Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης

Tο Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης σας προσκαλεί στη συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο:

«Εγώ ‘λεγα να σ’ αγαπώ»

Με το τραγούδι και το παραμύθι από τη Μ.Ασία ως τη Ροδόπη

Συμμετέχουν:

- Το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «ΑΙΟΛΟΣ»

- Παραδοσιακοί μουσικοί από την ορεινή Ξάνθη

- Αμφιθέατρο Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΠΡΟΚΑΤ)

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2005 ώρα 8.00 μ.μ.

Κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο τόσο των Μικρασιάτικων όσο και των πομάκικων τραγουδιών που θα ακουστούν είναι ότι αποτελούν τραγούδια ερωτικά, τραγούδια της αγάπης. Εκτός από τα τραγούδια, στην παράσταση θα γίνει επίσης αφήγηση κειμένων και παραμυθιών από τη Μικρά Ασία και τη Ροδόπη με σκηνοθετική επιμέλεια της ηθοποιού Ειρήνης Παρασκευοπούλου.

Ο ΄΄ΑΙΟΛΟΣ΄΄ είναι ένα σχήμα με μουσικούς από την Καβάλα και την Ξάνθη. Εδώ και επτά χρόνια ο ΄΄ΑΙΟΛΟΣ΄΄ κοπιάζει να κρατήσει το παραδοσιακό μας τραγούδι με τα στοιχεία που το συνόδευαν και να βγάλει απ΄ τον καημό του κάτι απ΄ τη σημερινή ζωή μας. Στον ΄΄ΑΙΟΛΟ΄΄ παίζουν παραδοσιακά όργανα και τραγουδούν ρωμαίικα τραγούδια από περιοχές του Ελληνισμού (Πόλη, Προποντίδα, Μ. Ασία, Πόντο, Θράκη, Μακεδονία, Νησιά), οι ακόλουθοι μουσικοί:

Κακάρας Ιωάννης : λαγούτο

Εμμανουηλίδης Δανιήλ : κρουστά

Ιωαννίδης Χρυσοβαλάντης : τραγούδι

Βασιλειάδης Δημήτριος : κανονάκι

Παύλος Παναγιώτης : βιολί

Παριεντάκης Εμμανουήλ : ταμπουράς

Λουκίδου Χριστίνα : τραγούδι

Το μουσικό σχήμα ΄΄ΑΙΟΛΟΣ΄΄ έχει παρουσιάσει το πρόγραμμά του σε πόλεις και χωριά του Ν. Καβάλας, των Ν.Ξάνθης, Δράμας, Έβρου και Σερρών. Ως αντιπρόσωπος του Δήμου Καβάλας συμμετείχε, με συναυλίες του στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας, καθώς και σε εκδηλώσεις που οργανώνονται από τους απόδημους Έλληνες. Επίσης συμμετείχε με συναυλίες, στο Διεθνές Φεστιβάλ στις πόλεις Tikioune - Bensergao - Anza & Agadir του Μαρόκου. Μέλη του ΑΙΟΛΟΥ έχουν πάρει μέρος σε μουσικές παραστάσεις : στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Επίσης, ο ΑΙΟΛΟΣ έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά προγράμματα και ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει εκδώσει μουσικό cd με τίτλο: ‘’Με παραμύθι τ' όνειρο’’.

Από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης θα συμμετέχουν στη συναυλία παραδοσιακοί Πομάκοι μουσικοί που θα αναδείξουν την αυθεντικότητα της μουσικής κληρονομιάς της οροσειράς της Ροδόπης. Ανάμεσά τους οι γνωστοί μουσικοί Μουσταφά Αχμετσίκ και Αλή Ρόγγο.

Ο Μουσταφά Αχμετσίκ Γεννήθηκε στη Σμίνθη το 1939. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες πομάκικης δημοτικής μουσικής. Από τον εκδοτικό οίκο Σπανίδη έχουν κυκλοφορήσει δύο δικά του CDs με πομάκικα δημοτικά τραγούδια.

Ο Αλή Ρόγγο γεννήθηκε το 1954 στο χωριό Γλαύκη. Έχει εκδώσει ένα προσωπικό CD που κυκλοφόρησε το 2002 από τον εκδοτικό οίκο Σπανίδη και τρία βιβλία: Πομάκικα Δημοτικά Τραγούδια της Θράκης, τομος Α’ Ταμιείον Θράκης, Παραμύθια και τραγούδια των Πομάκων της Ορεινής Θράκης, εκδ. Οδυσσέας, Πομάκικα Παραμύθια και παροιμίες από τη Γλαύκη Ν.Ξάνθης, εκδ. Σταμούλη.

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620