Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης παρουσιάζουν στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης την φωτογραφική έκθεση έργων του αρχιτέκτονα Ντίνου Παπαϊωάννου.

Διάρκεια έκθεσης : Ιούνιος 2006.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ και ολοκληρώθηκε με την ευγενική υποστήριξη των:

ALTO δομικά υλικά
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Βιβλιοπωλεία,
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Φροντιστήριο- Computer - Σχέδιο
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Κέντρο Ξένων Γλωσσών,,
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ, Είδη Σχεδίου

Η Οργανωτική Επιτροπή:

Δρ. Στ. Πανταζοπούλου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος ΤΑΜ, ΔΠΘ,

Δρ. Αικ. Κρεμέζη, Καθηγήτρια, ΕΜΠ,

Δρ. Ν. Λιανός, Επ. Καθηγητής, ΤΑΜ, ΔΠΘ.,

Δρ. Ελένη Αμερικάνου, Επ. Καθηγητής, ΤΑΜ, ΔΠΘ,

Πάνος Εξαρχόπουλος, Επ. Καθηγητής, ΤΑΜ, ΔΠΘ,

Φράγκος Γιάννης, Πρόεδρος ΦΕΞ,

Χρυσάννα Λάμπρου, Αντ/δρος ΦΕΞ.

Πασχάλης Ξανθόπουλος, συντονιστής ΦΕΞ.

Εκτέλεση Έκθεσης:

Δρ. Ν. Λιανός, Επ. Καθηγητής, ΤΑΜ, ΔΠΘ.,

Πασχάλης Ξανθόπουλος, συντονιστής ΦΕΞ,

Ελένη Γούναρη, ΕΤΕΠ, ΤΑΜ, ΔΠΘ,

Στέλλα Δενδιλιάρη, Μαθηματικός, Υπ. Διδάκτωρ ΤΜΑ, ΔΠΘ,

Νατάσσα Ροδίου, Υπ. Διδάκτωρ ΤΜΑ, ΔΠΘ.

Πληροφορίες: Εργαστήριο Μορφολογίας Ρυθμολογίας ΤΜΑ-ΔΠΘ,

τηλ. 25410 79351, e-mail: nlianos@arch.duth.gr

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης fex1@acn.gr - 25410 25421

H Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου και ώρα 11.00 στο Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, με την συμμετοχή των:

Δρ. Μάρω Αδάμη, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.

Δρ. Αικατερίνη Κρεμέζη, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π.

Αναστάσιου Μπίρη, Καθηγητή Ε.Μ.Π.

Σπύρου Ρογκάν, Καθηγητή Ε.Μ.Π., M.arch, Un. Cornell.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΟΥ
Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κωνσταντίνος Σ. Παπαϊωάννου (1934-2004) γεννήθηκε στη Χίο και μέχρι το 1953 έζησε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο από το 1953 έως το 1958. Τον Φεβρουάριο του 1967, έπειτα από πρόταση του καθηγητή Π. Μιχελή, διορίστηκε επιμελητής στην τότε Έδρα Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας της Σχολής. Το 1977 αναγορεύτηκε διδάκτωρ ΕΜΠ. Εξελέγη καθηγητής το 1998. Για μεγάλο διάστημα διεύθυνε το σπουδαστήριο Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας καθώς και το Αρχείο Αρχιτεκτονικών Μελετών. Το 2004 του απενεμήθη ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Υπήρξε σημαντική παρουσία για τη Σχολή, με πολύτιμη προσφορά στην παιδεία του αρχιτέκτονα για περισσότερα από 35 χρόνια. Εμπνευσμένος δάσκαλος, ακούραστος ερευνητής και καταξιωμένος αρχιτέκτονας πρόσφερε διδακτικό έργο που πήγαζε από την πλούσια θεωρητική του γνώση και την εμπειρία του. Συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση και διδασκαλία των μαθημάτων της γνωστικής περιοχής της Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας, καθώς και στη διαμόρφωση μεθοδολογίας για την κριτική ανάλυση των αρχιτεκτονικών μορφών, με εφαρμογή τόσο σε δημιουργίες της αρχιτεκτονικής παράδοσης, όσο και σε έργα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Με αναμφισβήτητες συνθετικές ικανότητες, κατεύθυνε τους σπουδαστές στο πώς να διερευνούν και να αντιμετωπίζουν συνθετικά τα ειδικά μορφολογικά προβλήματα που προκύπτουν σε έργα όπως ένας ναός ή ένα νέο κτίσμα που οφείλει να ενταχθεί στον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα ενός παραδοσιακού οικιστικού συνόλου. Με βαθειά γνώση της ποικιλίας των τύπων και μορφών της αρχιτεκτονικής παράδοσης και ξεκάθαρες απόψεις για τη μορφή του σύγχρονου, η οποία οφείλει να ακολουθεί το πνεύμα και όχι το γράμμα της αρχιτεκτονικής παράδοσης και να σέβεται τον ιδιαίτερο αισθητικό χαρακτήρα του κάθε παραδοσιακού οικισμού, συνέβαλε ουσιαστικά στο σύγχρονο διάλογο για τη διατήρηση των ιστορικών-παραδοσιακών συνόλων.

