Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Αθλητικά Νέα

Για δεύτερη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ και μάλιστα αυτή τη φορά εκτός έδρας

του Φάνη Καραμπιπέρη
fanis@xan.gr

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης! Ένα χρόνο μετά τον άθλο της Εθνικής ποδοσφαίρου, η Εθνική μπάσκετ ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Το παραμύθι άρχισε στις 16 Σεπτεμβρίου με τη νίκη επί της Γαλλίας και ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου με τον θρίαμβο επί της Γερμανίας, ενώ ο δεύτερος αυτός τίτλος για την Εθνική του μπάσκετ επιτεύχθηκε εκτός έδρας.

Το αγωνιστικό μέρος πιστεύουμε ότι το είδε όλη η Ελλάδα και έτσι περνά σε δεύτερη μοίρα αφού οι διεθνείς μας μετά το 3-4 στο 3΄ μετέτρεψαν τον τελικό σε περίπατο δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες να ξεκινήσουν από νωρίς τα πανηγύρια.

Να πούμε μόνο τα 10λεπτα της ιστορικής αναμέτρησης: 19-12, 39-32, 64-48, 78-62.

ΕΛΛΑΔΑ(17/24 βολές, 20/39 δίποντα, 7/21 τρίποντα, 29 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 8 λάθη, 14 κλεψίματα):: Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8(2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22(4τρ, 6ας), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11(2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Βούχερερ 6, Πέσιτς 2, Νοβίτσκι 23(1), Σούλτσε 5(1), Ντεμιρέλ 3, Γκριν 2, Γκάρετ 2, Φέμερλιγκ 11, Ρόλερ 4, Μάρας 2, Νικαγκμπάτζε 2.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Είναι απίστευτο,μοιάζεισαν όνειρο. Από την πρώτη μέρα είχα πει πως το μόνο που χρειάζεται αυτή η ομάδα είναι υποστήριξη. Δείξαμε με την επιτυχία μας ότι μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά με λίγη οργάνωση και σεβασμό ο ένας στον άλλο»

Θοδωρής Παπαλουκάς: «Δεν με νοιάζει που με επέλεξαν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης γιατί ήμουν στην καλύτερη ομάδα. Από εδώ και πέρα με την βοήθεια όλων μας, πιστεύω, πως αυτή η χρυσή ομάδα θα πάει ακόμα ψηλότερα»

Δημήτρης Διαμαντίδης: «Δεν τον περίμενα πως στα 25 χρόνια μου θα ήμουν πρωταθλητής Ευρώπης. Αλλά να που έγινε και αυτό. Στη ζωή δεν πρέπει να υπολογίζεις αλλά να δουλεύεις για κάποιο στόχο σου. Τώρα δεν μας ενδιαφέρει το Παγκόσμιο αλλά όταν θα έρθει η ώρα θα είμαστε έτοιμοι. Αρκεί να έχουμε υγεία»

Νίκος Χατζηβρέττας: «Σήμερα ζούμε μια φανταστική ημέρα. Θα το χαρούμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Είμαστε ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Ήμασταν μια γροθιά και τα καταφέραμε. Το καλύτερο γούρι μας ήταν η δουλειά μας»

Γιώργος Βασιλακόπουλος: «Η μεγαλύτερη στιγμή της αθλητικής σταδιοδρομίας μου. Αξιώθηκα να δώσω το Κύπελλο του Πρωταθλητή Ευρώπη στην ελληνική ομάδα. Δεν είναι ανεπανάληπτες οι στιγμές. Μπορούν να επαναληφθούν και πάλι»

Κώστας Καραμανλής: «Ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ, η ομάδα που πριν 18 χρόνια έκανε τους Έλληνες υπερήφανους, κατακτά σήμερα και πάλι την ψηλότερη κορυφή της Ευρώπης. Ο Αθλητισμός αναδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, σε μεγάλο εθνικό κεφάλαιο το οποίο, όλες και όλοι μαζί οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Στους παίκτες μας, στον προπονητή και τους συνεργάτες του, σε όλους τους συντελεστές της μεγάλης αυτής επιτυχίας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Τους εύχομαι να συνεχίζουν την προσπάθειά τους με το ίδιο πάθος, την ίδια μεθοδικότητα και κυρίως με τη σοβαρότητα και τη σεμνότητα που τους διακρίνει»

Γιώργος Ορφανός: «Τα παιδιά της Ελλάδας μας ανέβασαν στον ουρανό. Θερμά συγχαρητήρια στον Παναγιώτη Γιαννάκη, στους παίκτες, στην Ομοσπονδία και σε όλους όσους, με τη δική τους προσπάθεια, η ομάδα έφτασε στην κορυφή»

***Λίγο πριν την απονομή των μεταλλίων στις ομάδες, ανακοινώθηκε η καλύτερη πεντάδα του Ευρωμπάσκετ. Σε αυτήν υπάρχουν δύο Ελληνες, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Oι άλλες τρεις ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι (Γερμανία), Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Ισπανία) και Μπορίς Ντιό (Γαλλία).

***Ήταν αναμενόμενο ότι λίγα λεπτά μετά τη λήξη του τελικού του Ευρωμπάσκετ η Ομόνοια, ο Λευκός Πύργος και γενικά κάθε γωνιά της Ελλάδας θα γέμιζε από Έλληνες φιλάθλους που θα πανηγύριζαν την ευρωπαϊκή πρωτιά στο μπάσκετ. Το ίδιο έγινε και στην κεντρική πλατεία της πόλης μας όπου βρέθηκαν περί τους 500 Ξανθιώτες.

Οι αγώνες της Εθνικής μας η οποία συμμετείχε στον Γ΄όμιλο
16/9
Σλοβενία – Βοσνία/Ερζ. 74-65
Γαλλία – Ελλάδα 50-64
17/9
Βοσνία/Ερζ. – Γαλλία 62-79
Ελλάδα – Σλοβενία 56-68
18/9
Σλοβενία – Γαλλία 68-58
Ελλάδα – Βοσνία/Ερζ. 67-50
Βαθμολογία
1. Σλοβενία 6
2. Ελλάδα 5
3. Γαλλία 4
4. Βοσνία/Ερζ. 3

Β’ φάση (20/9)
Α' Προημιτελικοί Αγώνες (χιαστί)
Γερμανία – Τουρκία 66-57
Κροατία – Ιταλία 74-66
Ελλάδα – Ισραήλ 67-61
Σερβία/Μαυρ. – Γαλλία 71-74

Β' Προημιτελικοί Αγώνες (22-23/9)
Ρωσία – Ελλάδα 61-66
Λιθουανία – Γαλλία 47-63
Σλοβενία – Γερμανία 62-76
Ισπανία – Κροατία 101-85

Ημιτελικά (24/9)
Ελλάδα – Γαλλία 67-66
Γερμανία – Ισπανία 74-73

Μεγάλος Τελικός
ΕΛΛΑΔΑ – Γερμανία 78-62

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620