Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Χαρτούμ/ Άμστερνταμ 31 Μαΐου 2005. Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) εκφράζει την ανησυχία της για τη σύλληψη δύο μελών της, του επικεφαλής αποστολής Πωλ Φόρεμαν, βρετανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Χαρτούμ και του Ολλανδού Βίνσεντ Χόεντ, ιατρικού συντονιστή των ΓΧΣ στο Νταρφούρ, σήμερα το πρωί.

Εχθές, 30 Μαΐου, ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Πωλ Φόρεμαν, συνελήφθη στο Χαρτούμ και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή. «Αυτές οι συλλήψεις είναι εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε ο Τζέοφ Πρέσκοτ, γενικός διευθυντής των ΓΧΣ Ολλανδίας. «Η κυβέρνηση τιμωρεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για το γεγονός ότι εργάζονται για το καλό των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης στο Νταρφούρ».

Οι Σουδανικές αρχές κατηγόρησαν τους ΓΧΣ για εγκλήματα κατά του κράτους, για τη δημοσίευση ψευδών εκθέσεων, για κατασκοπεία και υπονόμευση της Σουδανικής κοινωνίας. Οι ΓΧΣ απαιτούν να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αφορούν στην Έκθεση των ΓΧΣ «Το Αβάσταχτο Τραύμα του Βιασμού: Σεξουαλική βία στο Νταρφούρ», που δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2005 (Έκθεση που δημοσίευσε και το ελληνικό τμήμα των ΓΧΣ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας). Αντιμέτωποι με τις περιπτώσεις εκατοντάδων γυναικών και μικρών κοριτσιών που ζητούσαν ιατρική βοήθεια έχοντας πέσει θύματα βιασμών και σεξουαλικής βίας στο Νταρφούρ, οι ΓΧΣ συνέταξαν και δημοσίευσαν μία έκθεση με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για τη συνεχιζόμενη βία κατά των γυναικών στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν απευθύνει κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης του Σουδάν.

«Η σύλληψη των δύο αυτών ανώτατων συντονιστών εξασθενίζει σημαντικά την ικανότητά μας να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Οι κάτοικοι του Νταρφούρ, που έχουν ήδη περάσει τόσα πολλά, δε θα πρέπει να υποφέρουν και άλλα δεινά ως αποτέλεσμα αυτών των πράξεων», τονίζει ο Τζέοφ Πρέσκοτ.

Οι ΓΧΣ υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να μιλούν ανοιχτά για την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ και βλέπουν αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες ως μέτρο εκφοβισμού ενάντια στις ανθρωπιστικές οργανώσεις από την κυβέρνηση του Σουδάν. «Ως οργάνωση που παρέχει ιατρική βοήθεια αλλά και ως ανθρώπινα όντα, είναι αδύνατον να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν βλέπουμε αυτές τις επιθέσεις –οπουδήποτε και αν συμβαίνουν. Οι ΓΧΣ θέλουν να ενημερώσουν το κοινό και τις κυβερνήσεις για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό τους», δήλωσε ο Τζέοφ Πρέσκοτ. «Όσοι ασχολήθηκαν με την κρίση στο Νταρφούρ, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης του Σουδάν, γνωρίζουν ότι οι βιασμοί αποτελούν πρόβλημα».

Παρά τη βαθιά τους λύπη για το γεγονός, οι ΓΧΣ εξακολουθούν να εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη βία και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στο Νταρφούρ.

Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται για περισσότερα από 20 χρόνια στο Σουδάν προσφέροντας ιατρική περίθαλψη και επείγουσα βοήθεια σε εκατομμύρια Σουδανούς πολίτες. Οι ΓΧΣ συνεργάζονται στενά με το Υπουργείο Υγείας του Σουδάν για την καταπολέμηση της ασθένειας Κάλα-αζάρ και έχουν περιθάλψει περισσότερους από 60.000 ασθενείς.

Μέσα στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, μόνο στην περιοχή του Νταρφούρ, οι ΓΧΣ έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 1.000.0000 ιατρικές επισκέψεις και έχουν περιθάλψει περισσότερα από 50.000 παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό. Οι ΓΧΣ δε δραστηριοποιούνται μόνο στο Νταρφούρ, αλλά σε ολόκληρο το Σουδάν, προσφέροντας ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας που υποφέρει από επιδημίες και από τις ένοπλες συγκρούσεις.

Σήμερα στο Νταρφούρ, σε 29 διαφορετικές τοποθεσίες, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 180 άτομα διεθνές προσωπικό και 3.000 ντόπιο προσωπικό.

Ο Πωλ Φόρεμαν (1960) εργάζεται για τους ΓΧΣ από το 2002. Έχει διατελέσει αρχηγός αποστολής στο Κονγκό – Μπραζανβίλ, στην Αγκόλα και το Ιράκ. Ο Π. Φόρεμαν κατάγεται από το Κάρλσχαλτον, της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Βίνσεντ Χόεντ (1970) εργάζεται για τους ΓΧΣ από το 1996 και έχει γεννηθεί στο Ρότερνταμ, της Ολλανδίας. Ο Βίνσεντ έχει εργαστεί για τους ΓΧΣ στην Κολομβία, στη Λιβερία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Σουδάν, τη Ζάμπια, την Αλβανία και τη Νιγηρία. Εργάστηκε πρώτα ως τεχνικός, αργότερα ως συντονιστής αποστολής και αρχηγός αποστολής για τους ΓΧΣ.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620