Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Όταν η φιλοσοφία συναντά την ποίηση…

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2005, ώρα 19.00, στη διάλεξη του Δημήτρη Βλάχου, φιλόλογου – ιστορικού, με θέμα:

«Όταν η φιλοσοφία συναντά την ποίηση… :

το σώμα και ο μύθος στο έργο του Φρειδερίκου Νίτσε και του Γιώργου Σεφέρη – Εκλεκτικές συγγένειες στο έργο του Γερμανού φιλοσόφου και του Έλληνα ποιητή»

Η φιλοσοφία και η ποίηση αποτελούν εκδηλώσεις της ενότητας του ανθρώπινου πνεύματος, χωρίς ωστόσο καμιά από τις δυο να παραιτείται από την αυτονομία της. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ο φιλοσοφικός και ο ποιητικός λόγος βρίσκονται αντιμέτωποι με θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως είναι η αλήθεια, η ομορφιά, ο πόνος, το νόημα της ζωής. Τότε, φιλοσοφία και ποίηση συναντιούνται για λίγο και διαλέγονται, για να χωρίσουν και πάλι στη συνέχεια, ακολουθώντας η καθεμιά το δικό της δρόμο. Αφού λοιπόν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι η ζωή στην εποχή της νεωτερικότητας θέτει κοινά προβλήματα και στο φιλόσοφο και στον ποιητή, θα αναζητήσουμε τις «εκλεκτικές συγγένειες» ανάμεσα στο έργο του Φρειδερίκου Νίτσε και του Γιώργου Σεφέρη. Θα εξερευνήσουμε δηλαδή τα σημεία εκείνα όπου ο λόγος ενός από τους πιο ποιητικούς φιλοσόφους συναντά το λόγο ενός από τους πιο στοχαστικούς ποιητές.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δημήτρης Βλάχος είναι φιλόλογος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και εργάζεται την τελευταία δεκαετία στην Ξάνθη (3ο Ενιαίο Λύκειο). Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης με ειδίκευση στη Βαλκανική Ιστορία (θέμα της διατριβής ο σερβικός και κροατικός εθνικισμός τον 19ο αιώνα). Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και γερμανικά περιοδικά (Ίνδικτος, THETIS, Περί Θράκης) και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις στην Ξάνθη. Η ιστορία των ιδεών, η εθνική ιδεολογία και η φιλοσοφία της Ιστορίας αποτελούν τα πεδία του ειδικότερου ενδιαφέροντός του.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» στο κτίριο του Ιδρύματος στην οδό 12 Αποστόλων –Οδ. Ανδρούτσου στην Ξάνθη τηλ. 2541026635Email: fthrace@xan.forthnet.gr www.thraceland.gr http://alex.eled.duth.gr/academy.

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620