Αρχική Σελίδα

Αναζήτηση

Επικοινωνία
 

Κατηγορίες

 

 Συνεντεύξεις

 Editorial

 Μαγειρική

 Συμβουλές Ομορφιάς

 Υγεία - Fitness

 Μόδα

 Γάμος

 Προτάσεις

 Χιούμορ

 

Τελευταία Άρθρα

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Συνέντευξη : Ροφαέλα Έλενα

Πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας.

Επανάσταση στους σκελετούς γυαλιών

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

www.gamosxanthi.gr - Προτάσεις για ένα ονειρεμένο γάμο από το πρώτο site στοχευμένο ειδικά για μελλόνυμφους.

Τα οφέλη από τη συστηματική καθημερινή σωματική άσκηση.

Συνέντευξη : Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου «Οι γυναίκες πρέπει να τολμούν»

Προτάσεις

Πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας.

www.gamosxanthi.gr - Προτάσεις για ένα ονειρεμένο γάμο από το πρώτο site στοχευμένο ειδικά για μελλόνυμφους.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ. Μετά τις Καλοκαιρινές διακοπές, ο ιδανικότερος καιρός για διακοπές για δύο !

Διακοσμητικά Βιτρώ ... η ιδανική συνύπαρξη γυαλιού και φωτός

Σκι στην Ελλάδα … μαγεία και άθληση

Προτάσεις

Γεια σας, σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να διαμορφώσουμε μικρούς κήπους στα μπαλκόνια και στις αυλές μας για να απολαύσουμε δροσιά και θέαμα το καλοκαίρι.

       Η διαμόρφωση κήπων έχει να κάνει με την αρχιτεκτονική των εξωτερικών χώρων. Για να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα πρέπει να γίνει πρώτα σωστή μελέτη, για την οποία απαιτούνται γνώσεις. Σε αυτό τον τομέα θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω, όσο μπορώ βέβαια, γιατί κάθε κήπος είναι και μια διαφορετική περίπτωση. Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές, που πρέπει να γνωρίζετε και αυτές είναι:

1.Συνήθως οι κήποι των σπιτιών της πόλης είναι μικροί. Τόσο μικροί, που έρχονται πολλές φορές σε άμεση επαφή με ένα ή περισσότερα δωμάτια του σπιτιού και αποτελούν την μόνιμη θέα τους. Αυτό σημαίνει, ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να εναρμονίζονται με τα υλικά της κατοικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ιδανικό είναι να δημιουργηθεί ένα μικρό αίθριο έξω ακριβώς από το ή τα δωμάτια, που επικοινωνούν με τον κήπο, ώστε να αποτελεί έναν προθάλαμο προς τον κήπο. Μη φανταστείτε κατασκευή δαπανηρή και δύσκολη, που αντίκειται στις πολεοδομικές διατάξεις, αλλά μια κατασκευή, που θα οριοθετεί , ας πούμε, το συγκεκριμένο χώρο με την διαφορετική επίστρωση του δαπέδου και μια πέργκολα, που θα βοηθήσει με κάποιο αναρριχώμενο φυτό να σκιάσει την περιοχή αυτή.

2. Κάτι ακόμη που θα πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας είναι και τα διπλανά κτίρια καθώς και τα δέντρα των κήπων τους. Τα δικά σας φυτά, που θα συνορεύουν με άλλους κήπους πρέπει να έχουν αρμονία με τα διπλανά σε σχήματα, είδος και κάλυψη, για να έχουμε ένα γενικά καλό οπτικό αποτέλεσμα. (π.χ. μπορεί να σας κρύβει τον ήλιο κάποιο φουντωτό δέντρο, οπότε σε εκείνο το σημείο, αν προβλέπετε κάποια φύτευση, θα πρέπει να διαλέξετε φυτά, που αγαπούν τη σκιά.) Ακόμη πρέπει να ξέρετε, ότι τα δέντρα και τα φυτά των διπλανών σε σας κήπων, μπορεί να επηρεάζουν το μικροκλίμα του δικού σας κήπου με αποτέλεσμα να έχετε κάποια δέσμευση στην ποικιλία των φυτών που θα επιλέξετε. Τι είναι όμως μικροκλίμα; Το γενικό κλίμα μιας περιοχής καθορίζεται από τη γεωγραφική θέση της περιοχής και επηρεάζεται από παράγοντες, όπως η θερμοκρασία , η υγρασία, η βροχόπτωση, η ηλιοφάνεια, η ταχύτητα και η διεύθυνση του ανέμου. Αντίθετα με αυτό κάποιος μπορεί να αλλάξει το κλίμα σε έναν μικρό χώρο ανάλογα με τις ανάγκες του και να δημιουργήσει το δικό του μικροκλίμα.. Μπορεί π.χ. να ελέγξει την ακτινοβολία και την θερμότητα, να χρησιμοποιήσει την βλάστηση με τέτοιον τρόπο, ώστε να ανακόψει, να κατευθύνει, ή να ενισχύσει τον άνεμο ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου του. Μπορεί να ρυθμίσει την υγρασία ενός χώρου. Ας μην ξεχνάμε, ότι τα φυτά συμβάλλουν στην ατμοσφαιρική υγρασία, γιατί περιέχουν τα ίδια μεγάλες ποσότητες νερού, που προστίθενται στον αέρα με την διαπνοή μειώνοντας με την διαδικασία αυτή τη θερμοκρασία του αέρα.

