Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Το Σάββατο 11 Μαρτίου το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσίασε στο κοινό της Θράκης, τον καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστο Γιανναρά, που έδωσε καίριες απαντήσεις σχετικά με το αν υπάρχει σήμερα Ελληνικότητα στη Τέχνη, και με ποιόν τρόπο αυτή καθορίζεται.

Στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα «Λίλιαν Βουδούρη», και παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης  και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων και εκπροσώπων των τοπικών αρχών, ο κ. Χρήστος Γιανναράς εστίασε την ομιλία του στο ζήτημα της ύπαρξης ενός τρόπου και μιας στάσης που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ενός πολιτισμού και θα μπορούσε μέσα από την καλλιτεχνική του έκφραση να χαρακτηρισθεί ως ελληνικότητα.

Αφού ανέλυσε τα σημαίνοντα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής τέχνης με την αφαιρετική και διαχρονική της λειτουργία, αναφέρθηκε στο ήθος και τα εκφραστικά μέσα της Βυζαντινής εικονογραφίας, στοιχεία που κριτικά αφομοιώνονται μαζί με τη λαϊκή παράδοση στη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Ο Χρήστος Γιανναράς τόνισε πως η ελληνικότητα δεν αποκλείει ούτε εντοπίζεται αποκλειστικά στα εξωτερικά μορφολογικά ή θεματολογικά χαρακτηριστικά, όπως η σχέση τέχνης και φύσης, αλλά μπορεί να αναφέρεται και σε μια εσωτερικότερη λειτουργία με την ισορροπία στοιχείων και μια διαύγεια όχι κατ’ ανάγκη ατμοσφαιρική αλλά σκέψης και προ πάντων ενδεικτική ενός τρόπου υπαρκτικής μαρτυρίας.

Τον κύριο καθηγητή παρουσίασε ο ερευνητής του Ι.Π.Ε.Τ. κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος ενώ στο τέλος της διάλεξης το λόγο πήρε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος εξήρε το έργο του ομιλητή, καθώς  την προσφορά του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620