Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Εκδηλώσεις

Το βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» και η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης οργανώνουν διάλεξη της λέκτορος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ελένης Κουρμαντζή με θέμα:

Ο απόηχος του καπνεργατικού κινήματος

της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα Γιάννενα

που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου (Βασ. Σοφίας 8 - Ξάνθη) την Κυριακή 10 Απριλίου 2005 και ώρα 19.00.

Με την ευγενική υποστήριξη:

Του Συλλόγου των εργαζομένων της ΣΕΚΕ και των HAVANA STORES.

Το 1910 ιδρύεται στα Γιάννενα το Καπνεργοστάσιο Γ. Ράδου & Σία. Τα 730 τετραγωνικά του λειτουργικού του χώρου δεν είναι αντίστοιχα με τα καπνοβιομηχανικά συμπλέγματα της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη) καθώς η παραγωγή και η εμπορία καπνού στα Γιάννενα ήταν περιορισμένη. Το εργοστάσιο αυτό αποτελούσε μέρος ενός συνόλου κτιρίων όπου λίγο αργότερα η Γ. Ράδος & Σία εμπορεύεται διάφορα είδη βιοτεχνικών και ξένων βιομηχανικών προϊόντων. Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες από τις ειδικότερες δραστηριότητες, την καθημερινή ζωή και την αγωνιστική δράση των εργατών και των εργατριών που δούλευαν στο καπνεργοστάσιο. Ωστόσο είναι γνωστό ότι με τις μεγάλες απεργίες των εργατών καπνού στη Μακεδονία και στη Θράκη το 1924 κυκλοφόρησαν στα Γιάννενα προκηρύξεις που εκθείαζαν την κίνηση αυτή. Ως συνέπεια των προκηρύξεων ήταν το γεγονός της σύλληψης μελών του «Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων» καθώς και της αριστερής «Πανηπειρωτικής Ενώσεως Παλαιών Πολεμιστών», απαγορεύοντας μάλιστα την κυκλοφορία της εφημερίδας «Νέος Αγών». Οι συλληφθέντες προσήχθησαν σε δίκη στρατοδικείου τον Δεκέμβρη του 1924 και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης. Τον Μάρτη του 1925 τρεις από τους παραπάνω συλληφθέντες επί κυβερνήσεως Μιχαλακοπούλου αποστέλλονται εξορία στην Ανάφη.

Η Ελένη Κουρμαντζή είναι Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1973), όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή (1991). Από το 1974 διδάσκει στο Τμήμα Φιλολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, αρχικά ως βοηθός και έπειτα ως μέλος ΔΕΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην πλούσια πνευματική δραστηριότητα του χώρου καταγωγής της σε συνάρτηση με τις ιστορικές και τις κοινωνικές συνθήκες. Κυρίως ασχολείται με τους Γιαννιώτες και γενικότερα τους Ηπειρώτες λόγιους ή λογοτέχνες από τον 17ο έως τα μέσα του 20ού αιώνα (Ψαλίδας, Βηλαράς, Χρηστοβασίλης, Κρυστάλλης, Κονεμένος, Γ. Ελιγιά, Γ. Χατζής-Πελλερέν, Δ. Χατζής), την Ισραηλιτική Κοινότητα και το εργατικό κίνημα των Ιωαννίνων. Συμμετείχε σε επιστημονικά συμπόσια, έδωσε δημόσιες διαλέξεις και δημοσίευσε μελέτες αυτοτελώς, σε περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.

ixanthi.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620