Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

[Αρχική Σελίδα] [Επικοινωνία] [Ποιοί είμαστε]

Τοπικά ] [ Αθλητικά ] [ Περιφέρεια ] [ Ελλάδα ] [ Κόσμος ] [ Δελτία Τύπου ] [ Εκδηλώσεις ]

  Γρήγορη Αναζήτηση

Λέξη - Κλειδί :

  Τελευταία Νέα

  Τοπικά Νέα

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριε Υπουργέ,

Η τευτλοκαλλιέργεια για τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που ασκείται έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους αγρότες όσο και για την τοπική οικονομία.

Ένας αριθμός 16.000 τευτλοπαραγωγών που έχουν επενδύσει είτε σε γνώση, είτε σε μηχανήματα, το 2005 καλλιέργησαν 420.000 στρέμματα και επιθυμούν τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Στα πέντε (5) εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης από τη λειτουργία των οποίων εξαρτάται το εισόδημα των παραγωγών, εργάζονται 900 μόνιμοι υπάλληλοι , 1200 εποχικοί και άλλοι 2000 που έχουν σχέση με την μεταποίηση – μεταφορές κ.λπ.

Η πρόταση της επιτροπής για μείωση της τιμής του προϊόντος που ανέρχεται στο 39% για τη ζάχαρη και 42% για τα τεύτλα σε μια περίοδο 2 ετών με μερική αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος του παραγωγού που θα ανέλθει εως το 60% (της απώλειας), κατάργηση της Δημόσιας παρέμβασης και αντικατάστασή της από Ιδιωτική Αποθεματοποίηση και πολλά άλλα, είναι υπερβολικά αυστηρή και θα πλήξει καίρια τις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) των οποίων η παραγωγή θα εξαλειφθεί ή θα μειωθεί σημαντικά. Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση της επιτροπής οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «Ο Τομέας στην Ελλάδα θα μειωθεί δραστικά»

Η αντιστάθμιση του 60% είναι ανεπαρκής για να καλύψει την απώλεια εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών.

Η μείωση των τιμών της πρώτης ύλης από 43,63 Ευρώ/τόνο φέτος σε 33 Ευρώ/τόνο σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση 25 Ευρώ/τόνο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δραστηριοποίησης στον τομέα. Καν αν στον πρώτο χρόνο μείνουν κάποιοι παραγωγοί να καλλιεργήσουν είναι σχεδόν βέβαιο ότι με 25 ευρώ/τόνο και χαμηλό ζαχαρικό τίλτο, θα απομακρυνθούν γρήγορα από την καλλιέργεια.

Τα παραπάνω θα έχουν σαν αποτέλεσμα κλείσιμο εργοστασίων που έχει η ΕΒΖ , αφού δεν θα έχουν την πρώτη ύλη από τους τευτλοπαραγωγούς.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Πως θα χειριστεί στην Επιτροπή το θέμα για να αποτρέψει αυτή τη δυσμενή εξέλιξη για τη χώρα μας ;

2. Ποιες εναλλακτικές πολιτικές θα εφαρμόσει για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα φέρει η μεταρρύθμιση της ΚΟΑ Ζάχαρης;

3. Πόσοι τευτλοκαλλιεργητές θα παραμείνουν στον τομέα;

4. Πόση ζάχαρη θα παράγεται στην Ελλάδα;

5. Πόσα εργοστάσια θα εξακολουθήσουν να παράγουν;

6. Ποιες είναι οι αναγκαίες προσαρμογές από την ΕΒΖ στο νέο περιβάλλον που δημιουργείται; Υπάρχει χρόνος για τη μετατροπή κάποιου εργοστασίου σε εργοστάσιο παραγωγής Βιομεθανόλης; Θα εκμεταλλευτεί η ΕΒΖ τα κίνητρα για την αναδιάρθρωση κάποιου εργοστασίου;

7. Ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία και στην εθνική οικονομία γενικότερα από την εφαρμογή της πρότασης της επιτροπής;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Σγουρίδης

Κατατέθηκε 30/6/05

xan.gr - τμήμα ενημέρωσης

<< Επιστροφή

Αρχική Σελίδα

Προσθήκη στα Αγαπημένα

Αποστολή με e-mail

Εκτύπωση 

 

Κατασκευή και υποστήριξη
www.ixanthi.gr
Διαδικτυακές Επιχειρήσεις ΔΙΑΣ.
ixanthi@ixanthi.gr
Μπρωκούμη 30, Ξάνθη, Τ.Κ. 67 100
Τηλέφωνο και τηλεομοιότυπο : 2541083620