Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαΐου και ώρα 19.00 σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη των Στέφανου Ιωαννίδη και Κατίνας Βέικου – Σεραμέτη.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το λογοτεχνικό έργο του Στέφανου Ιωαννίδη και της Κατίνας Βέικου – Σεραμέτη στην οποία θα συμμετέχουν με διαλέξεις, ανάγνωση ποιημάτων και παρουσιάσεις οι:

  • Θ. Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας,
  • Δ. Κασαπίδης, ιστοριοδίφης,
  • Γ. Ανδρέου, ερευνήτρια,

· Δ. Κατάκη, φιλόλογος

καθώς και μαθητές από το 1ο Ενιαίο Λύκειο Ξάνθης που βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους σε μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε με θέμα: «Το πνευματικό έργο της Ξανθιώτισσας λογοτέχνιδος Κατίνας Βέικου-Σεραμέτη»

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν επίσης, εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικών έργων, χειρογράφων, κειμένων του Στέφανου Ιωαννίδη, της Κατίνας Βέικου – Σεραμέτη και άλλων εκπροσώπων της λογοτεχνίας της Ξάνθης.

Μεταπολεμική Λογοτεχνία της Ξάνθης.

Κατά τη δεύτερη πεντηκονταετία του 20ου αιώνα η περιοχή της Ξάνθης ευτύχησε ιδιαίτερα στο χώρο των Γραμμάτων και της Λογοτεχνίας.

Δύο είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της λογοτεχνικής άνθισης : Κατίνα Βέικου – Σεραμέτη και Στέφανος Ιωαννίδης. Πεζογραφία, Ποίηση, Ιστοριογραφία, Λαογραφία, Θέατρο είναι οι χώροι συγγραφικής τους δράσης. Και ένα όργανο που στήριξε και πρόβαλε τη συγγραφική και γενικότερη πολιτιστική παραγωγή, το περιοδικό « Θρακικά Χρονικά ».

Εκτός από τον Ιωαννίδη και τη Σεραμέτη δραστηριοποιούνται και άλλοι πολλοί, όπως Ευάγγελος Λάμπρου και Ιωσήφ Νικολαϊδης που έμειναν ως το θάνατό τους στην Ξάνθη, ενώ άλλοι και άλλες ζούνε στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γράφουν λογοτεχνικά κείμενα, χωρίς να χάσουν τους δεσμούς με την πατρίδα.

Τέλος, στις δύο τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα μια νέα γενιά λογοτεχνών εκφράζεται με σύγχρονους τρόπους.

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με μια σειρά εκδηλώσεων στο διάστημα 3 – 5 Μαΐου 2006 θα φωτίσει την πεντηκονταετία αυτή Τέχνης του Λόγου στην Ξάνθη.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη» στο κτίριο του Ιδρύματος στην οδό 12 Αποστόλων και Οδ. Ανδρούτσου με την ευγενική υποστήριξη της χαλβαδοποιείας Μ. Τασελαρίδη, Παναγή Τσαλδάρη 38, Ξάνθη.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620