Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης μίλησε χθες ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, στην εκδήλωση της Τοπικής Οργάνωσης ΟΝΝΕΔ Σταυρούπολης «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ: Τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στην Αγροτική Ανάπτυξη, στην Περιφέρεια και στην Παιδεία.»

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τάτσης είπε:

«Η Ε.Ε. διανύει σήμερα μια περίοδο καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της. Έχει πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της. Η προσχώρηση των νέων μελών την ισχυροποιεί και οδηγεί στην ουσιαστική επανένωση της Ηπείρου μας.

Καλωσορίζουμε όλα τα νέα μέλη, όλους τους λαούς που αποφάσισαν να πορευτούν μαζί μας προς μια νέα εποχή.

Η Διεύρυνση, όμως, έφερε στο προσκήνιο, με τρόπο ακόμη πιο επιτακτικό και ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη συνεννόηση, την σύνθεση απόψεων, την συνένωση προσπαθειών αλλά και την πολιτική συνοχή της Ένωσης.

Το πρώτο βήμα είναι ασφαλώς οι θεσμικές αλλαγές. Η σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης κατέληξε στην υιοθέτηση μιας Συνταγματικής Συνθήκης που ανταποκρίνεται στην απαίτηση του γενικού συμφέροντος. Ενδεχομένως, ο καθένας από εμάς θα ήθελε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κορυφαία Συνθήκη περισσότερες ή ειδικότερες ρυθμίσεις.

Εμείς π.χ. υποστηρίξαμε, ανεπιτυχώς, την συμπερίληψη μιας αναφοράς στην χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης στο προοίμιο της Συνταγματικής Συνθήκης ως ζήτημα που αφορά τις ιστορικές μας καταβολές και όχι ως μια θρησκευτική δήλωση.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία του συμβιβασμού, αυτή η διαδικασία της αμοιβαίας υποχώρησης είναι η διαδικασία μέσα από την οποία λειτουργεί η Ε.Ε., είναι η διαδικασία που έχει φέρει την εξάπλωση και ενίσχυση της Ευρώπης όπως το είχε προβλέψει ο Κων/νος Καραμανλής.

Το Σύνταγμα είναι μια θεσμική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει την Ένωση πιο λειτουργική και παράλληλα αποτελεί εγγύηση για την ισότητα των κρατών μελών. Επιδιώκει εκείνη την σύνθεση και ισορροπία που θα εξασφαλίζει από την μία την αποτελεσματικότητα και από την άλλη τα βασικά συμφέροντα κάθε κράτους-μέλους, αλλά και του συνόλου της Ένωσης.

Το Σύνταγμα προβλέπει ένα ισχυρό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια Επιτροπή που θα εγγυάται την ενίσχυση της Κοινοτικής Μεθόδου. Η σύνθεση της Επιτροπής στηριζόμενη σ’ ένα σύστημα ισότιμης εναλλαγής μεταξύ κρατών-μελών θα αντανακλά την δημογραφική και γεωγραφική ποικιλία της Ε.Ε. και θα της προσφέρει νομιμοποίηση και δημόσια αποδοχή.

Το σύστημα της ειδικής διπλής πλειοψηφίας εξασφαλίζει μια νομοθετική διαδικασία που είναι αποτελεσματική, δημοκρατική και κατανοητή στους πολίτες.

Η θέσπιση ενός κατώτατου ορίου εκπροσώπησης κάθε κράτους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η δημιουργία ενός Υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων αποτελούν θετικά βήματα.

Ο δρόμος που έχει διανύσει η Ένωση μας μέχρι σήμερα δεν είναι μικρός. Διέψευσε τις Κασσάνδρες και δικαίωσε τους μεγάλους οραματιστές.

Σήμερα όμως πρέπει να οραματιστούμε και να παλέψουμε για πολύ περισσότερο.

Έχουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα βασίζεται σε κοινά οράματα και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται τόλμη και φιλοδοξία όχι η αναζήτηση του ελάχιστου κοινού παρανομαστή και μιζέρια, χρειάζονται πρωτοβουλίες κι όχι μοιρολατρεία.

Τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε σχέση με το βάθος του ιστορικού χρόνου αποδεικνύουν ότι οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες.»

Από το Γραφείο Τύπου

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620