Το θεωρητικό του έργο, αποκαλυπτικό της διανοητικής του δύναμης και της ευρύτατης επιστημονικής του γνώσης, περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα, με πρωτότυπες καταγραφές και αναλύσεις θεμάτων της νεότερης αρχιτεκτονικής μας παράδοσης, κείμενα σχετικά με τα αντικείμενα διδασκαλίας του, καθώς και ερευνητικές εργασίες. Η διδακτορική του διατριβή «Τα ελληνικά μοναστήρια σαν αρχιτεκτονικές συνθέσεις», 1977 αποτελεί την σημαντικότερη ίσως μελέτη αισθητικής θεώρησης της αρχιτεκτονικής σύνθεσης συνόλων με ένα σύνθετο ιδεολογικό περιεχόμενο και ιδιαίτερα τυπολογικά χαρακτηριστικά. Ακολουθούν τα βιβλία «Σάμος, Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική», 1982, εκδ. Μέλισσα και το «Εκκλησίες και μοναστήρια της Σάμου», 1997, εκδ. Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Ν. Δημητρίου», ενώ στο τελευταίο «Το παραδοσιακό ελληνικό σπίτι», 2003, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ συγκεντρώνεται όλη η μέχρι τώρα γνώση για την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου μας και αναλύεται και συγκρίνεται το σύνολο των αρχιτεκτονικών τύπων κατοικίας. Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή βιβλίων όπως το «Βυζαντινά Μνημεία της Αττικής», 1970, εκδ. ΕΜΠ, «Τα λιθόστρωτα της Λέσβου», 1984 εκδ. Νομαρχία Λέσβου, «Το παραδοσιακό σπίτι στο Αιγαίο», 2001, εκδ. Ίδρυμα Π. και Ε. Μιχελή.

Ως αρχιτέκτων άφησε ένα πολυσήμαντο έργο, που καλύπτει ευρύτατη θεματολογία-από μικρές κατοικίες έως μεγάλα πανεπιστημιακά συγκροτήματα. Πάνω από 40 έργα του, τα περισσότερα μεγάλης κλίμακας, προέρχονται από βραβεύσεις σε αντίστοιχους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, στους οποίους έλαβε μέρος ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους του. Είχε τιμηθεί με 16 Α΄ βραβεία (13 σε πανελλήνιους και 3 σε κλειστούς διαγωνισμούς) 10 Β΄ βραβεία, 13 Γ΄ βραβεία και 5 επαίνους και εξαγορές. Πολλές από τις μελέτες ή πραγματοποιημένα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε αρχιτεκτονικά έντυπα.

Το όλο έργο του διέπει ο καθαρός αρχιτεκτονικός λόγος και συνθετικές αρχές που εξασφαλίζουν την ποιότητα της σύνθεσης, ενώ ορισμένα από τα έργα του έχουν καταξιωθεί ως οι αρτιότερες δημιουργικές εφαρμογές των αρχών του μοντέρνου κινήματος στον τόπο μας.

Η Οργανωτική Επιτροπή,

Ξάνθη, Ιούνιος 2006

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620