Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ-

Η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στο Λίβανο με δυσκολία

Βηρυτός, 1 Αυγούστου 2006. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του Λιβάνου δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Οι τεχνικές ομάδες των ΓΧΣ προσπαθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες να λύσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από τον σχεδόν ολοκληρωτικό αποκλεισμό του εδάφους του Λιβάνου. Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να βρεθούν τρόποι για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από ξηράς. Ήδη 90 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν μεταφερθεί με πλοία από την Κύπρο στη Βηρυτό. Ωστόσο, είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των αστικών πλοίων.

Περίπου 90 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν ήδη φτάσει στη Βηρυτό, ενώ άλλοι 100 τόνοι αποτελούμενοι από σκηνές, κουβέρτες και ιατρικό υλικό των ΓΧΣ, βρίσκονται αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Λάρνακας, περιμένοντας να αποσταλούν.

Η τελευταία αποστολή υλικού έγινε το Σάββατο 29 Ιουλίου με 24 τόνους υλικού για αιμοκάθαρση και 6 επιπλέον τόνους με φάρμακα, χειρουργικά κιτ και εξοπλισμό εξυγίανσης νερού. Η πρωτεύουσα του Λιβάνου βρίσκεται μόνο 200 χιλιόμετρα μακριά. Ωστόσο, το ταξίδι διαρκεί περίπου 10 ώρες.

Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, οι ΓΧΣ κατάφεραν να αποστείλουν στο Λίβανο 60 τόνους μη ιατρικού υλικού, όπως κιτ προσωπικής υγιεινής και μαγειρικά σκεύη. Μέχρι τώρα, το υλικό αυτό έχει διανεμηθεί αλλά υπάρχουν ανάγκες για ακόμη περισσότερο.

Ακόμα κι αν η ομάδα που βρίσκεται στη Λάρνακα καταφέρει να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βηρυτό, οι δυσκολίες δε σταματούν εδώ. Η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο, στην Τύρο, στην Τζεζίν, στο Αλάυ και στη Σιδώνα, όπου οι ΓΧΣ έχουν ξεκινήσει προγράμματα παροχής βοήθειας, γίνεται μόνο με μικρά οχήματα, καθώς τα φορτηγά δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους λόγω των συχνών αεροπορικών επιδρομών.

Νότιος Λίβανος

Στην Τύρο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να λειτουργούν μία κλινική η οποία στεγάζεται σε ένα πρώην νοσοκομείο, όπου οι ιατρικές ομάδες πραγματοποιούν περίπου 80 ιατρικές συνεδρίες κάθε μέρα. Πολλοί από τους ασθενείς πάσχουν από χρόνιες παθήσεις αλλά δεν μπορούν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Από το περασμένο σαββατοκύριακο, οι ΓΧΣ παρέχουν επίσης ιατρική περίθαλψη στους εκτοπισμένους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια της πόλης. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν διανείμει φάρμακα σε Κέντρα Υγείας σε κάποια από τα γύρω χωριά.

Οι ΓΧΣ έχουν επίσης διανείμει μαγειρικά σκεύη, βρεφικό γάλα και σαπούνι σε 500 οικογένειες εκτοπισμένων στη Σιδώνα.

«Η πρόσβαση στις νότιες περιοχές της χώρας παραμένει δύσκολη και είναι τρομερά απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στα μέρη όπου οι κάτοικοι μάς έχουν περισσότερο ανάγκη», λένε οι εθελοντές.

Οι ΓΧΣ συνεχίζουν να αξιολογούν τις ανάγκες στην πόλη της Τζεζίν και έχουν διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια σε 3.000 εκτοπισμένους στα γειτονικά χωριά. Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται στρώματα και κουβέρτες, ενώ σε κάποιους έχουν αρχίσει να τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων.

Βηρυτός και περιοχή Σουφ

Στη Βηρυτό, περίπου 70.000 εκτοπισμένοι έχουν καταλύσει σε διάφορα σχολεία της περιοχής. Οι ομάδες των ΓΧΣ ξεκίνησαν να λειτουργούν Κινητές Ιατρικές Μονάδες στις ανατολικές και δυτικές περιοχές της πόλης, ενώ έχουν ήδη δεχτεί πάνω από 200 ασθενείς. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έλλειψη καθαρού νερού, αποχωρητηρίων και ντους. Υπάρχει επίσης έλλειψη παροχής θεραπείας για ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις. Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να αξιολογήσουν την κατάσταση στις περιοχές στο νότο και να διερευνήσουν την ανάγκη για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους κατοίκους της Βηρυτού.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να φύγουν από διάφορα μέρη του Λιβάνου και να εγκατασταθούν στην περιοχή Σουφ, νοτιοανατολικά της Βηρυτού. Καθημερινά προστίθενται κι άλλες οικογένειες. Κάποιοι από τους εκτοπισμένους δεν έχουν τίποτα δικό τους πλέον. Οι ομάδες των ΓΧΣ στις περιοχές Αλάυ και Μπέιτ Εντ Ντιν διάνειμαν μέσα σε τέσσερις μέρες αντικείμενα προσωπικής υγιεινής, μαγειρικά σκεύη και κουβέρτες σε αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή σε περίπου 600 οικογένειες -σχεδόν σε 4.000 ανθρώπους. Οι διανομές ξεκίνησαν επίσης στις πόλεις Μπαμντούν, Τσουεϊφάτ, Αλάυ και Καϊφούν. Η τοπική κοινωνία παρέχει βοήθεια στους εκτοπισμένους, αλλά έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες και σε κάποιες περιοχές τα αποθέματα σε τρόφιμα έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν. Υπάρχει επίσης έλλειψη σε καθαρό πόσιμο νερό. Οι ομάδες των ΓΧΣ προσπαθούν να βελτιώσουν τις υποδομές ύδρευσης και υγιεινής στις περιοχές όπου έχουν καταλύσει οι εκτοπισμένοι.

Το Λιβανέζικο ιατρικό προσωπικό στην περιοχή αντιμετωπίζει με επιτυχία την κατάσταση. Ωστόσο, τα αποθέματα σε ιατρικό εξοπλισμό αρχίζουν να τελειώνουν, ιδιαίτερα αυτά για τις χρόνιες παθήσεις, οπότε οι ΓΧΣ τους προμήθευσαν με περισσότερα.

Στη Συρία

Στη Συρία, οι ΓΧΣ αξιολογούν τις ανάγκες των προσφύγων στη Δαμασκό αλλά και στις συνοριακές περιοχές. Μία ομάδα άρχισε να παρέχει βοήθεια σε 3.000 πρόσφυγες που έχουν καταλύσει σε σχολεία, γυμναστήρια και σε υπόστεγα.

* Οι ΓΧΣ εξακολουθούν να αποστέλλουν στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια και εθελοντές. Μέχρι στιγμής 38 άτομα διεθνές προσωπικό και πολλαπλάσιοι ντόπιοι εργαζόμενοι υποστηρίζουν τις δράσεις της οργάνωσης. Αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ χρησιμοποιούν τη Λάρνακα της Κύπρο ως βάση ανεφοδιασμού. Περίπου 90 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας απεστάλησαν από τη Λάρνακα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες των ΓΧΣ.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620