Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Κόσμος

Αυξάνεται ο υποσιτισμός στη Σομαλία

Γενεύη, 14 Ιουνίου 2006. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ασθενών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό στην πόλη Ντίνσορ της Σομαλίας. Παρά τις πρόσφατες βροχές που έφεραν ελπίδες για τη σοδειά του Ιουλίου και διευκόλυναν την πρόσβαση των κατοίκων και των κοπαδιών σε αποθέματα νερού, όλο και περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από την έλλειψη τροφής. Το Θεραπευτικό Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει δεχτεί από τις αρχές του 2006 περισσότερους από 600 ασθενείς· αριθμός δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.

Το Κέντρο Υγείας του Ντίνσορ που λειτουργεί υπό την εποπτεία των ΓΧΣ αποτελεί τη μόνη δομή υγείας στην περιοχή Μπέι, όπου περίπου 650.000 άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα. Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις σε δύσβατους δρόμους με παλιά οχήματα, περνώντας από πολυάριθμα σημεία ελέγχου της πολιτοφυλακής προκειμένου να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Τις τελευταίες 15 μέρες, οι εισαγωγές στο πρόγραμμα σχεδόν διπλασιάστηκαν, με 73 εισαγωγές παιδιών την πρώτη εβδομάδα και 87 εισαγωγές τη δεύτερη. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι αυτά που έχουν πληγεί περισσότερο από την επισιτιστική κρίση και υποφέρουν τόσο από οξεία διάρροια όσο και από μολύνσεις του αναπνευστικού.

Οι ΓΧΣ περιθάλπουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 330 παιδιά στο Θεραπευτικό Επισιτιστικό τους πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει Κινητές Μονάδες που παρεμβαίνουν στην περιοχή και το Θεραπευτικό Επισιτιστικό Κέντρο στην πόλη Ντίνσορ, όπου παραπέμπονται τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία.

«Η επιδείνωση της κατάστασης υγείας των κατοίκων της Σομαλίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική και το έντονο πολιτικό κλίμα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κλιμάκωση μέσα στους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα σε μία εποχή όπου το νότιο μέρος της χώρας αντιμετωπίζει μία σοβαρή επισιτιστική κρίση μετά από χρόνια ξηρασίας», δηλώνει ο Μπρούνο Γιόχουμ, συντονιστής του προγράμματος της Σομαλίας στην Ελβετία.

Πέρα από τις επιπτώσεις της ξηρασίας, μεγάλο μέρος της Σομαλίας παραμένει χωρίς καμία υπηρεσία υγείας σε λειτουργία και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού αλλά και ασθενειών όπως η φυματίωση, η διάρροια και η ελονοσία. Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 παιδιά πεθαίνει πριν συμπληρώσει τα πέντε χρόνια ζωής.

«Σε πολλά μέρη της χώρας, οι μηχανισμοί αντίδρασης έχουν φτάσει στα όριά τους. Η έλλειψη διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων ικανών να παρέχουν ποιοτική φροντίδα εντείνει την ανέχεια στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι της Σομαλίας», συμπληρώνει ο Γιόχουμ.

Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στη Σομαλία από την αρχή του εμφύλιου πολέμου το 1991, με 8 ιατρικά προγράμματα που λειτουργούν με την υποστήριξη διεθνών εθελοντών και ντόπιου προσωπικού. Το 2005, οι ΓΧΣ πραγματοποίησαν περισσότερες από 350.000 ιατρικές συνεδρίες και εισήγαγαν πάνω από 10.000 ασθενείς για νοσηλεία.

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620