα λεύκωμα που υπάρχει στο ΜΓ και όχι στο ΓΑ. Θεωρείται ότι αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην προστασία του θηλάζοντος από τις μικροβιακές λοιμώξεις.

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ: Μόνο τα αντισώματα του ΜΓ προστατεύουν το παιδί από τις λοιμώξεις που το αφορούν. Ανήκουν στις γΑ σφαιρίνες και υπάρχουν σε μεγάλη αναλογία στο πύαρ.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για το παιδί

Ιδανική σύνθεση γάλακτος για την σωματική ανάπτυξη του νεογνού.

Ενισχυμένη ανοσία λόγω των ανοσιακών κυττάρων που περιέχονται στο ανθρώπινο γάλα.

Χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων και αντιφλεγμονωδών παραγόντων, με αποτέλεσμα την προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και από ιώσεις.

Πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων.

Προστασία από αναιμίες.

Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων. Ειδικά για τα πρόωρα είναι η ιδανική τροφή καθώς τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το γάλα μητέρων που γεννούν πρόωρα έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων από το γάλα μητέρων που γεννούν κανονικά.

Το μητρικό γάλα είναι έτοιμο, στείρο μικροβίων και προσφέρεται στην κατάλληλη θερμοκρασία, καθώς χορηγείται απ΄ ευθείας από το μαστό της μητέρας.

Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Το μητρικό γάλα σε αντίθεση με όλες τις εμπορικά διαθέσιμες συνθετικές τροφές περιέχει τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου [το αραχιδονικό και το δοκοεξανικό οξύ [ DHA] της σειράς ω-3 λιπαρών οξέων] τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Προστασία από κίνδυνο νεανικού διαβήτη.

Πρόληψη παχυσαρκίας.

Βελτίωση του λόγου σε παιδιά με σχιστίες.

Ελάττωση της συχνότητας του παιδικού καρκίνου.

Μείωση της τερηδόνας.

Πρόληψη για μελλοντικό κίνδυνο Σ/Ν.

Με το θηλασμό το βρέφος παίρνει όσο γάλα του χρειάζεται και έτσι πιο εύκολα θα πλησιάσει το μέσο όρο του βάρους του με το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα είναι η πιο κατάλληλη τροφή για πολλές ασθένειες της νεογνικής και βρεφικής ηλικίας, όπως είναι το Σύνδρομο δυσαπορρόφησης, η δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, η επίμονη διάρροια, η ελκώδης κολίτιδα,η νεκρωτκή εντεροκολίτιδα, η ανεπάρκεια της I.G.A ανοσοσφαιρίνης, η μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Συμβάλλει στην ηρεμία του βρέφους λόγω της ειδικής ορμόνης που περιέχει.

Επιτυγχάνεται πλήρης ψυχική επαφή μεταξύ μητέρας-παιδιού, πράγμα απαραίτητο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική ανάπτυξη του βρέφους.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για την μητέρα

Ταχεία παλινδρόμηση της μήτρας της λεχωίδας.

Προστασία από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών μετά από την εμμηνόπαυση.

Μείωση της συχνότητας καρκίνου του ενδομητρίου .

Προστασία από οστεοπόρωση.

Σε σημαντικό βαθμό προστασία από σύντομη νέα εγκυμοσύνη.

Ευκολότερη απώλεια βάρους που αποκτήθηκε με την εγκυμοσύνη, καθώς το αποθηκευμένο λίπος καίγεται για την παραγωγή γάλακτος.

Ψυχική ολοκλήρωση της γυναίκας ως μητέρας

Ευκολία στην σίτιση του παιδιού.

Οικονομία στον προϋπολογισμό της οικογένειας από την αγορά των έτοιμων γαλάτων.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Μειονεκτήματα της φυσικής διατροφής

Υπάρχουν μικρά μειονεκτήματα της φυσικής διατροφής τα οποία βέβαια μπορούν κάποια απ΄ αυτά εύκολα να ξεπεραστούν.

Εξ΄ αιτίας της μειωμένης ποσότητας βιταμίνης Κ που περιέχεται στο μητρικό γάλα υπάρχει ο κίνδυνος της αιμορραγικής νόσου των θηλαζόντων νεογνών καθώς και της εμφάνισης ικτέρου. Και γι΄ αυτό συνίσταται η χορήγηση βιταμίνης Κ στα βρέφη που θηλάζουν.

Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκολοούχων ποτών από την μητέρα πρέπει να γίνεται με μέτρο [δόση πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα είναι τοξική για το νεογνό, όπως και πάνω από 3 καφέδες ημερησίως].

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Τεχνητή διατροφή

Τα κονιοποιμένα γάλατα αποτελούν πραγματικά μεγάλη πρόοδο στη διατροφή του βρέφους. Για την παρασκευή ενός απλού κονιοποιημένου γάλακτος χρησιμοποιείται γάλα αγελάδας που με κατάλληλες αραιώσεις η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 3,5%. Στη συνέχεια αφαιρείται όλο το νερό. Τα κονιοποιημένα γάλατα που κυρίως χρησιμοποιούμε σήμερα είναι τα έξης:

ΕΞΑΝΘΡΩΠΟΙΗΜΕΝΑ: Είναι γάλατα που με την κατάλληλη επεξεργασία μοιάζουν κάπως στο μητρικό, τόσο στην ποσοτική όσο και στην ποιοτική σύνθεσή τους. Δίνονται στο νεογνό όταν δεν μπορεί να θηλάσει και ως την ηλικία των 4-6 μηνών.

ΓΑΛΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ: Σ΄ αυτά το λεύκωμα είναι όσο περίπου και στο κοινό γάλα αγελάδας[περίπου 3g%], αλλά η σχέση τυρίνης/λευκωματίνης είναι βελτιωμένη. Δίνονται από την ηλικία των 4-6 μηνών έως 12-18 μηνών. Εκτός από τα κονιοποιημένα υπάρχουν και γάλατα εβαπορέ με τις προδιαγραφές των γαλάκτων της δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ: Σε σχέση με τα εξανθρωποιημένα περιέχουν περισσότερο λεύκωμα, άλατα, βιταμίνες, θερμίδες, Ca, P.

Μειονεκτήματα τεχνητής διατροφής

Νεογνική τετανία
Υποπλασία αδαμαντίνης
Εντερική απόφραξη
Υπεροσμωτικότητα
Ραχίτιδα
Σιδηροπενική αναιμία
Παχυσαρκία
Λοιμώξεις κυρίως αναπνευστικές και γαστρεντερικές.
Αλλεργία- [άσθμα, έκζεμα]

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τον θηλασμό...

και που μπορούν να επιλυθούν με γνώμονα την διατήρηση του θηλασμού και ποτέ την διακοπή του.

ΣΠΑΡΓΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ[Διόγκωση του μαστού από το γάλα]-χρησιμοποίηση θηλάστρου για το άδειασμα του γάλακτος που περισσεύει.

ΜΑΣΤΙΤΙΣ-χρήση ειδικών αλοιφών και επιθεμάτων.

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΡΑΓΑΔΕΣ ΤΗΣ ΘΗΛΗΣ: Αντιμετωπίζονται με την σωστή θέση θηλασμού του βρέφους. Το μωρό δηλ. πρέπει να θηλάζει την θηλαία άλω[την σκούρα περιοχή γύρω από την θηλή και όχι την θηλή]. Για τις ραγάδες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αλοιφές, κρέμες ή οινόπνευμα αλλά να ξηραίνεται η περιοχή με την χρήση χλιαρού αέρα.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

Για ποιούς λόγους δεν θηλάζει η σύγχρονη γυναίκα

Η στιγμή του θηλασμού είναι μία στιγμή ευχαρίστησης για την μητέρα αλλά και για το μωρό . Το στήθος για την γυναίκα εκτός από την λειτουργία του θηλασμού , αποτελεί και μία πολύ ενεργή ερωτογόνα ζώνη. Μητέρες με ψυχική θωράκιση που δεν αντλούν ερωτική ικανοποίηση από τις θηλές και το μαστό προσφέρουν στο βρέφος ένα ψυχρό και ενεργειακά νεκρό στήθος. Έτσι όσο και να θέλουν να ικανοποιήσουν το βρέφος στην ενστικτώδη του ανάγκη για απομύζηση οι μητέρες αυτές δεν μπορούν, ενώ η γαλουχία τους παρουσιάζει προβλήματα. Το βρέφος αντιλαμβάνεται την αποξένωση από την μητέρα και συστέλλεται με άγχος , καθώς δεν μπορεί να αντλήσει ευχαρίστηση από τον θηλασμό, αυτό εκδηλώνεται με απαρηγόρητο κλάμα και είναι το πρώτο σύμπτωμα θωράκισης του βρέφους. Άτομα που έχουν στερηθεί το στήθος της μητέρας τους σύμφωνα με τους παιδοψυχιάτρους, η στοματικά απωθημένη τους ζωή γίνεται αισθητή σαν ένα βαρύ καθήκον. Συχνά εξαρτώνται από τους άλλους και προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις στοματικές τους ανάγκες έτσι οδηγούνται σε συμπεριφορές όπως είναι το πολύ φαγητό, πολύ ομιλία ,υπερβολικό ποτό και τσιγάρο. Ο,τι προσπαθούν να απολαύσουν δεν είναι όμως πραγματικά ποτέ ικανοποιητικά !

