Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Ελλάδα

Επίσημα αναγνωρισμένο και από το Ελληνικό Δημόσιο το πιστοποιητικό  ECDL.

 

του Βασίλη Γ. Ταβουλτσίδη*

info@dias.edu.gr

 

Όπως ορίζεται στις διατάξεις του Π.Δ 44/2005, στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για προσλήψεις σε θέσεις του Δημοσίου από 1/1/2006 οι γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών θα αποδεικνύονται και «με πιστοποιητικά Πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ που εκδίδονται από φορείς οι οποίοι πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ) με βάση τη διεθνή επί του θέματος πρακτική, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές, το λογισμικό, τις μεθόδους και τη διαδικασία.»

 

Η ECDL Ελλάς, με την από 1-2-2006 Απόφαση, του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ), αποτελεί τον 1ο Πιστοποιημένο Φορέα Χορήγησης Πιστοποιητικών Πληροφορικής αναγνωρισμένων και από το ελληνικό δημόσιο.

 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο ωστόσο έχει σαν αποτέλεσμα και κάποιες άλλες διαφοροποιήσεις στην μέχρι σήμερα διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικών. Με την από 1/2/2006 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Ε.Ε.Κ. (Πράξη Προέδρου ΔΣ Ο.Ε.Ε.Κ. Γ/2618/3.2.2006) ορίζεται ότι: «Η χρονική διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών πληροφορικής αναγνωρίσιμων και από το ελληνικό δημόσιο, που εκδίδονται από φορείς πιστοποιημένους από τον Ο.Ε.Ε.Κ., καθορίστηκε τριετής από την ημερομηνία έκδοσης κάθε πιστοποιητικού. Η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Ε.Ε.Κ.».

 

Θέλω να επισημάνω ότι τον τελευταίο καιρό έχει σκόπιμα αναπτυχθεί μία παραφιλολογία ότι κάποια άλλα πιστοποιητικά δεν θα έχουν τον περιορισμό της 3ετίας. Θα πρέπει λοιπόν να τονιστεί ότι όλα τα πιστοποιητικά που θα πιστοποιήσει ο ΟΕΕΚ - όπως έκανε ήδη με το πιστοποιητικό ECDL - θα έχουν αυτόν τον περιορισμό χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.

 

Το πιστοποιητικό ECDL, όπως ορίζει το Ίδρυμα ECDL που αποτελεί το θεματοφύλακα του Προγράμματος ECDL παγκοσμίως, αποτελεί ένα εφόδιο ζωής για τον κάτοχό του. Το νέο θεσμικό πλαίσιο ωστόσο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα ορίζει την 3ετή διάρκεια του πιστοποιητικού. Στο πλαίσιο αυτό η ECDL Ελλάς προσφέρει στους κατόχους τη δυνατότητα επικαιροποίησης του πιστοποιητικού τους. Όσοι έχουν αποκτήσει το ECDL την τελευταία τριετία, και συνεπώς είναι ακόμα αποδεκτό από τον ΟΕΕΚ, μπορούν να το επικαιροποιήσουν, αποδεικνύοντας την ενασχόληση τους με τα γνωστικά πεδία στα οποία έχουν πιστοποιηθεί. Αρκεί να δηλώσουν ότι τα χρησιμοποιούν στην εργασία τους, αυτοαπασχολούμενοι ή με κάποιο άλλο τρόπο. Η διαδικασία θα ανακοινωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα από την ECDL Ελλάς.

 

Η επικαιροποίηση του πιστοποιητικού ECDL είναι δωρεάν και γίνεται με μια απλή ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση κάθε χρόνο. Αν ο υποψήφιος επικαιροποιήσει το πιστοποιητικό του για 3 συνεχόμενα χρόνια τότε η ECDL Ελλάς θα του εκδώσει ένα νέο πιστοποιητικό με καινούργια ημερομηνία έκδοσης που θα συνεχίσει να είναι αποδεκτό από τον ΟΕΕΚ.

 

Η διαπίστευση της ECDL Ελλάς από τον Ε.ΣΥ.Δ, τον κύριο φορέα Διαπιστεύσεων στην Ελλάδα, αλλά και η αναγνώριση της από τον ΟΕΕΚ καθιστούν αυτή τη στιγμή το ECDL μονόδρομο για τις προκηρύξεις του δημοσίου και του ΑΣΕΠ. Αν λοιπόν μέχρι τώρα είχατε αμφιβολίες για την αξία του πιστοποιητικού και κατά πόσο θα σας φανεί χρήσιμο σε κάποια προκήρυξη πλέον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αυτή τη στιγμή το ECDL σας προσφέρει την απόδειξη γνώσεων που ζητάτε.

 

*Ο Βασίλης Ταβουλτσίδης είναι ιδιοκτήτης του κέντρου εκμάθησης υπολογιστών ΔΙΑΣ που είναι εξεταστικό κέντρο της ECDL Ελλάς.

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620