3.Η διαμόρφωση του κήπου σας πρέπει να είναι μια επέκταση του σπιτιού σας, να σας δίνει αισθητικό αλλά ταυτόχρονα και λειτουργικό αποτέλεσμα. Μπορείτε σχεδιάζοντας σωστά να κρύψετε κάποιες ατέλειες του σπιτιού και να προβάλλετε κάποιες λεπτομέρειες, που θέλετε. Π.χ. μπορείτε να κρύψετε έναν άχαρο τοίχο με κάποιο αναρριχητικό φυτό. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχετε και δροσιά στο εσωτερικό της κατοικίας, γιατί πρέπει να ξέρετε, ότι ένας σκέτος τοίχος το καλοκαίρι «ανάβει», επειδή ο τοίχος είναι δομικό υλικό και τα δομικά υλικά αυξάνουν την απορρόφηση της θερμότητας. Ένας τοίχος όμως καλυμμένος με κάποιο φυτό είναι δροσερός, επειδή το φύλλωμα των φυτών- όσο πιο πυκνό τόσο πιο πολύ-αυξάνει την αντανάκλαση της ακτινοβολίας, που πέφτει επάνω τους.

4. Μελετήστε καλά το τοπίο γύρω σας. Την βλάστηση και τα δέντρα, που υπάρχουν. Ποια θα κρατήσετε και ποια όχι. Προσπαθήστε να μην κόβετε δέντρα, γιατί ένα δέντρο χρειάζεται πολλά χρόνια να μεγαλώσει. Παρατηρήστε την συμπεριφορά τους όλες τις εποχές του χρόνου, αν είναι φυλλοβόλα ή αειθαλή, ποια σημεία του σπιτιού-βεράντας σκιάζουν Έτσι θα μπορείτε να ελέγξετε την ακτινοβολία. και τη θερμότητα εκεί που εσείς θέλετε. ( π.χ. αν σε κάποιο σημείο με μεγάλη ακτινοβολία, δημιουργήσετε μια πέργκολα και αφήσετε εκεί να τυλιχτεί ένα αναρριχώμενο φυτό, που ρίχνει τα φύλλα του το φθινόπωρο, θα έχετε δροσιά το καλοκαίρι και ήλιο το χειμώνα.) Τα δένδρα επίσης μας μαρτυρούν το τύπο του εδάφους, που βρίσκονται. Ιτιές ,σκλήθρες και λεύκες δείχνουν συνήθως υγρό έδαφος άρα σ’εκείνο το σημείο θα ευδοκιμήσουν φυτά, που αγαπούν την υγρασία. Τα πεύκα και οι θάμνοι απαντώνται σε φτωχό έδαφος και ξηρό κλίμα . Γνωρίζοντας τον τύπο του εδάφους και το μικροκλίμα του κήπου σας εύκολα θα μπορείτε να προγραμματίσετε τον τύπο των φυτών, που θα χρειαστείτε.

