Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Δελτίο Τύπου

Μαρόκο: Η βία από τις αρχές και τις συμμορίες μεγάλη απειλή για τους μετανάστες

Μαδρίτη/Ραμπάτ, 4 Οκτωβρίου 2005. Σε μία Έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 29 Σεπτεμβρίου (βρείτε ολόκληρη την έκθεση στο www.msf.gr), η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) αποκαλύπτει την αυξανόμενη βία κατά των μεταναστών που περνούν από το Μαρόκο στην Ισπανία. Οι ΓΧΣ αναφέρουν ότι πάνω από το 1/4 των ασθενών τους έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης ως αποτέλεσμα των διώξεων και των επιθέσεων.

Από τις αρχές του 2003, οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν με Κινητές Ιατρικές Μονάδες και παρακολουθούν τις κοινότητες των μεταναστών για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιδημιών. Τα ιατρικά στοιχεία και οι μαρτυρίες που συλλέγονται από τις ομάδες των ΓΧΣ και αφορούν στους μετανάστες, αποκαλύπτουν ότι από τις συνολικά 10.232 ιατρικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο του 2003 ως τον Αύγουστο του 2005, οι 2.544 σχετίζονταν με περιστατικά βίας. Τα στοιχεία αυτά καθιστούν τη βία ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο υγείας γι’ αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό, σε συνδυασμό με τις ασθένειες που είναι αλληλένδετες με τις φτωχές συνθήκες διαβίωσης.

Οι μετανάστες που έχουν πέσει θύματα βίας και έχουν καταφύγει στους ΓΧΣ επισημαίνουν ότι τα τραύματά τους έχουν προκληθεί από:

· τις μαροκινές αστυνομικές δυνάμεις (44%)

· τις ισπανικές δυνάμεις (18%)

· συμμορίες εγκληματιών (17%)

· ανθρώπους της μαφίας ή δίκτυα που εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων (12%)

· συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών (2%)

· ατυχήματα (7%)

Οι τραυματισμοί περιλαμβάνουν τραύματα από σφαίρες, από ξυλοδαρμούς και επιθέσεις σκύλων στην προσπάθεια των μεταναστών να ξεφύγουν από τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας. Έχουν επίσης αναφερθεί και θάνατοι.

Οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς τα συγκεκριμένα στοιχεία αποκαλύπτουν συστηματική άσκηση βίας και ταπεινωτική μεταχείριση που το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξήσουν τον πόνο και την περιθωριοποίηση των ανθρώπων οι οποίοι είναι ήδη εκτεθειμένοι σε εξαιρετικά επισφαλείς και συχνά απάνθρωπες συνθήκες.

Οι ΓΧΣ στο Μαρόκο

Οι ΓΧΣ λειτουργούν σήμερα προγράμματα στην Ταγγέρη, στο Ναντόρ και την Ούζντα. Κινητές Ιατρικές Μονάδες παρέχουν προληπτική φροντίδα (εμβολιασμούς, προγεννητική φροντίδα, οικογενειακό προγραμματισμό), περίθαλψη για τους ασθενείς με HIV/AIDS και εφοδιασμό με ιατροφαρμακευτικό υλικό. Παράλληλα, οι ΓΧΣ προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τις μαροκινές αρχές για θέματα που αφορούν στους μετανάστες. Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στο Μαρόκο από το 1997.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ.: 210-5200500/693-6699007/ press@msf.gr (Σοφία Ιωάννου, Υπεύθυνη Τύπου)

Διαβάστε την Έκθεση που έφεραν στη δημοσιότητα οι ΓΧΣ για τους μετανάστες από το Μαρόκο στη διεύθυνση www.msf.gr

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620