Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Κόσμος

Νότιος Λίβανος, 3 Αυγούστου 2006. Όταν η Κινητή Ιατρική Μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) έφυγε από την Τύρο το πρωί της 1ης Αυγούστου, το σχέδιο ήταν να φτάσει στο Ρμάις, μία πόλη νότια της Μπεντ Τζμπέιλ. Αυτή η Τρίτη ήταν η δεύτερη μέρα της παύσης των αεροπορικών επιδρομών που είχε ανακοινωθεί την Κυριακή το βράδυ.

Στις 10 το πρωί, η ομάδα των ΓΧΣ στοίβαξε μέσα σε δύο άσπρα αυτοκίνητα φάρμακα και ένα κινητό κιτ επείγουσας ιατρικής παρέμβασης. Ύστερα από το συνηθισμένο τηλεφώνημα για την εξασφάλιση άδειας από τις Ισραηλινές αρχές για τη μετακίνηση έξω από την Τύρο, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με τις προηγούμενες μέρες: καμία άδεια δε δόθηκε γι’ αυτήν την ανθρωπιστική αποστολή.

Μία ομάδα αποτελούμενη από ένα χειρουργό, το συντονιστή και τον επικεφαλής της αποστολής αναχώρησε για τον πρώτο προορισμό, την Μπεντ Τζμπέιλ, όπου την προηγούμενη μέρα οι ΓΧΣ είχαν στείλει ήδη χειρουργικό υλικό. Δεν ήταν εύκολο να βρεθεί ένας ασφαλής δρόμος προς την πόλη. Οι δρόμοι είχαν βομβαρδιστεί νωρίτερα ή βρίσκονταν πολύ κοντά σε μέρη όπου συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί. Αλλά οι δύο Λιβανέζοι οδηγοί δεν έδειχναν κανένα σημάδι φόβου και ήταν αποφασισμένοι να οδηγήσουν προς την «λάθος» κατεύθυνση.

Μετά από 40 λεπτά η ομάδα έφτασε στην Τεμπνίν, μία πόλη με ένα μεγάλο νοσοκομείο, που ακόμα λειτουργεί. Η Τεμπνίν είναι σημείο διέλευσης και συνάντησης των αμάχων που φεύγουν από διάφορες περιοχές ελπίζοντας να βρουν έναν τρόπο να φτάσουν στην Τύρο. Ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά περίμεναν για να βρουν ένα οποιοδήποτε διαθέσιμο μέσο μεταφοράς και να φύγουν από την περιοχή πριν ξαναρχίσουν οι αεροπορικές επιθέσεις.

Από την Τεμπνίν, η ομάδα συνέχισε για την Μπέντ Τζμπέιλ. Στο τοπικό νοσοκομείο συναντήθηκαν με τους Λιβανέζους γιατρούς, που ήταν απασχολημένοι περιθάλποντας τέσσερις τραυματίες. Η Μπεντ Τζμπέιλ έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, με κατεστραμμένα σπίτια, φορτηγά, αυτοκίνητα, όπου και αν κοιτάξεις. Οι ντόπιοι και κάποιοι δημοσιογράφοι είπαν στους ΓΧΣ ότι πολλοί τραυματίες ήταν εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι στο χωριό Αϊταρούν, τρία χιλιόμετρα ανατολικά από την Μπεντ Τζμπέιλ. Εκείνο το πρωί, ο δρόμος που συνδέει το χωριό με την πόλη είχε κλείσει λόγω των βομβαρδισμών.

«Έπρεπε να αποφασίσουμε μέσα σε λίγα λεπτά. Το Αϊταρούν είναι ένα χωριό πολύ κοντά στα σύνορα και έχει βομβαρδιστεί. Καμία ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες», είπε ο Κρίστοφερ Στόουκς, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ. «Αποφασίσαμε να πάμε, να περιθάλψουμε και να πάρουμε μαζί μας τους τραυματίες κάποια στιγμή που θα έχουν σταματήσει οι βομβαρδισμοί».

Τα δύο αυτοκίνητα των ΓΧΣ έφυγαν από την Μπεντ Τζμπέιλ για το Αϊταρούν. Στο δρόμο, η ομάδα είδε αυτοκίνητα γεμάτα με τρομοκρατημένους ανθρώπους που ανέβαιναν το λόφο εγκαταλείποντας την περιοχή. Φτάνοντας στο χωριό, η ομάδα είδε ότι τα περισσότερα σπίτια είτε είχαν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς είτε είχαν καταστραφεί ολοσχερώς.

Στο Αϊταρούν, οι κάτοικοι πλησίασαν την ομάδα των ΓΧΣ και τους ζήτησαν να περισυλλέξουν τους τραυματίες από το χωριό. Οι ντόπιοι οδήγησαν τους ΓΧΣ από σπίτι σε σπίτι για να ψάξουν για τραυματίες. Ο Μαρσιάλ Λεντέκ, ο χειρουργός των ΓΧΣ, και η υπόλοιπη ομάδα ακολούθησαν τους κατοίκους. Δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιον τραυματία. Οι άνθρωποι που είχαν τραυματιστεί είχαν ήδη πεθάνει, ή κατάφεραν να φύγουν, ή βρίσκονταν βαθιά θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Κάποια στιγμή, τρεις ηλικιωμένες γυναίκες και ένας ανάπηρος άντρας βγήκαν από ένα υπόγειο. Εντελώς τρομοκρατημένοι, έτρεξαν προς το αυτοκίνητο των ΓΧΣ εκλιπαρώντας τους να τους πάρουν μακριά από αυτό το μέρος. Λίγα λεπτά αργότερα περίπου 40 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και ηλικιωμένοι, άρχισαν να βγαίνουν μέσα από κατεστραμμένα κτίρια και να ζητούν από τους ΓΧΣ να τους πάρουν μαζί τους.

Ενώ ο χειρουργός έλεγχε αν υπήρχαν τραυματίες ανάμεσά τους, άρχισαν να πέφτουν πύραυλοι πολύ κοντά στην περιοχή. Μαζί με μία ομάδα δημοσιογράφων και τρεις ντόπιους οδηγούς, η ομάδα των ΓΧΣ μπόρεσε να φτιάξει ένα κομβόι και να πάρει αυτούς τους ανθρώπους μακριά από το Αϊταρούν. Ο δρόμος της επιστροφής ήταν δύσκολος, αρκετές φορές τα αυτοκίνητα δυσκολεύονταν να περάσουν από τους κατεστραμμένους δρόμους, αλλά τελικά κατάφεραν να φτάσουν με ασφάλεια στην Μπεντ Τζμπέιλ.

«Ήταν απίστευτο και σοκαριστικό να βλέπεις αυτές τις ηλικιωμένες γυναίκες να βγαίνουν μέσα από κατεστραμμένα σπίτια, φωνάζοντας, κλαίγοντας, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια. Δεν μπορέσαμε να βρούμε κανέναν τραυματία, αλλά η έντονη μυρωδιά των πτωμάτων βρισκόταν παντού τριγύρω μας», αφηγείται o Λεντέκ.

Αργά το απόγευμα, η ομάδα των ΓΧΣ επέστρεψε με σχετική ασφάλεια στην Τύρο.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620