Αρχική Σελίδα

Αναζήτηση

Επικοινωνία
 

Κατηγορίες

 

 Συνεντεύξεις

 Editorial

 Μαγειρική

 Συμβουλές Ομορφιάς

 Υγεία - Fitness

 Μόδα

 Γάμος

 Προτάσεις

 Χιούμορ

 

Τελευταία Άρθρα

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Συνέντευξη : Ροφαέλα Έλενα

Πώς να διαμορφώσετε τον κήπο σας.

Επανάσταση στους σκελετούς γυαλιών

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

www.gamosxanthi.gr - Προτάσεις για ένα ονειρεμένο γάμο από το πρώτο site στοχευμένο ειδικά για μελλόνυμφους.

Τα οφέλη από τη συστηματική καθημερινή σωματική άσκηση.

Συνέντευξη : Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου «Οι γυναίκες πρέπει να τολμούν»

Υγεία - Fitness

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

Παιδική παχυσαρκία

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Στόχος…..ένα φυσιολογικό αδυνάτισμα…!

Τα Ναι και τα Όχι της σωστής διατροφής

Υγεία - Fitness

Γιάννης Κοσμάς Διαιτολόγος

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ:

η καλύτερη πρόληψη
για τη θεραπεία νοσημάτων

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να διατηρηθεί στη ζωή, να αναπτυχθεί, να αντικαταστήσει τους φθαρμένους ιστούς του, να εξασφαλίσει την κανονική λειτουργία των πολύπλοκων συστημάτων του και να παράγει έργο έχει ανάγκη από διάφορες ουσίες που αποτελούν τη διατροφή του.

Ο όρος δίαιτα δεν σημαίνει «στέρηση τροφής» ή στέρηση των «γευστικών απολαύσεων», αλλά λήψη τροφής ανάλογα με την ηλικία, το σωματικό βάρος, την σωματική δραστηριότητα, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής του.

Η διατροφή του ανθρώπου είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία του (σωματική και ψυχική). Η επιλογή (όλα τα θρεπτικά συστατικά) καλής και ισορροπημένης διατροφής (στις αναγκαίες ποσότητες) αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του ατόμου, βελτιώνει τις δραστηριότητές του, ενώ παράλληλα συντελεί στην μακροζωία του. Ως ένδειξη ότι υπάρχει σωστή διατροφή θεωρείται ένα καλά αναπτυγμένο σώμα, που έχει κανονικό βάρος σε σχέση με το ύψος, με γερούς μυς, δέρμα απαλό και καθαρό, μάτια λαμπερά, έκφραση προσώπου, ζωηρή, όρεξη και πέψη φυσιολογική. Ο πίνακας 1 αναφέρεται στις ενδείξεις – κλινικά σημεία που χαρακτηρίζουν μια σωστή διατροφή.

Η διατροφή επίσης είναι ο ποιο καθοριστικός παράγοντας τόσο για την πρόληψη όσο και για την θεραπεία διαφόρων νοσημάτων.

Πίνακας 1

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα διαπιστώνεται ότι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες κινδύνου τόσο για καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα όσο και για ορισμένες μορφές καρκίνου σχετίζονται άμεσα με την διατροφή η οποία φαίνεται να είναι η γενεσιουργός αιτία των ασθενειών αυτών.

Όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί προτείνουν ότι την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, ειδικά του πληθυσμού των δυτικών χωρών, με τις κατάλληλες διατροφικές παρεμβάσεις με σκοπό την σημαντική μείωση της συχνότητας εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων, όπως είναι οι δυσλιπιδαιμίες, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, η οστεοπόρωση, η ουρική αρθρίτιδα, η χολοθίαση, η σιδηροπενική αναιμία, το πεπτικό έλκος και μερικές μορφές καρκίνου, που μαστίζουν τις αναπτυγμένες κοινωνίες.

Αυτές οι εκφυλιστικές ασθένειες θα προλάβουν καταστάσεις επιδημίας τα επόμενα χρόνια.

Εύλογα, δημιουργείται το ερώτημα ποια διατροφική αγωγή θα μπορούσε να ανατρέψει το υπάρχον σκηνικό στις αναπτυγμένες χώρες; Από ποια τρόφιμα θα αποτελείται και ποια η συχνότητα κατανάλωσης;

Η λύση που προτείνει η επιστήμη της διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή.

Με τον όρο μεσογειακή δίαιτα αναφερόμαστε στις διατροφικές συνήθειες των ελαιοπαραγωγικών χωρών της Μεσογειακής λεκάνης.

Έρευνες τα τελευταία 40 χρόνια απέδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι από τις πιο υγιείς στον πλανήτη. Οι βασικές αρχές αυτής της διατροφής είναι η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φαγητών όπου πρωτεύων ρόλο έχουν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, το ελαιόλαδο, τα ψάρια, το κόκκινο κρασί, η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα.

Πίνακας 2

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

-Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών (εβδομαδιαία)

-Υψηλή κατανάλωση φρούτων

-Υψηλή κατανάλωση λαχανικών

-Υψηλή κατανάλωση δημητριακών και ψωμιού

-Υψηλή κατανάλωση οσπρίων

-Μέτρια καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και προϊόντων

-Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων (λίγες φορές τον μήνα)

-Μέτρια κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια)

-Φυσική δραστηριότητα (περπάτημα κ.τ.λ.)

-Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα

-Κατανάλωση λαδιού ελιάς. Αποφύγετε τα λάδια με μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέας όπως καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο και ηλιέλαιο. Μειώστε την κατανάλωση τρανς – λιπαρών οξέων που υπάρχουν στα έτοιμα γλυκά.

*Οι παραπάνω βασικές αρχές αφορούν τις διαιτητικές συστάσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Πρέπει να τονίσουμε όμως ότι το διαιτολόγιο του καθενός εξατομικεύεται και εξαρτάται από πλήθος άλλων παραγόντων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σταύρου Πλέσσα: Διαιτητική του ανθρώπου 1988

Jean Lederer: Εγχειρίδιο Διαιτητικής 2002

Γεώργιος Παπανικολάου: Σύγχρονη διατροφή και διαιτολογία 1993

Γρηγόρης Ζερφυρίδης: Διατροφή του ανθρώπου 1998

Γεώργιος Παπανικολάου: Παχυσαρκία και αδυνάτισμα 1998

Carrolynn Townsend: Υγιεινή διατροφή και θεραπευτικές δίαιτες 1996

Marion Nestle: Διατροφή στην κλινική πράξη 1987

 

 

Κατασκευή & Υποστήριξη