Για τη σωστή οργάνωση του κήπου σας είτε πρόκειται για κατασκευές, που θα κάνετε, είτε για τη φύτευση απλώς, θα πρέπει προηγουμένως να φτιάξετε ένα σχέδιο του χώρου σας σημειώνοντας τα σημεία με τις πόρτες, τα παράθυρα τις βεράντες κ.ο.κ.. Αν υπάρχει κάποιο αρχιτεκτονικό σχέδιο του σπιτιού δουλέψτε πάνω σ’αυτό. Αν δεν υπάρχει και σας είναι δύσκολο να φτιάξετε μόνοι σας κάτι τέτοιο απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό να σας κάνει μια αποτύπωση σε κλίμακα 1/50

Σημειώστε ακόμη επάνω στο σχέδιο όλα τα στοιχεία που θέλετε να κρατήσετε, όπως δέντρα και φυτά του οικοπέδου ( της αυλής), διαδρόμους, υψομετρικές διαφορές, αν υπάρχουν και ότι άλλο υπάρχει. Μπορείτε, για δική σας βοήθεια, να φτιάξετε ένα κάνναβο – δημιουργήστε οριζόντιες και κάθετες γραμμές επάνω στο σχέδιο με απόσταση μεταξύ τους ένα μέτρο στην κλίμακα που δουλεύετε.

Χωρίστε την μελέτη σας σε επί μέρους εργασίες.. Φτιάξτε έναν κατάλογο λειτουργιών του χώρου σας, όπως για παράδειγμα, πού θα είναι το αίθριο, ο χώρος του καθιστικού, η ψησταριά, ο χώρος για τα παιδιά, το περιβόλι, η θέση παρκαρίσματος και ότι άλλο έχετε στο νου σας. Δεν θα πρέπει, κάνοντας τη μελέτη να ξεχνάτε, ότι ο κήπος είναι συνέχεια του σπιτιού σας. Υπολογίστε τη θέα, που θα λαμβάνετε από τα ανοίγματα του σπιτιού. Υπολογίστε τα τετραγωνικά, που χρειάζεστε για την τραπεζαρία του κήπου, το σαλόνι, την ψησταριά, για το παιχνίδι των παιδιών. Για παράδειγμα η τραπεζαρία δεν θα πρέπει να είναι μακριά από την κουζίνα και από την ψησταριά. Μη φυτέψετε ψηλά φυτά στα σημεία του καθιστικού χώρου, εκτός και θέλετε να κρυφτείτε από αδιάκριτα βλέμματα.

Προσοχή στα υλικά επίστρωσης πρέπει να έρχονται σε αρμονία με την κατοικία και να είναι υλικά για εξωτερικούς χώρους. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Μια μικρή έρευνα θα σας πείσει. Μην ξεχνάτε ακόμη ότι ένας κήπος εκτός από την πλακόστρωση χρειάζεται και άλλα στοιχεία, όπως: τοίχους, φράχτες, πέργκολες και οπωσδήποτε φωτισμό.

Ανάλογα με την λειτουργία κάθε χώρου μελετήστε την φύτευση που θα κάνετε. Που θα χρειαστείτε γρασίδι, που θα πρέπει τα φυτά να είναι χαμηλού ύψους και που ψηλότερα. Σημειώστε την κάθε περιοχή επάνω στο σχέδιο και κατόπιν προχωρήστε στα είδη φυτών που θα χρησιμοποιήσετε. Ένας ειδικός σε αυτήν την φάση θα ήταν το ιδανικότερο, επειδή θα μπορούσε να σας προτείνει τα είδη φυτών και να σας δώσει οδηγίες για την φύτευση, το πότισμα και την συντήρηση των φυτών.

Αφού ολοκληρώσατε την μελέτη σας προχωρήστε στην κοστολόγηση των υλικών και των εργασιών για να προσεγγίσετε το τελικό κόστος και τη χρονική διάρκεια όλης της επιχείρησης.

Αν συμφωνείτε και με το τελικό κόστος προχωράτε στην υλοποίηση της μελέτης ξεκινώντας αρχικά με τα έργα υποδομής ( εγκαταστάσεις ύδρευσης, αυτόματο πότισμα, εγκαταστάσεις ηλεκτρολογικές για τον φωτισμό του χώρου) και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα. Η συμβουλή ενός ειδικού πάντα δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα μην το ξεχνάτε. Σας εύχομαι καλή επιτυχία

Αθανασιάδου Ελένη

Μορφολόγος διακοσμήτρια

www.athanasiadou.xan.gr

 

 

Κατασκευή & Υποστήριξη