Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Κίνδυνος αποτυχίας της θεραπείας του AIDS όταν οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν για την περίθαλψή τους

Οι ΓΧΣ παρουσιάζουν νέα στοιχεία σε Συνέδριο για το AIDS

Νιγηρία, 6 Δεκεμβρίου 2005. Όταν ο ασθενής είναι αναγκασμένος να πληρώνει για τη θεραπεία του HIV/AIDS, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο αποτυχίας της θεραπείας, συμπεραίνει νέα έρευνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που πρόκειται να παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS και τις Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις στην Αφρική (ICASA), το οποίο θα διεξαχθεί στην Αμπούχα της Νιγηρίας.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι στο Λάγκος της Νιγηρίας, από τους ασθενείς που έπρεπε να πληρώσουν για τη θεραπεία τους κατά του AIDS, το 44% διέκοψε πολλές φορές τη θεραπεία ή πήρε ανεπαρκείς δόσεις φαρμάκων λόγω της έλλειψης χρημάτων. Οι ιατρικές επιπτώσεις αυτής της πρακτικής είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.

Όταν αργότερα εγγράφηκαν στο πρόγραμμα των ΓΧΣ, όπου η θεραπεία παρέχεται δωρεάν, αυτοί οι ασθενείς που είχαν διακόψει παλιότερα τη θεραπεία τους, παρουσίασαν μόνο κατά το ήμισυ ανάρρωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος (που καταγράφεται από την αύξηση στα επίπεδα CD4 του ασθενή) σε σύγκριση με όσους λάμβαναν από την αρχή δωρεάν θεραπεία.

«Οι ασθενείς αυτοί είναι πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις που σχετίζονται με το AIDS, όπως η πνευμονία ή η φυματίωση», δήλωσε ο Δρ. Τζενς Βένκελ των ΓΧΣ. «Συνεπώς αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώσουν, θέτεις σε κίνδυνο τη συνέχιση της περίθαλψης και μπορεί να καταστήσεις λιγότερο αποτελεσματική αυτή τη θεραπεία που παρατείνει τη ζωή των ασθενών. Αν θέλουμε οι ασθενείς να επιβιώσουν με τη βοήθεια της θεραπείας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν πρόσβαση σε δωρεάν περίθαλψη».

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας επιμένει ότι οι ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον ένα μέρος της θεραπείας τους κατά του AIDS, δηλαδή για τα φάρμακα και την ιατρική παρακολούθηση. «Αυτό είναι εξωφρενικό. Σύμφωνα με την έρευνά μας, σχεδόν το 50% αυτών των ασθενών ζουν με λιγότερα από 36 δολάρια το μήνα, αλλά αναγκάζονται να πληρώνουν από 8 ως 67 δολάρια το μήνα για το προτεινόμενο πακέτο θεραπείας», τόνισε ο Δρ. Βένκελ.

Για να πληρώσουν τη θεραπεία τους, το 39% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δανείστηκαν χρήματα ή ότι ζητιάνεψαν, ενώ το 18% είπαν ότι αναγκάστηκαν να πουλήσουν την περιουσία τους. Πολλοί ασθενείς ανέφεραν ότι δεν έπαιρναν τα φάρμακά τους κανονικά, ότι κάποιες φορές παρέλειπαν να πάρουν τη δόση τους ή τη μοιράζονταν με κάποιον άλλον, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Αύγουστο ως το Νοέμβριο του 2005 σε 122 ασθενείς που είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν για τα φάρμακα κατά του AIDS και τα διαγνωστικά τεστ, πριν εγγραφούν στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στο Γενικό Νοσοκομείο του Λάγκος.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στην Κινσάσα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η επιβολή πληρωμής μέρους της περίθαλψης αποδείχθηκε ότι ήταν σημαντικό εμπόδιο για την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Όταν οι ΓΧΣ κατάργησαν την πληρωμή για την περίθαλψη, άρχισαν να προσέρχονται περισσότεροι ασθενείς στην κλινική τους κατά του AIDS.

Οι ΓΧΣ παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 57.000 ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS σε 29 χώρες. Στη Νιγηρία, οι ΓΧΣ περιθάλπουν περισσότερους από 950 ασθενείς με χορήγηση αντιρετροϊκών σε μία κλινική ολοκληρωμένης φροντίδας στο Λάγκος.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620