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΊΟΥΣ ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ;

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ με έντομο στρες στην εργασία τους αλλά και ο φόβος της επικείμενης ανεργίας εξ αιτίας μιας εγκυμοσύνης και ενός τοκετού.

Καβγάδες στην οικογένεια που αλλάζουν την ψυχική διάθεση της μητέρας.

Το μεγάλο οικονομικό κόστος που επωμίζεται ένα νέο ζευγάρι στην ανατροφή του παιδιού και το άγχος που δημιουργεί αυτό.

Κοινωνικοί λόγοι που αυξάνουν τις βιολογικές επιπτώσεις της θωράκισης στους γονείς και προκαλούν συναισθηματική σκλήρυνση και ακαμψία.

Ο μητρικός θηλασμός σε ένα δημόσιο χώρο θεωρείται ως ένα μεγάλο ΤΑΜΠΟΥ στην σύγχρονη κοινωνία της ευμάρειας και της ευδαιμονίας.

Σημαντικός λόγος που δεν θηλάζει μία γυναίκα είναι η θωράκισή της , συνέπεια ψυχολογικών τραυμάτων. Η ανθρώπινη θωράκιση περιορίζει τη ικανότητα του ατόμου να αντέχει συγκινήσεις. Η ηδονή και το άγχος που μπορεί να νιώθει μία γυναίκα που θηλάζει είναι και τα δύο έντονα και αντιμάχονται το ένα το άλλο. Το άγχος ηδονής είναι ένα παγκόσμιο συμβάν στο θωρακισμένο κόσμο μας και εξηγεί γιατί μία γυναίκα μπορεί να είναι σωματικά ικανή να παράγει γάλα αλλά συναισθηματικά ανίκανη να θηλάσει.

Η εμμονή των σύγχρονων γυναικών με την εξωτερική τους εμφάνιση και η πεποίθηση ότι με το θηλασμό ελλοχεύει ο κίνδυνος της αισθητικής αλλοίωσης του στήθους .

Η εμπνευσμένη στρατηγική των μεγάλων εταιριών παραγωγής έτοιμων γαλάτων που παρουσιάζουν την τεχνητή διατροφή ως πανάκεια για γερά και ισορροπημένα παιδιά.

Η μητέρα που δεν δίδαξε πότε στην κόρη ότι πρέπει να θηλάσει το μωρό της μια και ούτε αυτή θήλασε αφού την δεκαετία του εξήντα τα κονιοποιημένα γάλατα εκτόπισαν τον θηλασμό.

Παντελής έλλειψη υποδομής υποστήριξης της θηλάζουσας μητέρας.

Τα Μ.Μ.Ε που σημειολογικά παρουσιάζουν εικόνες της θηλάζουσας μητέρας στην ΑΙΘΙΟΠΟΙΑ και στο ΣΟΥΔΑΝ από την μια και από την άλλη τα γεμάτα υγεία παιδιά της εύπορης τάξης που διατρέφονται με τα εμπορικά σκευάσματα ,που τα ίδια διαφημίζουν.

Ας σκεφτούμε πως το μωρό μας αλλά και το κάθε μωρό του κόσμου με τον μητρικό θηλασμό εκπληρώνει τις ανάγκες του όχι μόνον για διατροφή αλλά για θαλπωρή και αγάπη, νιώθει ζωντανό και αποδεκτό! Έχουμε δικαίωμα να του στερούμε αυτή την πρωτογενή ανάγκη που συνάμα αποτελεί και αναφαίρετο δικαίωμά του;

Ο θηλασμός αποτελεί μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διατροφή και στην υγεία. Τόσο απλά.

[Επιστροφή στο αρχικό μενού επιλογών]

fuego

 

 

Κατασκευή & Υποστήριξη